3 577 10

САЩ изпробваха успешно хеликоптер с лазерно оръдие

САЩ изпробваха успешно хеликоптер с лазерно оръдие
Георги Касабов

Американският производител на оръжие Raytheon и армията на САЩ обявиха, че са провели успешни изпитания на първото в света високоенергийно лазерно оръдие, монтирано на хеликоптер Apache. Бойният вертолет е прехванал и поразил точно наземна цел.

От Raytheon твърдят, че това е първият случай в световната практика, при който напълно интегрирана лазерна система на апарат с широк спектър от летателни режими, височина и скорост, унищожава успешно обект на земята. Целта се е намирала на 1.5 км от хеликоптера.

Лазерното оръжие име безспорни предимства пред конвенционалните оръжейни системи. То нито се чува, нито се вижда. Стреля по абсолютно права траектория, а не по балистични дъги, по които летят куршумите и артилерийските снаряди.

Освен това американците смятат, че в обозримо бъдеще лазерът може да поевтинее дотолкова, че да се превърне в по-изгодна алтернатива на 30-милиметровата картечница на Apache и ракетите AGM-114 Hellfire, всяка от които струва по $115 000.

Лазерните системи обаче все още не са достатъчно усъвършенствани, за да заменят напълно конвенционалните въоръжения. Лъчите изискват много енергия и проникват трудно през прах, дим и мъгла.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Охранителят-София
  Отговор
  1 12:55  28.06.17
  Смехория! С нитачката е правена обшивката! Не видяхме начинът на действие и силата на ударната вълна ! :)
 • Драйвър
  Отговор
  2 13:01  28.06.17
  Усещате ли основната разлика между статиите за САЩ(който в този сайт са като цветето еделвайс-голяма рядкост) и статиите за Русия?На тези за САЩ са какво Е направила Америка или каква техника Е създадена,а на тези за Русия са какво ЩЕ направи Русия или какви нечувани възможности ЩЕ има дадена Руска"технология":)

  Коментиран от #6

 • Вирго
  Отговор
  3 13:44  28.06.17
  Нищо ново. Локхеед Мартин проведоха успешни експерименти още март 2017г. Като чета кометарите на дежурния шлемник, не мога да повярвам колко се отдалечават от реалния свят с прекомерната доза хибридна информация: https://fakti.bg/technozone/229245-izprobvaha-nai-moshtnoto-lazerno-orajie
 • знае
  Отговор
  4 16:34  28.06.17
  прочети малко за конструиране на летателни апарати и тогава се смей на нитоването , като не знаеш не говори

 • гост 2
  Отговор
  5 17:39  28.06.17
  Пълна лъжа. Снимали някъв варел с нитове и сега трябва да повярваме, че е лазер :) къде събраха източника? В тая кошница ли? :))))))) в това и дете което е учило физика до 8 клас няма да повярва.

  Коментиран от #7

 • Просия
  Отговор
  6 14:25  29.06.17

  До коментар #2 от "Драйвър":

  Да да , в Просия използват само ЩЕ ЩЕ ХАХАХАХАХАХА
 • ИМИТАТОР
  Отговор
  7 14:27  29.06.17

  До коментар #5 от "гост 2":

  Ти си пълен с комплекси...гост 2 се писал ахахахахах
 • ултра
  Отговор
  8 10:27  01.07.17
  Невероятно, но ФАКТ! Доживях да прочета във Факти.бг информация за американски технологични постижения във военната сфера?!? Жега е и вероятно дежурните чебурашки още не са включили компютрите, след малко очаквам как ще "открият", че това въоръжение отдавна е внедрено във великата и могучая красная армия, ама ние не знаем:)
 • Незнам
  Отговор
  9 14:19  02.07.17
  Руснака не е като надутия американец да се хвали пред света какво е изобретил и какво е измислил. Ако всичко е толкова повърхностно както смятате, то щатите отдавна да са погнали братушките и да са се настанили и там...Защо мислите от САЩ не смеят да се гъбаркат с Русия - имат разузнавателни служби и знаят ресурсите на Русия.
 • Я. Петров
  Отговор
  10 11:36  03.07.17
  Огледално покритие и ще си сънират лазерчето.

Напиши коментар:


Публикувай