Last news in Fakti

3 Април, 2018 10:35 4 034 18

45 години от създаването на мобилния телефон (ВИДЕО)

  • мартин купър-
  • motorola-
  • мобилен телефон

На днешната дата по тротоарите на Шесто Авеню в Манхатън се случва онова, което ще промени света завинаги

45 години от създаването на мобилния телефон (ВИДЕО) - 1

На 3 април 1973 г. на път за най-важната пресконференция в живота си, Мартин Купър, главен инженер в Motorola, провежда първия телефонен разговор, осъществен от мобилен телефон.

Както медиите, така и минувачите, които го срещат в предградията на Манхатан в Ню Йорк, стават свидетели на това историческо събитие. Точно там, на Шесто авеню, Купър публично провежда първия телефонен разговор от прототипа DynaTac 8000x, по-късно пуснат на пазара с името DynaTac 8500. За привилегията да бъде негов събеседник Купър избира не кой да е, а своя най-голям конкурент по онова време - д-р Джоел С. Енгъл от AT&T.

Набира неговия стационарен номер и казва: “Джоел, аз съм, Марти. Обаждам се от клетъчен телефон, истински безжичен клетъчен телефон.” Отсреща се чува само тишината на изумлението.

Разбира се, главното ръководство на Motorola подкрепя концепцията за мобилен телефон на Купър, инвестирайки 100 милиона долара в периода между 1973 и 1993г. - още преди приходите да бъдат налице.

Купър събира екип, който успява да проектира и сглоби продукт за по-малко от 90 дни. Оригиналната слушалка, наречена DynaTAC 8000x (DYNamic Adaptive Total Area Coverage), тежала 1,1 килограма с дължина от 25 сантиметра и носила наименованието „тухлата” или „обувката”.

Много важна част от DynaTAC била батерията, която имала тегло четири или пет пъти повече в сравнение с модерен мобилен телефон. Възможността за разговори по телефона била само 20 минути, след което се изисквало 10-часово презареждане, но, както казва самият Купър шеговито, “Животът на батерията не беше проблем, защото никой не можеше да държи телефона в ръка толкова дълго време!”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Guest10

    13 0 Отговор
    4000 $ първата Motorola

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Guest10":

    Ами да, но като може да си мобилен с помощ на тухлата, то цената си струва. В днешно време всеки е мобилен, циганите на социални помощи и в комуналните услуги са също мобилни. И за каво? Каква е ползата, че всеки може да е мобилен? По-умни ли станаха хората като има телефони за 20лв? Май не.
  • 3 Георги

    13 8 Отговор
    Евала на руснаците,опа американците
  • 4 Б К П

    8 15 Отговор
    По това време в България "Партията и правителството" бяха изпаднали в ужас, че някой може да ги следи от разстояние и може да повлияе на свалянето им от власт.
    Мобилните телефони бяха забранени и всеки беше заплашен със затвор ако "незаконно" бъде внесено "такова нещо" в България.

    Коментиран от #5

  • 5 goni

    26 1 Отговор

    До коментар #4 от "Б К П":

    Ти си пич!:) И как по това време можеше да ползваш мобилен?!:) Ами, мрежа? Обхват? Боже! Колко мъка има на тоя свят! Момче то бива да си неграмотен, ама чак пък толкоз! Отчайваща работа! Явно си около 15 годишен и си плод на образователната ни система!:)
  • 6 Коментари

    9 1 Отговор
    Чудя се какви са били коментарите през 1973 година за мобилните телефони? 10 часа зареждане за 20 минути разговор? Толкова тежък? Толкова скъп?

    Тези коментари ги слушах и когато си купих първият Мобифон.

