Last news in Fakti

11 Май, 2015 14:24 3 176 2

Чистачки, активирани с поглед

  • jaguar land rover-
  • чистачка

Jaguar Land Rover патентова технология, която позволява на шофьора да управлява задната чистачка на автомобила с очи. Системата разпознава човешкия поглед дори през тъмни очила.

Задната чистачка се ползва значително по-рядко, но отражението й в огледалото в салона дразни зрението и пречи на водача. Идеята на Jaguar Land Rover е тя да се включва само когато шофьорът погледне в огледалото. Датчик регистрира движението на очите и включва чистачката. При това системата работи с толкова висока скорост, че стъклото е почистено още преди човешкото око да успее да фокусира.

Британците не уточняват кога технологията ще бъде внедрена в серийно производство. Логично би било да се допусне, че с подобна система ще се оборудват първо някой от луксозните всъдеходи на Land Rover, тъй като автомобилите на Jaguar по правило нямат задна чистачка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 0 Отговор
    Ненужна екстра. Защо не направят например задните светлини само с два проводника и да спестят останалите ? Защото още не са се сетили а електрониката го позволява.
  • 2 Кобрата

    1 0 Отговор
    Няма смисъл от това нещо, аз да не поглеждам огледалото само като искам да си включа чистачката, нали се използва за да видиш има ли движение зад теб, то ако при всеки поглед в огледалото, ми се активира чистачката, гумата ще се изтрие от въртене на сухо стъкло, пък и стъклото ще се надере...