Last news in Fakti

12 Ноември, 2019 11:14, обновена 26 Юни, 2022 12:53 75 174 136

Скъпи срещу евтини зимни гуми (ВИДЕО)

  • зимни гуми-
  • тест

Има ли смисъл да се инвестира в скъпи зимни гуми, или за няколкото снежни седмици в България би свършил работа и бюджетен вариант? Отговор на този въпрос дава сравнителен тест на YouTube-канала Tyre Reviews.

Двата ценови сегмента са представени от Nokian WR Snowproof и Tristar Snowpower 2 в два различни размера. Малките 205/55 R16 са изпробвани с Volkswagen Golf, а големите 245/45 R18 - с Volvo S90.

Краткият отговор на въпроса "Струва ли си да се похарчат повече пари за скъпите Nokian" е положителен, но с някои нюанси. Резултатите на двата модела при спиране на лед са сравними независимо от размера.

На сняг обаче обутото с финландски гуми Volvo спира значително по-добре. Управляемостта, сцеплението и балансът при Tristar също са по-слаби. Евтините гуми разочароват на мокра настилка - особено при спирането с голямото Volvo. На сух асфалт двата модела показват еднакви резултати.

Струва си да се отбележи, че разликите в представянето на Nokian и Tristar са осезаемо по-малки при "фолксвагена" във всички дисциплини от теста. В това обаче няма изненада, тъй като по-тънките гуми по правило имат предимство в зимни условия, а и "голфът" е значително по-лек от "волвото".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 153 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4242

    180 58 Отговор
    12.11 - вън е 20 градуса... Ще има зима точно 60-70 дни (от 365). Или климата се промени или снежинките се хващат във въздуха, но при нас за северняшки зимни гуми няма смисъл (освен ако не живееш в планински раион).

    Коментиран от #2, #53, #75, #82

  • 2 тони

    204 113 Отговор

    До коментар #1 от "4242":

    много си прав, само ще те помоля да не излизаш с таралясника си по улиците когато има сняг, мерси!

    Коментиран от #4, #61, #111

  • 3 и ТЕ ТАКА

    95 30 Отговор
    Разликата е най-вече в това, че скъпите и след 5-6 сезона ще стават за каране.А евтините два сезона и толкова.Карах с някакви сръбски чисто нови миналата година и съм изключително доволен.Живея в едно забутано и високо място.

    Коментиран от #66, #136

  • 4 4242

    116 141 Отговор

    До коментар #2 от "тони":

    Ще карам когато аз реша. Ти ако имаш притеснения - стои си у вас и не ми давай наклон на ...

    Коментиран от #33, #57, #64, #77

  • 5 хари

    75 41 Отговор
    всичко е много относително,сумарно за цялата зима има 20 дена сляг,през много дни температурите за над 12 гр.и каквато и марка да е гумата температури над12 я скапват,карал съм със скъпи до миналата зима и се отказах,мисля изобщо дори и да не слагам зимни,изключително скъпо удоволствие са за топлите зими тук

    Коментиран от #30

  • 6 НеУмен

    81 6 Отговор
    Айде народе на топлите зимни гуми, айде, който разбира при мен се спираааа. ... Поне сложете статията в раздел "реклами", а не в "технологии".
  • 7 Коментара

    72 22 Отговор
    Хм, тазгодишният тест на змни гуми (225/45/17) показва друго-о-о-о-ооо. Нокиан във всяка една дисциплина са под средното ниво на представяня, а в категорията пробег/цена са на последно място от тестваните гуми. Тоест излиза най-скъпо да караш с Нокиан. Аз един въпрос имам...от кога Нокиан са премиум гума че не помня? Индийски гуми като Аполо са с представяне в пъти по-добро от тоя "премиум"

    Коментиран от #14, #45

  • 8 Aladin

    61 25 Отговор
    Сравнението е супер некоректно, защото се сравняват два модела гуми на съвсем различни автомобили??? Защо не ги сравняват на един и същ автомобил? Наистина в последно време климатът в България се промени драстично зима почти няма, особено в района на Ямбол, Бургас и т.н. За този климат бих заложил на всесезонни гуми, напр. Мишелин Кросклимат, които имат много добро представяне лятото /което е почти 9 месеца от годината/ и прилично представяне зимата. Естествено не говорим градове и села с истинска зима.

