Last news in Fakti

12 Юни, 2014 08:00 3 370 0

Звездите ми говорят

  • мондиал 2014-
  • световно първенство-
  • бразилия-
  • прогнози

Ще продължи ли доминацията на Испания или светът ще има нов футболен шампион?

Звездите ми говорят - 1
Снимки: БТА/ AP/ XINHUA

От днес светът е футбол! След броени часове ще бъде открито 20-ото издание на световното първенство. През тази година домакин е Бразилия – страна, известна по целия свят с любовта си към играта, но и страна, раздирана от протести и хаос през последните месеци заради домакинството на най-големия футболен форум на планетата.

Въпреки проблемите с инфраструктурата и стачките, обхванали сърцето на южноамериканската държава, целият свят очаква едно незабравимо футболно лято. Конкуренцията е жестока, а трофеят е само един. Ще успее ли Испания да защити титлата си или ще имаме нов господар, коя млада звезда ще изгрее на мондиала, кой ще стане голмайстор и играч на турнира? Журналистите от спортния отдел на Факти.бг дадоха своите прогнози:

Теодор Николов

Световен шампион ще е Испания. Националният отбор на страната доказа своята сила и е доминант на европейския и световен връх. С ядро от футболистите на Реал (Мадрид), Барселона и Атлетико (Мадрид), подкрепяни от испанските звезди на Висшата лига на Англия, тимът на Висенте дел Боске е непобедим.

Доказателство за това е желязната защита и стабилността в халфовата линия. Гладкото преливане от зона в зона и стилът „тики-така” са убийственото оръжие на Ла Фурия Роха. Атаката в лицето на Диего Коща, Давид Вия и Торес (който тук играе като хората, за разлика от Челси) са една добра заявка за силен Мондиал. Като добавим страхотната работа на един от най-успелите треньори в света, какъвто е Висенте, то Испания независимо от всички критики за грозен футбол и слаба резултатност, са основен фаворит за трофея в Бразилия.

В момента иберийците са една добре смазана машина, която има силата да действа като колектив и да загърбва индивидуалностите си в името на по-голямата цел. Добавете лидерът на вратарския пост, какъвто несъмнено е достолепният (за своите 32 години) Икер Касияс и рецептата за успех е налице.

Голяма част от хората са скептични да вярват в нов триумф на Ла Фурия. Техният скептицизъм се дължи на това, че футболистите имаха изключително тежък сезон в клубните си отбори и натрупаната умора ще окаже своето влияние. Друга теза е, че тимът остарява и нелогично би било да са на върха за цели два световни цикъла. И като добавим другите фаворити като Германия и Бразилия и нелеката група, нещата не изглеждат много оптимистични.

Реалността обаче може би е друга. Моето мнение е, че това страхотно поколение играчи има силата за още един върхов успех. Иберийците имат силата да направят нещо, което нито един друг европейски отбор не е правил досега – да защитят златото си. Но щом Испания ще е шампион, кой ще обере индивидуалните призове на Мондиала? Както вече споменах испанският национален отбор е страхотен като колектив и би било трудно някой да избяга от силата на юмрука.

Относно индивидуалните отличия - конкуренцията на форум от такъв калибър винаги е на ниво. "Най-добър млад играч на Мондиала" спокойно може да стане талантливият германски полузашитник Джулиън Дракслер. В отсъствието на Ройс, със своите 20 едва навършени години, младокът има своя шанс, макар и в конкуренцията на играчи като Пол Погба и Рос Баркли. Германия е в нелека група, но Дракслер ще получи игрови минути и ще може да докаже своите футболни достойнства на терена, а Бундестимът практикува офанзивен и доминиращ футбол - такъв, какъвто допада на младия халф.

Оттук и второто ми предположение, за голмайстор на Световното в Бразилия бих заложил на Луис Суарес. Страхотният сезон в Премиършип, многото индивидуални отличия, както и факта, че играе в леко подценяваният (за мен скрит фаворит) Уругвай, ме кара да се насоча именно към него.

За изненадата на Мондиала може да бъде считано ранно отпадане на Колумбия. Тимът е сочен за суперфаворит в своята Група „C”, където е в компанията на хитрите гърци, както и на нелошите състави на Кот д’Ивоар и Япония. Според мен, колумбийците, без контузената си звезда Фалкао, рано-рано ще се разделят с амбициите си за нещо повече, като дори nяма да съумеят да излязат от групата си.