    Все едно слушам сегашните коментари на скептиците относно развитието на електромобилите. Разсъждават за бъдещето с техническа обосновка от миналото.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 123

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Коментари":

    Коментарите на скептиците са съвсем други, ама толкова ги слушаш. Те са - няма достатъчно литий за батериите, ако електромобилите станат 30 % от автомобилите, няма да има достатъчно ток за зареждането им, атомна централа не се строи за 2-3 години, цената на тока ще поскъпне реципрочно на търсенето/липсата му, производството на една батерия е по-мръсно от 10 годишно ползване на обикновен автомобил и други такива. Иначе теглото, цената, пробега и времето за зареждане ще се подобрят следващите години, особено след като всички производители ще почнат серийните модели след 2020 г.
  • 8 Коментари

    5 5 Отговор
    Разсъждаваш за бъдещето с техническа обосновка от миналото.

    Защо трябва всички батерии да са литиеви? Натрия е по-евтин и достъпен, а с графеновите електроди, се решава проблемът с енергийната плътност .

    Атомна централа за зареждане на батерии? Ти в кой век живееш? Атомната енергия от нова АЕЦ е най-скъпиия вариант още с днешна дата!
    За сметка на това, цената на фотоволтаиците падна драстично, а фотоволтаична централа се строи за месеци, а не за години. ФЕЦ с 1GWp мощност осигурява годишния пробег на 400 000 електромобила. Миналата година са произведени 1 милион, за които е необходимо изграждане на 2,5GWp ФЕЦ, а са изградени 100GWp. Дефицит на ток няма да има, а цените ще падат. Останалата енергия може да се ползва за екологично чисто производство на батерии, така че и този довод отпада.
  • 9 Зорлем

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Коментари":

    А забелязваш ли колко време е минало от първия мобилен телефон до момента, в който вече са евтини и масови? Дай да пробваме да "интерполираме" същия период, но за продукт със сложността, "функционалността" и цената на автомобила.

    Също така, колко технологии за пренос на глас и данни се промениха през тези 45 години? Ще ни припомниш ли, моля те, за пейджърите например и какво стана с тях? Или си сигурен, че ел. автомобилите с литиеви батерии няма да са един такъв "сляп клон" в автомобилостроенето?

    Коментиран от #10

  • 10 Коментари

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Зорлем":

    Ако внимателно прочетеш коментарът ми, ще видиш че с прав текст съм казал, че литиевите батерии не са бъдещето! Не е сигурно нито какви ще са батериите, нито дали ще има батерии, единственото напълно сигурно нещо е, че автомобилите ще бъдат електрически и буталните двигатели ще останат в историята точно като телефоните с шайба и телефонните централи с централисти които те питат с кой искаш да се свържеш. Никой не е казал че ще стане за две години, вероятно ще са 20, докато се изчерпи ресурсът на вече произведените бутални двигатели.

    Коментиран от #11

  • 11 Зорлем

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Коментари":

    Е, то е ясно, че един прекрасен ден буталният двигател ще бъде заместен с друг, а някой още по-прекрасен ден ще има и телепортация вероятно. Засега обаче светлина в тунела не се вижда. Иска ни се, но ще повторя за хиледен път, че много от нещата, за които се вдига шум днес, се спрягаха още преди десетилетия, а прогресът е малък, да не кажем пренебрежим.

    Освен, разбира се, ако човек не мисли трезво докато чете всякакви странни статии и "рекламни паузи", чиято цел единствено е трупането на кликове (които донякъде могат да се считат за предшественика на биткойн например).

    Коментиран от #12

  • 12 Коментари

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Зорлем":

    Коя рекламна пауза, фактът че през 2016 година е отбелязан рекорд в строителство на атомни централи, цели 9 гигавата за годината, с което общата им мощност в глобален мащаб е нараснала на 350 гигавата? Или другият факт от 2016 година, че са добавени нови 160 гигавата ВЕИ мощности за годината?
    Фактът, че всяка година производството на батерии се удвоява, а цените падат, въпреки че някои от материалите за тях се увеличават двойно и тройно?

    Ако досега нещата се движиха заради политически или зелени инициативи, бумът на енергия от възобновяеми източници в момента е вече на пазарни принципи. Просто от миналата година повечето ВЕИ централи печелят търговете за нови мощности на база ниски цени, без да разчитат на субсидии.

