Last news in Fakti

7 Октомври, 2011 12:46 5 693 2

Откриха гена, отговорен за диабета

  • диабет-
  • инсулин

След десетгодишни проучвания биолози от университета "Мадисън" в Уисконсин са успели да определят гена, чиито вариации определят дали опитна мишка ще страда от диабет, или не. Откритието бележи важна крачка към разгадаването на тайните на заболяването.

Учените развъдили голям брой предразположени и устойчиви към диабет мишки. Дълго време съпоставяли признаците за развитие на болестта в двете групи и след като натрупали огромен масив от генетична информация, успели да уловят тънко различие в генома на животните.

Оказало се, че протеин, кодиран от гена tomosyn-2, действа като спирачка за отделянето на инсулин от панкреаса. Разлика в едва една аминокиселина дестабилизира въпросния протеин в устойчивите на диабет опитни мишки и активира "спирачката".

Гризачите с такава модификация на гена се съпротивлявали на заболяването въпреки затлъстялостта си, която е важен фактор в развитието на диабет от втори тип. От него боледуват около 90% от възрастните захарни диабетици, а 80 на сто от тях страдат от напълняване.

Ръководителят на проекта Алан Ати обяснава зависимостта между теглото и болеста така: "Пълен човек се нуждае от повече инсулин, за да постигне същия захаропонижаващ ефект като при слаб. Ако можете да произвеждате повече от хормона, както е при здравите хора, всичко е наред. Диабетът може да се избегне с отделянето на повече инсулин."

Производството на повече от хормона обаче също може да бъде опасно. За да може да се справи с диабета, организмът трябва да бъде "научен" да регулира правилно нивото на инсулина.

Захарният диабет надали се предизвиква от отклонения в само един ген. Откритието на "спирачката" обаче подрежда важно парче от мозайката. "Вече знаем, че има протеини, които пречат на регулацията на нивата на инсулина. Твърде вероятно е да действат по същия начин в бета клетките на панкреаса", обобщава Ати. Екипът му вече има доказателство, че човешката форма на tomosyn-2 работи по аналогичен начин, както при мишките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jesika

    1 1 Отговор
    Дано се открие и начин за лечение на диабет, защото това е едно много коварно заболяване, свързано с много усложнения. Все по-често хората страдат от диабет, стресът е основен фактор, който го отключва. А и огромен брой деца страдат от това заболяване.
  • 2 NO ONE

    2 0 Отговор
    Дано, това е болест, която постепенно уврежда едни от най-важните органи и функции в организма.