Last news in Fakti

27 Април, 2017 17:12, обновена 27 Април, 2017 17:13 10 837 0

Разгадаха тайната на кървав водопад в Антарктида

  • ледник-
  • водопад-
  • кървав водопад-
  • антарктида
Разгадаха тайната на кървав водопад в Антарктида - 1
Американски учени разкриха отговора на загадка на повече от век с помощта на специална апаратура. Произходът на яркочервената вода, която се стича от т.нар. Кървав водопад в Антарктида, не дава мира на специалисти и любители от откриването му през 1911 г.
Разгадаха тайната на кървав водопад в Антарктида

Мястото е известно с периодичното изхвърляне на солена вода с наситено ален цвят. Феноменът се дължи на високата конценрация на желязо, което оксидира при контакт с въздуха. Според учени от Университета в Аляска източник на кървавия поток е голямо соленоводно езеро, погребано на 100 метра под ледника Тейлър от над 1 млн. години.

Разгадаха тайната на кървав водопад в Антарктида

Кристина Кар и екипът ѝ са разкрили мрежата от канали под стотиците метри вечен лед след сканиране на ледника. За целта е използван специален радар с две антени - една за излъчване на електрически импулси и една за приемането им.
Разгадаха тайната на кървав водопад в Антарктида

Апаратурата, използвана за разгадаването на вековната мистерия, е помогнала и за друго важно откритие. Оказва се, че водата може да запази течното си агрегатно състояние дори в сърцевината на ледник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА