866 0

Тревожно! WhatsApp уязвим на хакерски атаки

Експертите дават съвети как да се предпазим

Тревожно! WhatsApp уязвим на хакерски атаки
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Две приложения, които до този момент се считаха за добре защитени, са уязвими на хакерски атаки, написа сайтът Check Point. Скорошните разкрития на „УикиЛийкс“ засилиха притесненията, че правителствени организации и хакерски групи могат да извлекат информация от телефоните и устройствата на милионите потребители.

Уязвими са приложенията за изпращане на съобщения WhatsApp и Telegram, които са широко използвани в цял свят. Много юзъри са загрижени за своята поверителност и лична информация, включително снимки и контакти.

Експертите обясняват механизма, по който е възможно хакерите да извършат киберпрестъплението. Първата стъпка е изпращането на снимка, която на пръв поглед изглежда безобидна. Тя съдържа зловреден код, който ще послужи като „врата“ към информацията на потребителя. Файлът може да съдържа атрактивно съдържание, което да увеличи шансовете юзъра да пожелае да го отвори.

Тъй като съобщенията са криптирани, WhatsApp и Telegram са буквално слепи за тяхното съдържание, което ги прави неспособни да предотвратят атаките. Предстои да бъде доказано дали действително милиони потребители са изложени на риск.

Получавайки пълен достъп до акаунта и информацията към него, хакерът може да се добере до контактите, снимките и съобщенията на своята жертва.

Първа стъпка – изпращане на снимка, втора – потребителят отваря снимката, трета – акаунтът вече е хакнат. По този начин специалистите от Check Point обясняват схемата, която буди тревога. След като акаунтът вече е хакнат, снимките и чатовете на потребителя вече не са достъпни само за него.

Само WhatsApp има близо милиард потребители в световен мащаб. Експертите съветват потребителите да не отварят подозрителни снимки и файлове от непознати юзъри, както и да се разлогват от устройствата, които не ползват редовно.

Снимка: Checkpoint

Тревожно! WhatsApp уязвим на хакерски атаки


Напиши коментар:


Публикувай