Призът за най-полезен играч на Мондиала бих се радвал да попадне в ръцете на Андреа Пирло. Брадатият халф през този сезон неведнъж доказа с Ювентус, че годините не му тежат чак толкова и все още има какво да предложи. Макар че пикът във формата на Пирло бе на Евро 2012, спокойно може да се каже, че той е двигателят на италианския национален отбор. „Скуадрата” разчита на своя плеймейкър изключително много, а той рядко ги разочарова. Като добавим феноменалните неща, които Андреа ни показва при изпълненията си на фаулове, нищо чудно да шокира всички и да грабне престижното отличие. Все пак не бива да забравяме, че „Скуадрата” е отборът, който никога не бива да отписваме.

Росен Стойчев

На световното първенство ще стане най-нормалното нещо на света и Германия ще грабне своята четвърта титла. Германците разполагат с най-балансирания и качествен състав, играчите в който са и достатъчно млади. Лам, Мюлер, Гьотце, Шавйнщайгер, Шюрле и Йозил са в пика на своите кариери, а Клозе може и да е стара чанта, ама е лачена. Трябват му само два гола, за да бие головия рекорд на Роналдо и едва ли нещо ще го спре. Знам, че бразилците са домакини и имат силен състав, но имам чувството, че големият шок на това световно ще е едно евентуално тяхно отпадане на осминафиналите. Испанците пък вече доскучаха с тяхното „тики-така”, а по-голямата част от отбора им е вече пред пенсия. Италианските фенове също си имат техните надежди, но Италия прави по едно силно първенство от три опита. Преди 8 години спечелиха титлата, така че им остават още два мондиала на сладка почивка. А и аз не бих разчитал на дядо Пирло и на човек с недоказано психическо състояние, какъвто е Марио Балотели.

Иначе се надявам да видя добрата стара германска машина, която биеше с по един на нула в повечето си мачове и с физика и себераздаване опазваше резултата. Знам, че футболните философи ще ореват орталъка, ако това се случи, но е време футболният прагматизъм най-сетне да възтържествува и германците да триумфират. Ей, ама великата Испания, чиято игра символизира футболната красота, май точно по-същия начин спечели световното първенство преди 4 години. А, да. Те спечелиха всичките си мачове в елиминациите с по 1:0. Голът им срещу Португалия дори беше от засада, ама нали са великата Испания, кусури няма как да им бъдат търсени. Така че за германците наближава времето отново да застанат на футболния трон и с дисциплина и желязна воля да вземат четвъртия си трофей, насред темпераментната Латинска Америка.

В същото време всички подценяват англичаните, но истината е, че те разполагат с един много млад отбор, имащ огромен потенциал, който като нищо може сензационно да достигне полуфиналите. Именно от редиците на англичаните могат да излязат и младите открития на този Мондиал. Моят фаворит за това е Рахим Стърлинг. Крилото е едва на 19 години, а направи феноменален сезон за Ливърпул, за който отбеляза 9 гола. Внимание заслужава и 18-годишният бранител на Саутхемптън Люк Шоу, който вече е един от най-добрите защитници в Англия.

Голямата звезда на този турнир ще се казва Еден Азар, който е във върхова форма и бележи като развързан за своята Белгия. Той е и моят фаворит за голмайстор на турнира, какъвто стана и за своя Челси, за който отбеляза 14 гола през сезона. Големи очаквания се възлага на Луис Суарес. Те биха могли да се сбъднат, само че не е много ясно дали неговият Уругвай ще успее да излезе от своята група.

Денис Джамбазов

Според някои от най-големите букмейкърски къщи Колумбия има по-големи шансове да спечели световното първенство от Италия. Най-вероятно съставителите на коефициентите имат къса памет, или просто говорят за друг спорт! „Скуадрата” няма инерцията на Испания, нито вперените погледи и очаквани към себе си както Бразилия, няма дори Меси както Аржентина, но има на своя страна една добре позната футболна максима – никога не подценявай Италия! Сребърните медалисти от последното европейско играят изключително атрактивно и ефективно под ръководството на Чезаре Прандели и ще са нежелан противник във фазата на директните елиминации. С опитни бойци като Пирло, Буфон и Де Роси и млади бижута като Имобиле, Верати и Инсиние „скуадрата” ще създаде много главоболия. Тимът е в тежка група, но разполага с нападател като Марио Балотели, за да я прескочи. Чернокожият скандалджия не изпрати най-добрия си сезон с екипа на Милан, но трябва да бъде следен изкъсо от противниковите защитници, защото може да вкара гол във всеки един момент. Очаквайте много от Италия!

