4 633 5

Nokia дава Apple под съд

Причина е нарушение на няколко мобилни патента

Nokia дава Apple под съд
Иво Стойнев

Технологичният ветеран Nokia обяви, че е подал редица съдебни жалби за нарушени патенти срещу Apple. Финландската компания изправя пред съдилища в САЩ и Германия производителя на iPhone заради нарушаване на общо 32 патента, става ясно от съобщение на компанията.

Съдии в Мюнхен, Дюселдорф и Манхайм, както и в Тексас трябва да решат патентния спор. В случая става дума за подписано през 2011 г. патентно споразумение за използване на редица патенти от портфолиото на финландците.

„Заради продължителните ни инвестиции в разработването Nokia има много патенти за фундаментални технологии, които се прилагат в днешните мобилни устройства, включително и в продукти на Apple. След няколко години на преговори за подновяване на споразумението за тези патенти с Apple сега преминаваме към защита на правата ни“, казва директорът по патентите на Nokia Илка Рахнастио, цитиран от прессъобщение на концерна.

Компанията очаква Apple да плаща лицензи за 32 различни патента, сред които такива за технологии в областта на потребителския интерфейс, дисплея, антени, чипове и общ софтуер.

Американският концерн пък твърди, че Nokia не е предоставила т. нар. „справедлива“ цена за тези свои патенти.

Финландия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Zax
  Отговор
  1 11:58  22.12.16
  В какво се превръщат иновативните някога фирми ? В патентни тролове , които спират иновациите. Типично... Моторола а вече и Нокия. Очаквайте IBM, Микрософт след това Apple а малко след това и Гугъл. След него ще дойде и реда на ФейЗбук.

  Коментиран от #2

 • Право куме до очи
  Отговор
  2 14:14  22.12.16

  До коментар #1 от "Zax":

  Спират иновациите?! Те са ги въвели! И очакват ползващият ги да си плаща за удоволствието. Ако ти разработиш някакво приложение под Андроид например, което не е трудно и му направиш добра реклама, то все някой ден ще решиш, че е време, щом си го "дарил" на 200,000 души по цял свят, да събереш и някой долар от цялата работа. Пускаш платената версия. Ако някой я "краква" и ползва безплатно тебе няма да те кефи, нали? Я, си представи, че това приложение е достатъчно ценно, че да заинтересува 200,000 потребителя така, че да ти платят лицензионна такса примерно $5. С пуснатият в Интернет "крак" твоите лицензирани потребители се стопяват до 50,000. Огромна разлика между $1 млн. и $250,000, нали? Самата програма може да я напишеш и за 5 мин.
 • Android
  Отговор
  3 16:25  22.12.16
  Какво ще рече несправедлива цена че те са си техни каквато цена определят такава ще е като не ги устройва да не ги купуват!

  Коментиран от #4

 • ГАН
  Отговор
  4 16:46  22.12.16

  До коментар #3 от "Android":

  много сте прав ! само да добавя , че продават смартфони на баснословни цени , а после не искат да плащат за патентите на други компании !
 • Пешо
  Отговор
  5 10:42  23.12.16
  Това са големи мошеници! До сега оправданието за високата им цена беше, че се оскъпяват от разработката, а то даже не си и плащали патентите!

Напиши коментар:


Публикувай