3 041 2

Учени преобразуваха въглеродния двуокис в етанол

Откритието може да даде живот на нови генератори на енергия, които не отделят вредни емисии

Анатоли Стайков

Учени от националната лаборатория „Оук Райд“ в щата Тенеси, САЩ съобщиха, че неволно са направили невероятно откритие, пише economy.bg. Лабораторията успяла да превърне въглеродния двуокис в етанол, използвайки само един катализатор.

Екипът правеше подобни опити, но с няколко катализатора и процеса на преработка. Въпреки това постигнатият резултат е изключително прост и лесен за пресъздаване в индустриални условия. За целта е използвана наномащабна частица мед и въглеродни частици, закрепени на силициева основа.

След добавянето на частица азот върху върховете на въглеродните частици и пропускането на ток през елементите, катализаторът създава сложна верижна реакция, която преобръща процеса на горене и превръща газа в течен етанол. Тъй като катализаторът е в изключително малки количества, химичната реакция няма странични ефекти.

Учените споделят, че етанолът не е подходящ за консумация, но може да бъде използван в генератори и двигатели с вътрешно горене. Най-важният фактор за откритието е, че реакцията може да бъде наблюдавана при стайна температура и не изисква предварителното създаване на специални условия.

Според изследователите откритието им може да бъде приложено на индустриално ниво за много цели. Методът позволява създаването не само на етанол, но и на алтернатива на съхраняването на енергията в батерии.

Учените смятат, че с откритието си могат да намерят приложение за остатъчната енергия от възобновяеми източници. Вместо да се съхранява в акумулатори за по-нататъшно използване, електричеството може да служи за преобръщането на въглерода в етанол, използван за генератори, които отделят електричество, когато възобновяемите източници не работят. Изградената система няма да отделя вредни емисии, тъй като отделеният въглерод ще се улавя и използва за каталитичния процес.
 

 

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Менделеев
  Отговор
  1 23:44  24.10.16
  То това ако е вярно си е перпетуум мобиле. Хич не ми се вярва толкова лесно да се решат куп енергийни проблеми та чак горивото да стане на цената на водата ...
 • Бате Цецо
  Отговор
  2 14:09  25.10.16
  Ако новината не е "фейк" то това е горивна клетка на обратно. Интересно е какво е КПД-то и мощността на единица маса или обем.

Напиши коментар:


Публикувай