Last news in Fakti

12 Март, 2015 13:22, обновена 12 Март, 2015 13:23 3 140 8

Opel учи фаровете да следват погледа на водача

  • opel-
  • afl+-
  • адаптивни фарове

Адаптивна система за управление на светлинния лъч от фаровете ще замени функцията AFL+, с която разполагат сегашните модели на Opel. Технологията ще позволи на водача да насочва светлината само с поглед.

Новата система се разработва в сътрудничество с учени от Дармщадския технически университет. Първоначално инженерите използвали елементарна уеб камера, която сканирала издадените части на лицето, за да определя посоката на погледа. Електрониката подавала сигнал към фаровете, които променяли направлението на светлинния сноп. Впоследствие обаче се оказало, че схемата се нуждае от усъвършенстване, тъй като последователността от всички операции отнемала прекалено дълго време.



Актуалната версия на системата също разчита на камера, но с периферни инфрачервени датчици и централни фотодиоди, които сканират лицето на водача по 50 пъти в секунда дори в пълна тъмнина. Увеличена е и скоростта на обработка на данните. Инженерите обаче трябва да преодолеят проблема с навика на шофьорите да отместват погледа си от пътя, при което фаровете започват да светят хаотично.

"За да се справим с това явление, сме програмирали сложен алгоритъм за буфериране, който гарантира плавно насочване на светлинния лъч. Системата има и друго предимство - тя не трябва да се калибрира за всеки конкретен шофьор", обяснява директорът на отдела за осветителни системи на Opel Инголф Шнайдер.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОРел

    2 2 Отговор
    Опел да научат фаровете да гонят ръждата по-добре
  • 2 мммм

    2 1 Отговор
    Ами ако е кривоглед, на къде ще свети??

    Коментиран от #3, #7

  • 3 FaLcon

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "мммм":

    :) Сети се сам.
  • 4 krufx

    1 1 Отговор
    ако е пиян как ще светят тогава
  • 5 999999

    2 1 Отговор
    Що не измислят система която, ако возя някой на задната седалка /примерно / да го изхвьрли като го погледна ? Пьрво ще пробвам с тьщата, а после и с дьщеря и ! }}}}}
  • 6 199

    0 1 Отговор
    само някой да светне с фаровете назад ще знам че е шофьор на опел гледащ в огледалото за обратно виждане
  • 7 Красимир Димитров

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "мммм":

    ще светят като на ЗИЛ :)
  • 8 голям срам

    0 0 Отговор
    аман от престъпления от обсебени чрез наркотици