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Гост

    64 13 Отговор

    До коментар #8 от "Aladin":

    Ти от дислексия ли страдаш?! Прочете ли текста?! Осмисли ли го?! Тествани са две марки гуми, по два размера, на два типа автомобили. Дали разбра или още по-просто трябва да ти се обясни?! По темата - всичко зависи къде, колко и как експлоатираш автомобила си. При моят стил на каране /5000 км на година/, от които 70% магистрали и първокласни пътища, останалите градско /София/, няма нужда от купуването на скъпи зимни гуми. Залагам на бюджетен клас, със сравнително добри показатели /гориво, шум, сцепление/.

    Коментиран от #69

  • 10 опааа

    24 2 Отговор
    Защо на колите рекламират Нокиан?

    Коментиран от #46

  • 11 blak

    12 5 Отговор
    BLACK LION
  • 12 Гост

    24 23 Отговор

    До коментар #8 от "Aladin":

    Ти пък защо под всяка статия за Нокиан тролиш, че не били премиум? Карал ли си с такива зимни гуми, че даваш акъл? Аз пък съм супер доволен от тях, а съм ги тествал яко в сняг и лед извън пътя.

    Коментиран от #16, #17, #26, #55, #118

  • 13 ГОСТ

    17 8 Отговор
    Стига бе, какви са тия заснежени улици по-които тествате тези голфове? Защо не са почистени, как е възможно.Аз мислех че само в България така става.Бойко е виновен за немските непочистени пътища.
    Ето така мърморят слабите шофьори у нас!!!

    Коментиран от #101

  • 14 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Коментара":

    Коментарът ми под номер 12 е насочен към теб.
  • 15 Червената армия 45година

    30 5 Отговор
    Все със скъпи зимни гуми настъпваше към берлин😂😂😂😂😂😂
  • 16 Aladin

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Нещо си се объркал, изобщо не съм даже и споменавал Нокиан???

    Коментиран от #18

  • 17 Plameni

    37 9 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Аз съм карал на служебен автомобил NOKIAN WR d4 в средата 6 мм в края на протектора 1 мм и то разкъсан.Автомобила смея да твърдя е все още нов, без удари и на 50 000 км.на 4 год.Гумите се карат само 4 месеца зимата.От миналата зима сложихме Continental ts 860 по-тихи стъпват като котенце много по-комфортни ,нямаго това лигавото поведение на мокър и сух асвалт няма разпадане на протектора Не случайно гумите на Continental са с най - много отличия на тестове На личния ми автомобил също съм с Continental ts 860 от 2017г,на другия тази зима мисля да пробвам за разнообразие Goodyear Ultragrip Perfomance + или Bridgestone Blizzak LM OO5.

    Коментиран от #20, #31, #48, #67

  • 18 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Aladin":

    Поправил съм се, че не е към теб.
  • 19 Автомонтъор

    24 16 Отговор
    Премиум гумите са 3: Мишелин най-добрите (5 години летни). Гуд Йър най-добрите зимни и всесезонни и Континентал най- скъпите. Разумните хора избират от първите две и търкалят 4-5 години. Баровците са за третата и след 3 години я хвърлят.

    Коментиран от #23

  • 20 Гост

    8 16 Отговор

    До коментар #17 от "Plameni":

    Точно WR D4 се оказаха пълен провал, защото искаха да са първите в света зимни гуми с клас А на мокро. Е, не им се получи. Аз пък карам предишния модел WR D3 и съм страшно доволен, както казах. А не е да не ги тормозя по гори и поляни, както и на асфалт, защото колата ми е 250 к. с.
  • 21 Христо

    27 9 Отговор
    Аз карам с бюджетни гуми, летни Рикен, зимни Дайтон, и съм супер доволен, зимните са на 4 година и не са мръднали 8мм. грайфер и около 40000хил. км са, летните са на един сезон около 10000хил.км но и от тях съм доволен, дори и с по-висока скорост на магистрала не трепкат, скъпите гуми сигурно са по-хужави, но за зимните условия в България са си екстра бюджетните гуми!

