Last news in Fakti

14 Май, 2023 10:56 9 966 16

Казваме сбогом на хард дисковете

  • хард диск-
  • hdd-
  • ssd

Твърдите дискове ще изчезнат напълно след 5 години

Казваме сбогом на хард дисковете - 1

В борбата между твърдите дискове (HDD) и все по-налагащите се SSD, последните взимат сериозно надмощие. Изпълнителният директор на Pure Storage направи смела прогноза, че твърди дискове ще спрат да се продават след 2028 година поради нарастващите разходи за електроенергия и намаляващите цени на NAND флаш паметта.

Шон Розмари, вицепрезидент на изследователската и развойна дейност в Pure Storage, подчертава, че основният двигател на тази промяна е цената на електроенергията. Съкращаващите разходи SSD дискове и модулите за поток от данни (DFM) правят безпредметно производството на стандартни твърди дискове.

Производителите на твърди дискове обаче имат различна гледна точка. Seagate, производител на твърди дискове, отрече твърденията, че SSD ще направят HDD ненужни.

Изследователската фирма Gartner прогнозира, че SSD дисковете от корпоративен клас ще представляват само 35% от екзабайтите съхранени данни до 2026 г., поставяйки под въпрос прогнозата на Розмари за 2028 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лекувам наркозависимост

    23 24 Отговор
    Заради ъпдейтите на уиндоуса ... За 10к взех най-скъпото РС с последен модел части....десятката пак го кара да се замисля понякога а уж е топа направо откачам

    Коментиран от #2, #3, #4, #7

  • 2 хххх

    48 5 Отговор

    До коментар #1 от "Лекувам наркозависимост":

    Направо се чудя от къде да те подхвана с хейта, дали заради неудачния избор на операционна система, или заради прекомерните очаквания от хардуеър! С компютър за 500лв. можеш да правиш абсолютно всичко касаещо ежедневните нужди и 99,999999999999% от каквито и да е професионални. В същото време, дай на един индианец космически кораб Драгон, прикачен на ракета Фалкон и го накарай да си улови риба с него... Та и твоята работа така. Ама няма лошо де, някой трябва да стимулира и финансира икономиката и иновациите.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шмити

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Лекувам наркозависимост":

    Хахха даже не си близо до “скъп” компютър. Само W9-3495X е 13 бона.

    Коментиран от #5, #9

  • 5 хххх

    22 5 Отговор

    До коментар #4 от "Шмити":

    А приложенията, които се ползват на него, се пишат от индийци и пакистанци, на н-та употреба устройства, отдавна изхвърлени на боклука и събирани от сметищата. Каква ирония...
  • 6 Отново дезинформация!

    26 2 Отговор
    Външните харддискове за съхранение на данни си остават ;) .
  • 7 МаДа

    27 5 Отговор

    До коментар #1 от "Лекувам наркозависимост":

    И като се събуди почна пак да щракаш с дебелите пръстчета по китайският андроид телефон - втора употреба за 150 лв.
  • 8 Хмм

    17 4 Отговор
    Казваме сбогом на хард дисковете

    Едва ли

    По скоро, тъпото е че масово за инсталиране на игри като диабло 4 например искат SSD...

    Коментиран от #11

  • 9 123456

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Шмити":

    Е, тъй де - аз два такива имам само да си подлагам на другия , скъпия, да ми се проветрява от отдолу ...
  • 10 еврофанатик

    5 1 Отговор
    абе тия по сървърите , що слагат ЕсЕсДи, само за операционата система, а си ползват хардове и то даже стария стандарт контролери....абе ? я Кажете бе спецовете? Що сървърите са на линукс ми не са на 11-ка или 10-ка, що почнаха да правят защити под дос на машини от панти века....ади бе автора?
  • 11 Нео

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хмм":

    Софтуерът определя хардуера, затова новите игри принуждават потребителите да взимат по скъпи части и налагат използването на SSD и по силни процесори и видео карти. Не смятам обаче, че съхранението на снимки, музика и филми се нуждае от SSD. Единствената полза от тези дискове е това, че приложенията ще зареждат по-бързо. Хубаво е, че стават все по евтини има Sata варианти и M2.
  • 12 Гост

    13 0 Отговор
    Хардовете, като навъртят някакви часове (примерно 10000) и след това рязко нараства вероятността да се повреди. Но рядко умират отведнъж. Обикновено има шанс да се спаси информация. А SSD-то умира внезапно, но ако основно се чете от него и по-рядко се пише, може да изкара много. Затова трябва много RAM, за да не се използва SSD-то от операционната система като виртуална памет

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Далеч от изчезване са HDD

    4 1 Отговор
    До ден днешен IBM продължават да развиват технологията на магнитната касетка за съхраняване на данни! И нямат намерения да спират с тази технология. При положение че HDD е по- съвременна технология спрямо магнитните касетки, няма как да изчезнат. Това е технология която още ще работи и ще се развива.