Last news in Fakti

15 Май, 2017 14:16 12 739 23

Краш тест между стара и нова Corolla (ВИДЕО)

Краш тест между стара и нова Corolla (ВИДЕО) - 1

Австралийската организация ANCAP публикува едно интересно видео, в което е показан сблъсък между два автомобила Toyota Corolla. Разликите им са, че едната е от последното поколение на модела, а другата - производство 1998 година. Видеото има за цел да покаже колко се е увеличила безопасността на пасажерите при ПТП.

Краш тестът е проведен при скорост от 64 км/ч. След удара старата Corolla е оценена с 0 от 5 възможни звезди и е "заработила" едва 0.4 точки от 16 възможни. Датчиците на манекените регистрират сериозни травми по главите, краката и гърдите. Съврменният аналог пък получава максималните 5 звезди. Вижте всъщност за какво иде реч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корковата тапа

    18 26 Отговор
    Една каруца се блъска в друга.
    Резултата е по-дъртата каруца по смачкана.

    Какво искате да кажете с това?
    Кой умрял - умрял. Останалите оживели да си купят по новия и безопасен модел?!?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 xxx

    21 14 Отговор
    Интересно в старата тойота дали изобщо има мотор, или е демонтиран преди удара, за да може новата и по голяма кола , да нанесе максимални щети. Поредния трик да се продават новите коли от пластмаса .
  • 4 bai onzi

    19 1 Отговор
    Има значение между старата и новата кола , миналата седмица видяхме по новините в креснеското дефиле , нова тойота и стара лада , пътниците в тойотата им нямаше нищо , а тия в ладичката бог да ги прости !
  • 5 БАЙ ОНЗИ

    19 0 Отговор
    Бай онзи е казал , хвали старо карай ново
  • 6 Random

    7 4 Отговор
    тон и нещо срещу близо 2 тона.
    Какво да очакваме?
    Стомана набор '98 срещу сплав '17.
    Още малко ще напишете че водата е мокра.
  • 7 Buralafte

    16 4 Отговор
    Каква е тази Тойота 98 без въздушни възглавници ? В момента в който показват удара от вътре, част от волана излита и под него се вижда мястото на което възглавницата трябва да е монтирана, но самата нея я няма. Нещо ми изглежда малко нагласено....
  • 8 Buralafte

    11 3 Отговор
    Малко се поразрових и наюерих, че при този модел еърбега е екстра, но все пак е нормално да бяха направили теста с наличен такъв
  • 9 аддса

    7 3 Отговор
    Панелните хора плачат ли плачат
  • 10 Оня другия

    5 2 Отговор
    Това е toyota auris, а не corolla

    Коментиран от #13, #21

  • 11 Caci

    5 8 Отговор
    Da ia blusnat v starata mi s320 ot 98г
    Da vidim kakvo shte ostane ot novata corola :)
  • 12 незнайко

    6 5 Отговор
    Краш теста не показва нищо. Новата тойота се "покатери" върху старата. Резултата е ясен. Защо не покажат видео с две еднакви нови тойоти ?
  • 13 бай Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Оня другия":

    USDM=Corolla
    EUDM=Auris
  • 14 аладин и още някой

    6 4 Отговор
    Интересно кои нормален би си купил подобна кола като вижда какво го очаква при 60 километра .Хора не се правете на състезатели по пътищата с бараките който карате.има и по големи от вас на пътя.
  • 15 мъжкар

    13 8 Отговор
    На село имам една стара кола ВАРШАВА.Който се сеща знае за каква кола говоря.С това чудо мога без проблем да се трясна и в двете тойоти наведнъж от тия пластмасови боклуци няма да остане нищо а на ВАРШАВАТА само бронята малко ще и си одраска и нищо повече.

    Коментиран от #16, #23

  • 16 Аман от тъпанари

    9 8 Отговор

    До коментар #15 от "мъжкар":

    Зле,си много!Ще станеш на кайма с тез Варшави.
  • 17 мъжкар

    9 9 Отговор
    Ако искаш да пробваме ти се качи в една тойота или някоя друга кола без значение от марката а аз ще се кача във варшавата и ще се засилим един срещу друг и да видиме кой ще стане на кайма.Варшавата има отдолу рама която е направена от П-образни профили стоманени отделно самата ламарина на колата супер дебела и яка.Бронята и и тя е от стомана така че все едно се блъскаш в танк.

    Коментиран от #18

  • 18 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "мъжкар":

    Човек във Варшава е обречен при такъв удар. Тя няма деформационни зони, няма достатъчна якост и неподатливост на пътническа зона и т.н. Но дори да се абстрахираме от тези факти, на всеки който е пипал Варшава, ще му стане ясно, че преди всичко главата на шофьора ще бъде размазана от навлязлата недопустимо навътре кормилна колона. По онова време малко производители влагаха травмобезопасни кормилни уредби в автомобилите.
  • 19 Гост

    1 1 Отговор
    Скостта е 2x65=130.
  • 20 Дежурен

    2 0 Отговор
    Толкова зор да се докаже нещо, което не трябва да подлежи на съмнение!
    Освен по-голямата маса на новия автомобил, трябва да се отчете, че старият вероятно е употребяван. Едва ли пазят 50 стари, неизползвани коли, за да ги блъскат през вековете.
  • 21 ЛЧЪ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Оня другия":

    на вратите пише модела на автомобила , ако не можеш да четеш , поне не пиши глупости !
  • 22 Бай Тен

    2 0 Отговор
    Тойота Корола ДХ 1983г жена ми прескочи бордюр на тротоара поне 15 см и я заби със 30-40 км/ч в каменна ограда. Фацит---крива джанта и пукнат фар. Хайде стига интриги и клатене на мозъци кекави...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.