Last news in Fakti

16 Юли, 2018 18:53 2 607 8

Холандци построиха кола от лен и захар

  • noah-
  • електромобил-
  • лен

Студенти от техническия университет в Айндховен представиха прототип на биоразградим електромобил. Каросерията, шасито и повечето части от интериора на концепта Noah са изработени от ленени влакна и захар.

Електромобилчето харчи енергия, еквивалентна на 1 литър бензин на 300 км пробег. В основата ми лежи шаси от сандвич-панели, направени от лен и биопластмаса на основата на захарна тръстика. Каросерийните панели са от ленени рогозки, запечатани в смола.

Холандците твърдят, че за производството на биоматериалите, от които е изработен Noah, е необходима шест пъти по-малко енергия, отколкото при използването на алуминий или въглеродни влакна. Ленените панели били изключително здрави и дори позволявали проектирането на зони за деформация при удар.

Noah се рециклира изцяло. Биокомпозитните материали, от които е изработен електромобилът, могат да се използват повторно - например за производството на строителни блокчета.

Ленено-захарният автомобил тежи 420 кг, а акумулаторният му блок - 60 кг. Пробегът с едно зареждане на батерията достига 240 км, а максимална скорост е 110 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    12 4 Отговор
    Тъпо! Стоманата се рециклира на 100%, а не се правят "строителни блокчета". От името "Noah" е ясно, че става дума за пореднта еврейска простотия!

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Да да

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Първо за да се запази стоманата се ползва боя,грунд,лак,химически процеси и др.! Обработва се трудно и енергоемко! Тази кола може да се пусне на 3D принтер!

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Емил

    17 0 Отговор
    Направили са грешка, вместо ленени е трябвало да позват конопени влакна! Така като ти писне от въшката, можеш поне да я изпушиш!

    Коментиран от #8

  • 4 Емил

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да да":

    А не е ли по-лесно да си построиш къща с 3D принтер, вместо да рециклираш въшката?! Екологията е дълга верига, а не решения на парче!
  • 5 куку руку ку

    9 0 Отговор
    Трябва да се внимава при дъжд и покрай крави.
  • 6 незнайко

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    ТРАБАНТ номер 2 . Не се чудете на немския ум за трабанта ! СЕГА ВСИЧКИ КОЛИ ИЗПОЛЗВАТ ТАЗИ ХВАТКА !!! Суперкарите използват композитни материали които не съдържат ЖЕЛЯЗО !!! Честито на ОТКРИВАТЕЛИТЕ !!!
  • 7 куку руку ку

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да да":

    Освен ако не се казва DeLorean и не е направена от неръждавейка.
  • 8 Ганчо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Тази, като ти писне, ще си я врътнеш на захарен памук.