Last news in Fakti

24 Юли, 2015 12:52 4 958 3

В Япония пуснаха водородни автобуси

  • toyota-
  • hino motors-
  • водород-
  • горивни клетки-
  • автобус-
  • токио-
  • япония

От 24 до 30 юли 2015 г. по линиите на градския транспорт на Токио ще бъдат изпробвани няколко автобуса, задвижвани от горивни клетки, съобщават от кметството на японската столица. Ако изпитанията се увенчаят с успех, автопаркът на мегаполиса ще започне постепенно да се попълва с водородни рейсове.

Проектът е съвместно начинание на Toyota и нейното подразделение за товарни автомобили и автобуси Hino Motors. Водородните автобуси са базирани на стандартен нископлатформен модел с две врати, използван по най-натоварените линии на градския транспорт. Силовата му установка работи на същия принцип, както Toyota Mirai.

На покрива на рейса има осем бутилки с водород под високо налягане. Той влиза в химическа реакция с кислорода във въздуха в два блока с горивни клетки. Резултатът е електрическа енергия, която захранва електромоторите. Единственият отпаден продукт е вода.

От токийското кметство подчертават, че освен екологичната чистота и тишина водородният автобус притежава и друго важно качество за японските условия. В случай на земетресение, цунами или друго природно бедствие, което може да засегне електропреносната мрежа, такива возила могат да се ползват като мобилни електроцентрали за захранване на болници, укрития, комуникации и т.н. Технологията обаче има и минуси - горивните клетки все още са скъпа технология, а водородът далеч не е сред най-достъпните горива.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    1 0 Отговор
    какви работи имат хората в белите страни...

    Коментиран от #2

  • 2 Juliy

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "тошибиян":

    В белите страни... няма бетонени глави /комунисти, путинисти, атакисти.../
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    Всъщност "белите страни" са май само в Европа и то половината.,защото на запад от нея са "черни",а на изток-"жълти".