    Коментиран от #13

  • 13 Зорлем

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Коментари":

    Ми, добре, щом казваш, светлото (буквално!) бъдеще е тук. Аз не го виждам, ама това е, защото съм на село и статистики не чета, ама то какво ли разбираме ние простите неикономисти, т.е. инженери, от изграждане на ел. централи и съоражения.

    Чакам обаче с нетърпение сметките на немците за ток да започнат да намаляват (вместо да нарастват!), че после и ние току виж сме намазали.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Коментари

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Зорлем":

    Ти имаш ли познати германци? Защото аз имам. Откакто си монтираха фотоволтаици, сметките им паднаха драстично.
    Там има около един милион соларни покрива, които са собственост на гражданите които ползват голяма част от произведената енергия , а не като при нас няколко десетки огромни централи собственост на политиците, продаващи 100% от произведеното на високи цени .

    Ако чакаш да намажем от внос, то няма какво да чакаш. Още сега цените на борсата са им по-ниски от българските и изнасят десетки пъти повече електроенергия отколкото България, а нашия износ намалява, защото токът ни е скъп и предпочитат немския.
  • 15 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Зорлем":

    Зависи какво имаш предвид под немци. Токът за тяхната промишленост е много по-евтин, отколкото токът за българската.
  • 16 Зорлем

    1 0 Отговор
    А не знам кой какви познати има и на чия промишленост токът е по-скъп (според таблицата от линка по-долу е техният), но според Евростат, цената на киловатчас не само не пада, а дори се покачва през последните години:

    http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Electricity_price_statistics

    Пък тази графика е още по-забавна и интересна за разглеждане с оглед на вашите изказвания:

    http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Electricity_prices_for_household_consumers,_first_half_2017_(EUR_per_kWh).png

    Забавно, а?

    О, и в този сайт за "зелена" енергия също има интересни картинки, откъдето се вижда, че надбавката за зелена енергия в сметката на немеца е повече от ДДС-то!

    https://www.cleanenergywire.org/factsheets/what-german-households-pay-power

    Още по-забавно, а?

    Един безплатен съвет от мен - статистиката е коварна наука и използването на данни от нея като аргумент е много, ама много двуяко.

    P.S. Горните резултати излизат още в първите резултати на търсене в Гугъл. Ако човек реши да убие достатъчно време и да се поразрови, кой знае какви нешлифовани диаманти ще намери.

    Коментиран от #17

  • 17 Коментари

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Зорлем":

    Не знам една статия ли четем, но според графиката от линка който си дал, от 2014 година насам цената на електроенергията за промишлеността пада:

    http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/8/8c/Development_of_electricity_prices_for_non-household_consumers%2C_EU-28_and_EA%2C_2008-2017.png

    За германските ми приятели си пропуснал ключовата фраза "след като си монтираха фотоволтаици". Там имаш Изборът да плащаш такси или да ти ги плащат на тебе. Тук такъв избор нямаме. Освен това, Германия пое почти цялата финансова тежест за поевтиняване на фотоволтаиците, защото точно когато бяха най-скъпи, там се изградиха най-много мощности, които ще се изплащат още десетина години, преди да паднат цените. Сега ние берем плодовете почти безплатно, и щеше да е съвсем безплатно, ако "другарите" не бяха преизпълнили квотата за 2020 година за фотоволтаици още през 2013 година, когато фотоволтаиците бяха скъпи. Сега вместо две стотинки зелена енергия, таксата можеше да е половин стотинка за киловатчас.

    Коментиран от #18

  • 18 Зорлем

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Коментари":

    Твоята графика е за целия ЕС, а аз говорех специално за Германия. Както вече отбелязах - статистиката е "кучка" и данните ѝ са полезни колкото прочит на някое евангелие от Дявола!

    Този филм с таксите, нали се сещаш, че за да ти ги платят на тебе, значи са ги взели от някого. Познай от кого!

    И наистина ли вярваш, че германците "алтруистично" са поели "финансовата тежест" за поевтиняването на волтаиците?