Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 11:21 1 616 5

Китай се готви да изстреля първата си ракета за многократна употреба

  • китай-
  • космос-
  • ракета за многократно изстрелване

Pallas-1, кръстен на древногръцката богиня Атина

Китай се готви да изстреля първата си ракета за многократна употреба - 1

Основаната през 2018 г. китайска компания Galactic Energy обяви намерението си да тества своята многократна ракета Pallas-1 тази година. Ако успее, това ще бъде първата ракета от Поднебесната държава, която ще повтори успеха на SpaceX на Илон Мъск.

Съобщението беше направено директно от изпълнителния директор на Galactic Energy Liu Baiqi след посещение в съоръжението на компанията. Там той обсъди с персонала редица важни въпроси, свързани със стартовата площадка, сателитния интерфейс и проследяването на космическия кораб, докато се подготвя за полет.

Според него Pallas-1, кръстен на древногръцката богиня Атина, ще бъде изстрелян от стартовата площадка на южния остров Хайнан този ноември, така че всеки да може да наблюдава това историческо събитие от брега на Южнокитайско море.

Pallas-1 е 49-метрова ракета (течен кислород - керосин), предназначена за приблизително 50 изстрелвания. Тя има седем двигателя Cangqiong, което ѝ позволява да издигне 5 тона в ниска околоземна орбита или 3 тона в слънчево-синхронна орбита - това е 700 км над повърхността на Земята.

И въпреки че Galactic Energy е основана само преди 6 години, тя вече е спечелила титлата лидер сред китайските търговски компании с рекорд по брой изстрелвания. В края на 2023 г. компанията обяви, че е получила 1.1 милиарда юана (153.5 милиона долара) финансиране за разработването на ракетата Pallas-1, което ще бъде насочено към изследване и развитие на технология за ракети-носители за многократна употреба и свързаната с тях инфраструктура.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Товарищ

    1 2 Отговор
    Браво Другари !

    Коментиран от #2

  • 2 Гайдарче

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Товарищ":

    Кво даикажем ние с гайите ?
  • 3 Гого

    1 0 Отговор
    От капачки на минерална вода
  • 4 гостгост

    5 2 Отговор
    Бързо догонват.Да видим обаче какво ще представлява и дали не е само на думи.Руснаците няма да ги коментираме,че те такова нещо не могат да направят и след 100 години милите.
  • 5 китайски аероплан

    2 0 Отговор
    Китайците нямат граждански самолети, ракети шъ праят?!?!