Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 12:11 2 046 6

НАСА показа вътрешността на космическия кораб Orion, на който астронавтите ще летят около Луната

  • наса-
  • космос-
  • луна-
  • artemis 2

Мисията Artemis 2 е планирана за 2025 година

НАСА показа вътрешността на космическия кораб Orion, на който астронавтите ще летят около Луната - 1

Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) публикува снимки на космическия кораб Orion, на който група астронавти ще летят около Луната като част от мисията Artemis 2, планирана за 2025 г. По-късно Orion ще бъде използван и за доставяне на екипаж от астронавти на повърхността на земния спътник. В момента специалистите на НАСА завършват работата по интериора на Orion в Космическия център Кенеди във Флорида. Успоредно с това инженерите на отдела монтират защитни панели на корпуса и подготвят кораба за вакуумни тестове, които ще се проведат тази пролет.

НАСА показа вътрешността на космическия кораб Orion, на който астронавтите ще летят около Луната

През 2022 г., като част от мисията Artemis 1, космическият кораб Orion прелетя безпилотен около Луната и се върна на Земята. Следващият етап от програмата ще бъде мисията Artemis 2, когато четирима астронавти ще летят около спътника на нашата планета. Ако не настъпят промени, екипажът на мисията Artemis 2 ще включва астронавтите на НАСА Рийд Уайзман като командир, Виктор Глоувър като пилот (ще бъде първият чернокож човек, който излиза извън ниската околоземна орбита), Кристина Кох като специалист по мисията (става първата жена, надхвърлила ниската околоземна орбита), и астронавтът на Канадската космическа агенция Джереми Хансен като втори специалист.

НАСА показа вътрешността на космическия кораб Orion, на който астронавтите ще летят около Луната

Квартетът ще бъде първият екипаж на космическия кораб Orion, който вече два пъти излиза в космоса, но и в двата случая на борда нямаше хора или животоподдържащи системи. Самата мисия Artemis 2 ще бъде следващата стъпка към реализацията на американската лунна програма Artemis, една от целите на която е кацане на хора на повърхността на Луната. Доставката на астронавти на Луната трябва да се осъществи като част от мисията Artemis 3, която според настоящите оценки може да бъде осъществена не по-рано от 2026 г. Лунната програма на САЩ включва и изграждането на база на южния полюс на сателита.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска Байконурова

    6 3 Отговор
    Къде ще вместят бъгито?

    Коментиран от #2

  • 2 ДБил

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска Байконурова":

    В Холивуд, като последния път.
  • 3 Гост

    7 11 Отговор
    САЩ покориха и продължават да покоряват цялата слънчева система,а Русия още дори няма знанията да създаде ракета с която да изкара спътник до геостационарна орбита.Смятайте какви крепостници са.

    Коментиран от #4

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Те jankite о на самото Слънце могат да кацнат! Ама някоя вечер , че денем е много горещо 😀

    Коментиран от #5

  • 5 Въпросче

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Страшен майтапчия си.Бисер ли се казваш? САЩ имат и сонда,която обикаля около Слънцето,а Русия има ли ракета въобще с която може да изкара въобще нещо в космоса,че нещо не се сещам? Я ни кажи една руска космическа мисия от последните 30 ГОДИНИ,че нещо и за такава не се сещам? Не давай пример за МКС защото това не е космос! Чакам отговора ти.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.