Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 17:15 3 512 4

Интелигентните прозорци от следващо поколение

  • стъкло-
  • термоизолация

Следващото поколение електрохромни прозорци почти напълно блокира потока от слънчева топлина (ВИДЕО)

Интелигентните прозорци от следващо поколение  - 1

Интелигентните прозорци от следващо поколение са разработени от международен екип от учени от Сингапурския технологичен университет Нанянг и Израелския еврейски университет в Йерусалим. Новото композитно покритие значително ще намали проникването на слънчева топлина в помещението, без да намалява прозрачността на прозорците за слънчева светлина. Традиционните интелигентни електрохромни прозорци стават по-тъмни с увеличаване на интензитета на слънчевата светлина. Този подход обаче не предпазва стаята от топлинни инфрачервени лъчи.

За да решат проблема със защитата на помещенията от слънчева топлина, учените създадоха иновативен композитен материал на базата на титанов диоксид, волфрамов триоксид, неодимов ниобий и калаен оксид. Тази евтина смес от материали се прилага върху стандартно стъкло за прозорци. Прозорецът е свързан към електрическата мрежа. През зимата, когато е необходимо да се осигури приток на слънчева топлина в помещението, покритието се изключва и топлината се влива в сградата безпрепятствено.

Термичната инфрачервена защита е активирана само през лятото. Според разработчиците новото интелигентно стъкло е в състояние да поддържа до 90% прозрачност за светлинните лъчи и в същото време да блокира до 70% от топлинното излъчване. Предполага се, че ефективността на новите електрохромни прозорци, използващи тази технология, ще се увеличи с 30%, а производството на такова стъкло ще бъде много по-евтино.

Най-ефективното приложение на новите топлоизолационни прозорци ще бъде в страните с умерен климат, каквато е и България, където потребителите ще могат да регулират топлинния поток в помещението в зависимост от сезона. Адекватната защита срещу излишната слънчева топлина през летните месеци може значително да намали разходите за климатизация.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 така е

    5 7 Отговор
    Това го има на колите от доста време ,А добро утро, в you има клипове показващи как се затънява предния прозорец на колата и като се натисне копчето се оправя ,че да не получават хората глоби.
  • 3 до 2

    9 2 Отговор
    Тук целта не е да затъмнят прозореца, даже искат да го оставят прозрачен, но да спрат топлината от идвща от слънцето. Прочети пак статията и може да разбереш разликите между двете технологии.
  • 4 защо

    1 0 Отговор
    що стоят с намордници ?
    плашат се да не се изпохапят ли ?

    защо си крият лицата ????
    НЕЧОВЕШКА простотия иначе са големи учЕни !