Въпреки смелата прогноза на колегата Стойчев, че Германия ще спечели титлата, късметът рано или късно може да ги изправи срещу Италия. А това означава само едно – последно сбогом за немците. Те още сънуват кошмари с гола на Гросо, още се стряскат при вида на Балотели, който им вкара два гола на последното европейско и ги прати вкъщи. Споменът от лятото на 1982 година сигурно още е жив!

За играч на световното бих заложил на Анхел ди Мария . Традицията трябва да продължи! До момента четири пъти световното се е провеждало в страна от Южна Америка, като и четирите пъти представител на континента е играл финал. Сега Аржентина има прекрасната възможност да поизмие срама от последните участия на тима на мондиали. Един от играчите, които могат да поведат „гаучосите”, е Анхел ди Мария. Преди седмици той бе избран за играч на мача във финала на Шампионската лига, спечелен от Реал (Мадрид), а ролята му в националния тим на Аржентина е ключова. С подобен съотборник някой измежду Игуаин, Агуеро или Меси може спокойно да стане голмайстор на световното.

Най-добър млад играч на турнира заслужава да бъде Пол Погба от Франция. През миналата година той бе избран за най-добър млад играч на Стария континент. Халфът на Ювентус и френския национален отбор е само на 21 години, но вече има седем трофея зад гърба си, сред които две титли на Италия и злато от световното за юноши до 20 години. На хартия Погба е победител. На терена – той е хищник. Освен с невероятна техника и бързина, полузащитникът има невероятен поглед върху играта, който ще е нужен на Франция в отсъствието на някои ключови играчи.

Очаквам много и от тима на Босна и Херцеговина, който може да е изненадата на турнира.  Дебютант на световни първенства, но със сигурност далеч от клишето „джудже”. Самият факт, че босненците спечелиха осем от десетте си мача в квалификационната група за мондиала трябва да светне лампичката на съперниците им. В тима на Сафет Сушич блестят имена като Един Джеко, Миралем Пянич и Емир Спахич. Илюзорно е да очакваме от балканците успех като този на България през 1994 или Хърватия през 1998 година, но с повечко късмет Босна може да играе четвъртфинал.

Иво Стойнев

Аз също залагам световният шампион да е Германия. На хартия отборът на Бразилия е най-големият фаворит за спечелването на Световната купа, но големите очаквания и претенциозната бразилска публика могат да повлияят зле на възпитаниците на Сколари.

Германия, от друга страна, е доказана футболна сила. Дори и когато нещата не са цветущи, Бундестимът винаги е в състояние да спечели големи футболни форуми. С играчи като Йозил, Нойер, Мюлер, Лам немците са способни да изненадат своите южноамерикански домакини, както и съперниците си от целия свят. А и е крайно време европейски отбор на триумфира на „южноамериканско” световно първенство.

Най-добрият млад играч на Мондиал 2014 ще е Еден Азар (Белгия). Играчът на Челси имаше доста стабилен и успешен сезон за своя клуб. Ролята му в белгийския национален отбор става все по-голяма и логичното е силните му игри да продължат и в Бразилия.

Томас Мюлер от Германия ще стане голмайстор на първенството. Нападателят на Байерн Мюнхен показва стабилни игри. Той е от този тип играчи, които рядко грешат пред противниковата врата. Наличието на само още един нападател в Бундестима – Мирослав Клозе означава, че Мюлер ще изпълнява чисто офанзивни функции и на него ще падне отговорността за отбелязването на попадение.

Най-добър играч на мондиала? Неймар е звездата както на домакините, така и на южноамериканския футбол като цяло. В страната си той е боготворен и към него са насочени всички погледи за добро представянето на Бразилия. Ако успее да се справи с напрежението, играчът на Барселона може да прави магически неща на терена. Прогнозирам силно представяне на Бразилия и на тяхната звезда – Неймар.

Изненада на мондиала? Националният отбор на Белгия не блести с кой знае какви успехи на световната сцена. Настоящият отбор на белгийците обаче е в състояние на победи всеки един отбор на планетата. В състава им личат имена като Еден Азар, Симон Минюле, Тибо Куртоа, Венсан Компани, Кевин Миралас. Футболните специалисти предричат прескачане на групата от страна на Белгия, но моята прогноза е завършване в Топ 4 на света.

А иначе дали сме познали в прогнозите си ще стане ясно на 13 юли. Така или иначе, очаква ни футболната фиеста.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА