Last news in Fakti

27 Септември, 2019 13:54 26 983 11

5 полезни функции, скрити в автомобилното стъкло

  • съвети-
  • стъкло-
  • автомобил
5 полезни функции, скрити в автомобилното стъкло - 1

Съвременните технологии позволяват интегрирането в стъклото на редица компоненти, които променят коренно свойствата му, докато структурата остава прозрачна. Когато автомобилът се движи, основният удар от всички елементи поема многослойно предно стъкло, което служи за главния „прозорец към света“ за водача. Следователно, от всички останали стъкла в колата, то има максимална защита и се счита за най-„умно“. В крайна сметка ветроупорното стъкло е пълно с иновативни технологии, които подобряват експлоатационните характеристики и комфорта на водача. Напоследък обаче задните стъкла на автомобила не изостават по отношение на интелигентността.

Нагряване

5 полезни функции, скрити в автомобилното стъкло


Няма да изненадате никого с електрическото нагряване на стъклото, което се осигурява от проводими ленти на повърхността му. Преди това такава функция беше достъпна само отзад, но тъй като лентите бяха намалени до размера на едва забележими нишки, и предните стъкла и страничните прозорци започнаха да ги използват. Благодарение на това се появи много полезен зимен вариант - загряване на зоната за почистване на чистачките. Така те не замръзват и винаги са готови за употреба.

Атермично стъкло

5 полезни функции, скрити в автомобилното стъкло


С атермични стъкла са оборудвани 70% от съвременните автомобили, и всичко това се прави, защото те предават топлина и светлина в оптимални дози. Специалното пръскане със сребърни йони предпазва стъклото от замръзване и поддържа оптималните температурни условия в салона.

Антена

5 полезни функции, скрити в автомобилното стъкло


В много съвременни автомобили антени под формата на тънки метални нишки са интегрирани в стъклото. Те могат да бъдат запечатани между слоевете на конструкцията или да бъдат приложени към нея от вътрешната страна с модерна технология за печат. Освен това фините размери на антената изобщо не пречат на видимостта и в същото време това гарантират висококачествен прием на сигнал.

Черен кант

5 полезни функции, скрити в автомобилното стъкло


По краищата на предното стъкло лесно се забелязва черна точковидна лента с ширина от 1,5 до 3 см под формата на тънка плътна линия и кръгове с различни размери, които се наричат ​​фрити. Наред с други полезни функции, тези капчици от специална керамична боя улавят слънчевите лъчи и спасяват очите на водача от внезапно заслепяване.

Триплекс

5 полезни функции, скрити в автомобилното стъкло


Когато е повредено, предното стъкло се напуква, оставайки в рамката си, което гарантира безопасност за водача и пасажера до него. Това става възможно благодарение на използването на специално ламинирано „триплексно“ стъкло със специален филм вътре, който го държи и предпазва от разпадане. В резултат участниците в произшествието могат да избегнат сериозни наранявания.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 САП

    19 17 Отговор
    Само подгряването на предното стъкло ми е проблематично на мен. Когато съм карал кола със такова след, около час започва да ме боли главата и очите. Мисля си, че проклетите нишки на подгрева бяха твърде дебели и видими за мен.
    Ако нещо не са подобрили технологията съм твърдо против нея.
    Останалите неща са си супер.
  • 3 сноу

    27 12 Отговор
    Бравас и пак бравас ...Жив да не бях и нямаше да знам, на моето стъкло какви работи са вградени..Ама сега-а ,сега дупе да му е яко ..Като го грабна-а ,ха чистачки ,ха отопление,ха антена,че като пусна и радио ,че то без радио не тръгвам, иначе как да знам бат Гойко какви простотии ще изплещи, като шари по света.
  • 4 Въпрос

    6 8 Отговор
    Има ли от къде да си купя такива ситни нишки за подгряване като на предните стъкла?

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 5 ....

    3 2 Отговор
    Радославеееее откри топлата вода
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 САП

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Въпрос":

    Не става да ги слагаш допълнително. Трябва да са фабрично вградени.
  • 8 има

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Въпрос":

    Търсиш реотан за печка ЕЛВА. После трябва да намериш някой майстор, да отлепи триплекса.
  • 9 type-R

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Въпрос":

    Предното стъкло се обдухва с топъл въздух от парното. Натисни си съответното копче.

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "type-R":

    Въпросът е колко време трябва да чакаш докато започне да духа топло и да нагрява предното стъкло, ако колата ти стои на -20г. Преди имах дизелова кола и трябваше да я запаля 10мин преди да потегля, защото дори и да духа вентилацията топло не се усеща преди 5тата минута, а достатъчно топло да загрява стъклото и да размразява става след 7ма, 8ма минута. Сегашната ми кола е с 500вата нагревател и бензин, та размразяването и топлото започват на втората минута. Аз съм против нагревател в предното стъкло, вижда се и лично мен ме дразни.

    Коментиран от #11

  • 11 type-R

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Ами така са дизелите. Да си беше купил бензин. Нищо. Следващия път ще знаеш.