2 281 3

Надпреварата с тежкотоварни ракети набира скорост (ВИДЕО)

Повечето от най-новите тежкотоварни ракети ще могат да летят след 2020 г.

Снимка: SpaceX
Снимка: SpaceX
Константин Карагьозов

Изминаха 44 години от последния старт на мощната ракета Сатурн V, която можеше да изведе в орбита товар от около 130 тона. До края на тази година SpaceX планира да изстреля мощна ракета от Космическия център Кенеди във Флорида. Това ще бъде тежкотоварната ракета Falcon Heavy, която се очаква да е в основата за планираните полети до Луната и Марс, пише още научният сайт "Мегавселена".

SpaceX обаче няма да бъде сама. Стотици милиони инвестиции скоро ще дадат резултат и САЩ, Китай и Русия ще имат свои нови тежкотоварни ракети. Те станаха възможни поради подобреното гориво, използваните нови материали и електрониката. Не е задължително новите ракети да бъдат по-големи по размер от досегашните, но със сигурност ще са по-ефективни и ще могат да изкарват в орбита по-тежки спътници, повече товари и по-големи екипажи.

Всъщност НАСА вече ползва обновената ракета Falcon 9, която наскоро изпълни деветата си мисия през тази година. Тя е модернизирана и вече може да носи по-голям товар от оригинално планирания. Сега реално Falcon 9 e конкурент на Falcon Heavy, при това по-евтин. Изстреляният през май сателит Inmarsat 5 F4 с Falcon 9 първоначално беше планиран за извеждане в орбита с Falcon Heavy.

От SpaceX обявиха, че всяко изстрелване на Falcon Heavy струва около 90 милиона долара, докато това на Falcon 9 е само 62 милиона долара.

Перспективите пред големите ракети са нелоши. За това говори и фактът, че през миналата година шефът на Amazon.com Inc. Джеф Безос, който е в космическия бизнес със своята компания Blue Origin, обяви за плановете на фирмата да разработи тежкотоварна ракета наречена New Glenn. Тя ще има версии с две и с три степени и ще може да извежда в орбита както спътници, така и екипажи.

От своя страна United Launch Alliance (ULA), смесена фирма на Lockheed Martin Corp. и Boeing Co., създава нова ракета, наречена Vulcan, пише още "Мегавселена".

Фирмата Orbital ATK Inc., разработва първата си тежкотоварна ракета, засега известна като Next Generation Launcher.

Европейската Космическа агенция вече разполага с тежкотоварната Ariane 5, способна да изведе в орбита два големи спътника едновременно.

Най-мощната ракета използвана засега от американското правителство за военни цели е Delta IV Heavy, която извежда в орбита сателити свързани с националната сигурност на САЩ.

Повечето от най-новите тежкотоварни ракети ще могат да летят след 2020 г.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Шоп от Вардарско
  Отговор
  1 21:37  23.07.17
  А македонците си имат изкопано метро до Луната и си правят селфита всяка седмица оттам!!!
 • onq s konq
  Отговор
  2 05:41  24.07.17
  Отворените янки купуват от Русия двигатели с търговско наименование "Флакон",разместват буквите на "Фалкон" и се правят на голямата работа.Ама ще дойде Видов ден и руснака ще им врътне кранчето .
 • Фриман
  Отговор
  3 16:42  24.07.17
  Не сте ли чували за Ангара А7 - до 175 тонна товароносимост и е експлоатация! Флаконите закъсняват вече.

Напиши коментар:


Публикувай