Last news in Fakti

16 Декември, 2011 13:14 2 795 0

Самопочистващ се от слънцето плат

  • донг хуа-
  • китай-
  • титаниев двуокис

 

Откритие на китайски учени може значително да облекчи както домакините, така и работата на пералните машини. Покритие от титаниев двуокис и азот разтваря петната и премахва миризмата от плата на обикновена слънчева светлина. 
 
Това не е първата подобна разработка, но за разлика от досегашните китайската тахнология почиства плата чрез слънчева светлина, докато останалите действат само на изкуствена ултравиолетова светлина. Освен това чрез този метод се запазват и свойствата на тъканта и тя спокойно може да бъде сушена и изпирана в обикновена пералня. 
 
Новата материя е промазана с титаниев двуокис, използван в промишлеността за самопочистващи се лакове, стъкла и покривни плоскости. Разработката е дело на двама учени от университета Донг Хуа в Китай. Те съобщиха, че са разработили памучен плат, който се самопочиства от петна и бактерии, когато е изложен на обикновена слънчева светлина.
 
Той е промазан с наночастици от смес на титаниев двуокис и азот. Покритието е устойчиво на изпиране и сушене. При лабораторни изпитания учените са отстранили петно от портокалов сок от плат, изложен на слънчева светлина. Върху основното покритие те добавят наночастици от смес от сребро и йод, което ускорява процеса на самопочистването./БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА