19 Септември, 2018 14:45 3 783 8

Пускат пътнически влак на батерии

  • влак-
  • електричество-
  • акумулатори
Пускат пътнически влак на батерии - 1

Електричеството постепенно завладява транспорта, но що се отнася до влаковете, то в този раздел от транспорта отдавна е факт. В Германия обаче планират нещо съвсем ново - влак на батерии.

Става дума за пътнически релсов транспорт, задвижван от акумулаторни блокове, които са интегрирани в композицията. Този иновативен влак се разработва от компанията Bombardier и най-вероятно ще започне да се използва масово в Германия, тъй като там 40% от железопътните трасета не са електрифицирани.

Първата концепция, представена от Bombardier, може да измине автономно само 40 километра, но от компанията заявяват, че съвсем скоро пробегът ще нарасне на 100 километра. Това е първият такъв транспорт в Европа, а реалните тестове ще започнат през следващата година. Идеята е този вид транспорт да замени дизеловите локомотиви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крушката

    2 6 Отговор
    Я. Директно на слънчеви панели и батерий

    Коментиран от #2, #3

  • 2 чичо Пешо

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Крушката":

    много интеренсо явление - когато бяхме деца, нямам спомен дори двойкаджиите да са бъркали множественото чисто и да са слагали "й" накрая. Явно е някаква новост у неграмотната младеж в последните години.

    Коментиран от #4

  • 3 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Крушката":

    То няма проблем да се сложат и фотоволтаици отгоре, но охладителната техника и електрониката са горе, за да има обдухване и охлаждане, което е по-голям плюс от няколкото киловата, които могат да бъдат добити от слънцето.
  • 4 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "чичо Пешо":

    То и възклицанието не се пише с точка, а изречение не се завършва без точка, ама какво да се прави.
  • 5 jambazina

    8 2 Отговор
    Като изсипят всичкия литий в коли и влакове на батерии, някой ден ще се наложи да ползваме телефони и лаптопи на дизел.
  • 6 Зорлем

    4 1 Отговор
    Бе, "Електрик"-а напоследък не се е вясвал да коментира (поне с този ник), обаче съм силно заинтересован да изкоментира твърдението от статията, че в Германия "40% от железопътните трасета не са електрифицирани". Заинтересован с оглед на това, че той, пък и не само той, редовно ни навира в очите Германия с нейните големи обеми евтина "зелена" енергия, които на моменти са толкова евтини, че чак имат отрицателни цени. Та, как при това положение почти половината им влакове все още бълват омразни дизелови окиси? Толкова ли им е скъпо да ги електрифицират тия предполагам планински трасета?

    Коментиран от #8

  • 7 Факт

    2 0 Отговор
    Ех, кога ще ни стигнат германците... по електрифициране на жп мрежата
  • 8 Антиелектрика

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Зорлем":

    Спокойно, спами с други никове. Троловете са безсмъртни - бухахахахаха