Last news in Fakti

14 Март, 2012 14:17 1 947 1

Енциклопедия Britannica вече няма да се печата на хартия

  • britannica-
  • encyclopædia britannica-
  • wikipedia

244 години години след първото си издание Britannica престава да се печата на хартия. Занапред най-престижната енциклопедия в света ще съществува само в електронен вид. Решението не само ще помогне на издателите да реализират огромни икономии, а и ще помогне на Britannica да се конкурира с изобилието на енциклопедична информация в интернет.

Първото издание на най-старата англоезична енциклопедия е публикувано през 1768 г. в Единбург, Шотландия. За близо два века и половина Britannica се превръща в свъкровищница на човешките знания, която се смята за един от най-меродавните източници на информация.
 
От края на 18-ти век до началото на 20-ти век статиите на енциклопедията често се проверяват от най-авторитетните личности в различни дисциплини и дори включват изследвания, предназначени за научна аудитория. Това е периодът, през който Britannica печели днешния си авторитет в англоезичната и световната култура.
 
От издателската компания Encyclopædia Britannica, Inc. признават, че преминаването към изцяло цифров формат е било неминуемо. През 1990 г. са продадени 120 000 екземпляра от енциклопедията, а през 2010 г. - едва 8 500. Хартиената версия на Britannica носи едва около процент от печалбите на компанията срещу 15 на сто от електронния вариант. Останалите доходи се генерират от мултимедийна образователна продукция.
 
"Стигнахме до това решение още преди години", споделят от базираното в Чикаго издателство. "То не е продиктувано от инстинкта да се предпазим от Wikipedia. Просто ни трябва повече диверсификация и цифровизация, ако искаме да оцелеем".
 
Експерти обаче смятат, че основен конкурент на Britannica е именно Wikipedia, чиято англоезична версия съдържа около 3.9 млн. статии, достъпът до които е напълно безплатен. Britannica има шанс да нуетрализира това безспорно предимство с достоверна, проверена и събрана от професионалисти информация, с каквато винаги се е отличавала.
 
Годишният абонамент за електронната версия на Britannica струва около $70.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    0 0 Отговор
    Дааааа