Last news in Fakti

19 Март, 2024 14:25 1 372 6

НАСА приключи подготовката за изпращане на луноходите-миньони на Луната

  • луна-
  • космос-
  • луноходи

Трите малки роувъра са оборудвани със стерео камери и наземни радари, които могат да гледат на дълбочина до 10 метра

НАСА приключи подготовката за изпращане на луноходите-миньони на Луната - 1

Триото миниатюрни роувъри за картографиране на Луната са завършили тестването в чистата стая на НАСА и се подготвят да бъдат изпратени до Intuitive Machines. Там те ще бъдат поставени на спускаемия модул Nova-C, известен с аварийното си кацане на Луната през февруари тази година, и заедно с други полезни товари ще бъдат доставени на лунната повърхност по-късно тази година или началото на следващата.

Трите малки роувъра са оборудвани със стерео камери и наземни радари, които могат да гледат на дълбочина до 10 м. Модулът ще ги приземи на Луната в зона, наречена Rainer Gamma. Районът изглежда има магнитни аномалии и данните от радар, проникващ в земята, могат да осигурят допълнителна представа за състава на почвата. Но основната цел на експеримента ще бъде екипната работа на марсоходите за изследване и картографиране на поверената територия.

НАСА приключи подготовката за изпращане на луноходите-миньони на Луната

Всеки марсоход ще може да изследва около 400 м2 от лунната повърхност. Камера ще ги наблюдава от 4 м височина от модула за кацане (надяваме се модулът да кацне вертикално, а не както миналия път). Марсоходите ще си помагат при избора на маршрути за избягване или преодоляване на препятствия. Те сами ще определят местоположението на основната машина и с нейна помощ ще координират действията си. Хардуерните и софтуерните компоненти на мисията бяха тествани на полигона на НАСА „Марсиан“, където бяха тествани всички роувъри, както и в чистата стая на НАСА - вече на финалния етап.

Преди това и трите миниатюрни платформи бяха тествани на вибрационен симулатор, за да се оцени устойчивостта на платформата към ускорение по време на изстрелването на ракетата-носител, както и в термична вакуумна камера, където бяха симулирани вакуумни условия на Луната. По-специално, лунните роувъри бяха тествани за способността им да издържат на резки температурни промени по време на прехода от светлина към сянка, когато температурата може да се промени със стотици градуси по Целзий за секунди. Те обаче не са предназначени за лунна нощ. Марсоходите ще работят 14 земни дни - един лунен ден - и изглежда няма да оцелеят през лунната нощ.

НАСА приключи подготовката за изпращане на луноходите-миньони на Луната


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 6 Отговор
    Почти като моята лагерница на младини.
  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    5 3 Отговор
    Стенли Кубрик V 2.0 кацане на "луната".

    Цялата им грабителска държава е една измама !!
  • 3 гларус

    4 1 Отговор
    Почти като ц.н .ска каручка.
  • 4 стана ясно че

    4 2 Отговор
    всъщност никога не са напускали земята, няма такова нещо като космос
  • 5 Оператор на права лопата

    2 2 Отговор
    Циганска количка за старо жИлязо.
    Разбрахте ли сега колко са ходили на Луната?
    Изпращат цигански колички за жИлязо да ровят в лунните каманяци.
  • 6 незнайко

    0 0 Отговор
    Общата снимка от времето на пандемията ли е ?