Last news in Fakti

13 Февруари, 2012 13:43 3 506 5

Кубче с размер 1 см заменя хард диска

  • access optical networks-
  • ssd-
  • мегабайт-
  • терабайт

 

Компанията Access Optical Networks съобщи за разработката на нов тип носител на информация - холограмен куб с размер на страната един сантиметър. Според създателита от AON този продукт спокойно може да замени не само твърдите дискове, а и т.нар SSD съдържатели на информация.
 
Компактното изобретение може да побере в себеси информация с размер 1.2 терабайта, като освен това има и доста приличен интерфейс. Устройството може да предава данни със скорост от 155 мегабайта в секунда. От AON обаче изтъкват още едно предимство.
 
Експертите гарантират, че новият носител на информация може да съхранява в себе си данни до 50 години. Самото кубче се състои от множество малки елементи на основата на литий, които реагират на светлина. Записът на информация се осъществява именно на този принцип.
 
Прецизно управляван светлинен лъч записва данните, като система от микроогледала разсейва при нужда лъча. По този начин увеличава скоростта на запис и дава възможност за провеждане на няколко операции едновременно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    1 2 Отговор
    Всичко след перфокартите е ненадеждно и пълен боклук!
  • 2 Сако

    1 0 Отговор
    Перфокартите излизат от употреба в средата на 70-те години на миналия век. Не можем вечно да разчитаме на подобни остарели технологии. Трябва да се залага на новото, като това от материала например
  • 3 митакат

    1 0 Отговор
    Така е, мани ги тия измишльотини всичко след камъка и длетото е пълен боклук друго си е да си издялаш името на някои камък например , и след 2000 години да го открият археолози .
    А те откато откриха електричеството и току вадят по някои боклук.
  • 4 Иван

    1 1 Отговор
    А аз искам да разбера един ден моите внуци как ще разглеждат старите семейни снимки? Сега пържим на дискове и пълним флашки. Ама след 50 години например дали ще има устройства, които ще могат да ги разчетат? Я сега си признайте колко от вас имат флопи на компютъра, ама от ония 5 инчовите :))) Друго си е класическия албум със снимки - да ти замирише на хартия. Имам снимки още от времето на прадядо ми - не са мръднали.
  • 5 Тодор Цолканов

    2 1 Отговор
    Ами карайте си на перфокарти,купувайте си фото ленти и си дялайте камъни.Сигурно и като ви се наложи да идете до съседния град е най-добре да го направите пеша.И най-добре с цървули.