3 872 2

Нов вирус взривява батерията на телефона

Георги Касабов

Експерти от руската "Лаборатория Касперски" предупреждават за нов троянски вирус, който може да причини всевъзможни вреди на мобилните телефони от абонамент за платени услуги през копаене на клиповалута до взривяване на батерията заради прекомерно натоварване.

Loapi се разпространява чрез сайтове, замаскирани като ресурси за антивирусни решения и порно страници. Самият троянец също се дегизира като антивирусна програма или приложение за възрастни.

След инсталация Loapi иска администраторски права без да оставя възможност за отговор освен съгласие и активира различните си модули. Сред тях са рекламен (агресивно показване на платени съобщения и скрит трафик на сайтове и акаунти в социалните мрежи), SMS (разпращане и прехващане на текстови съобщения), уеб краулър (платен абонамент), прокси (организиране на DDoS атаки от заразеното устройство) и майнинг на криптовалутата Monero (XMR).

При опит да бъдат отнети администраторските му права, Loapi блокира апарата и скрива прозореца с настройките. Троянецът може да следи антивирусните програми на смартфона и изисква настойчиво премахването им, докато собственикът не се съгласи.

Най-опасни обаче са натоварванията, на които Loapi подлага устройството. Модулът за генериране на трафик и копаене на криптовалута така напрягат батерията на телефона, че след два дни тя буквално избухва.

До момента от "Лаборатория Касперски" са установили над 45 000 опита за заразяване с Loapi.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Емил
  Отговор
  1 14:49  20.12.17
  Щом Касперски алармират, това значи, че това Лоапи е техен, но вероятно провален продукт!
 • Азазаз
  Отговор
  2 16:31  20.12.17
  Е по този начин прецакаха Нота на Самсунг. С подобна програма и явно вече е изтекла за масова употреба.

Напиши коментар:


Публикувай