Last news in Fakti

15 Декември, 2023 11:41 1 844 5

Китайски стартъп успешно тества ракета за многократна употреба (ВИДЕО)

  • космос-
  • китай-
  • ракета

Ракетата Hyperbola-2, висока 28 метра, демонстрира способността си да излита и кацна вертикално

Китайски стартъп успешно тества ракета за многократна употреба (ВИДЕО) - 1

Китайският стартъп i-Space успешно проведе тестово изстрелване на своята многократна едностепенна ракета Hyperbola-2 SQX-2Y. Това е вторият успешен тест на ракетата през 2023 г., което се смята за значително постижение в областта на космическите технологии.

Ракетата Hyperbola-2, висока 28 метра, демонстрира способността си да излита и кацна вертикално, достигайки височина от 343 метра, преди плавно да се върне към стартовата площадка. Този тест, който продължи около минута, подчертава потенциала на ракетата за бъдещи космически мисии.

i-Space също обяви планове за изстрелване на по-голяма ракета Hyperbola-3 за многократна употреба през 2025 г. С тегло 13.4 тона и височина 69 метра, тя е в състояние да достави товари с тегло до 8.5 тона в ниска околоземна орбита.

Компанията възнамерява да извърши до 25 изстрелвания на Hyperbola-3 до 2030 г. което показва нейните амбиции в космическата индустрия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 9 Отговор
    А да сте се замисляли, че "кацането" може да е превъртян назад каданс?

    Коментиран от #3

  • 2 Додо

    12 2 Отговор
    България планира да построи цех за дъвки.
    Стартиралите изпитания на продукта се извършват в бившия ,,Партиен дом" от 240 доброволци със скъпи костюми.Продуктът се възприема много добре от обществото и ще носи марката : ,,Разглобката"
  • 3 Знайко

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Не е защото при кацането за ралика от излитането, се запали обшивката и явно се активира противопожарната система.
    Мммм,да, браво на китайците.
    Те се явяват движещата сила на прогреса в момента.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Знайко":

    Движещата сила е буквално САЩ,но Китай доста добре се развива и успява с доста къс период да догони американците.Всички знаем обаче,че това се дължи на копиране от САЩ.Като цяло обаче да света в момента се крепи на САЩ и Китай.Руснаците дори нямат космически ракети,камо ли да видим научно постижение от тяхна страна.Жалко за Русия.
  • 5 леко бе

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Знайко":

    Мъск го направи отдавна това кво ми ги хвалиш тия кучеади само копи и пейст са.