    Коментиран от #25

  • 22 AdiBas

    14 24 Отговор
    Зимна гума, китайска, на +22 градуса, върху влажен от леките дъждове асфалт... Малоумие!Глист, напъчен в скъп автомобил, с премиум зимни гуми, при подобни условия... Убиец на пътя! Хорица, които четат, че от 15. 11. зимните гуми са задължителни и бягат да си сменят летните гуми... Дебили!
  • 23 MIB

    28 6 Отговор

    До коментар #19 от "Автомонтъор":

    Коментар от автомонтьор който не е запознат с цените .Всеки може да сравни цените при най-големи вносители и да види ,че Michelin са най-скъпите .

    Коментиран от #49

  • 24 Townboy

    15 5 Отговор
    Кви са тия тристар? Що не ги сравнят прехвалените Нокиан с Дебика или Барум ами с некви китайски галоши.
  • 25 Plameni

    43 7 Отговор

    До коментар #21 от "Христо":

    Пишеш ,че си супер доволен от Riken и Dayton,а в класациите ги дават като опасни .Пишеш, че за 40 000 км.не са мръднали,а в класациите гумите с най- голям пробег Michelin и Continental 40- 45 000 км. и са за боклука. Явно някой послъгва,кой ли?
  • 26 Коментара

    11 6 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Здравей, да карал съм D3 и D4....И от личен опит да ти кажа D3 трябваше да ги хвърля още в края на 3_ти сезон...на инат и магия изкарах с тях четири... Така с D4 съм карал два сезона купих ги за втората кола защото имах два сезона наблюдение на D3 и нещата изглеждаха обещаващи. Продадох колата с все гуми и реално за тях лични наблюдения нямам, но приятели са ми споделяли че са същия галош като D3.... Преди години търкалях на една кола пет сезона със Sava Eskimo незнам си к'во е пичага в пъти по-добра гума от тоя измислен нокиан. Миналата година сложих Continental Ts860 ако едва изкарат четири сезона и тях ще ги храня. Така не знам какви тестове си правил, но аз зимата активно си карам борд и ако не всеки уикенд то през уикенд-два съм в планината, карал съм във всякакво време и пътища повярвай.

    Коментиран от #27

  • 27 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Коментара":

    Т. е. искаш да кажеш, че за тези 4 сезона си минал с тези гуми над 30-40 000 км? Ако съм те разбрал правилно и си направил такъв пробег, какво очакваш повече, като той самия производител има дава толкова?

    Коментиран от #29

  • 28 БАРС

    17 10 Отговор
    Мога спокойно да кажа че няма смисъл от скъпи зимни гуми по простата причина че при много ниска температура примерноот минус 10 и нататък примерно до минус 20-30 то сцепление има всяка гума и то много добро особенно когато снегът скърца под краката гаранция карал съм със 120 на утъпкан някъде 6-7 см сняг и никакъв пясък или сол без проблем с гуми Украиски Русава и Белоруски Бело шина ето ви на ефтини гуми без проблем спират както при асфалт .Но при -1 до минус 5 примерно то и скїпите гуми няма да помогнат трябва да се кара внимателно

    Коментиран от #43

  • 29 Q4 00

    1 7 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Твоя производител колко им дава на твоите гуми модел на 7-8 години?

    Коментиран от #35

  • 30 Мата

    14 12 Отговор

    До коментар #5 от "хари":

    По мое мнение добре си го решил.
    Последните 2 зими карам с летни. Имаше само няколко дни в които не посмях да изкарам колата във всички останали с нормална скорост, т.е. спазвайки ограниченията, никакво проблеми.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Емил Рангелов

    24 4 Отговор
    Аз па зимата карам 31ци Гудрич и спирам като чук с 2тонна машина,имам и АТ Нексен Роудиън,и с тях спира прекрасно на сняг.Лятото си карам с 265 /70/15Бриджстоун НТ спокойно с 140 и спирам за норматив.Не е нужно гумата да е скъпа,най-важно е задкормилното устройство!То се трепе и убива и с най-качествените гуми и зима и лете!
  • 33 Шофер

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "4242":

    Е къв наклон, ти с тия галоши ще се изпързаляш и ще утрепеш някой!
  • 34 321

    23 6 Отговор
    Много смешна реклама на Нокиан. Този път удариха дъното. Премиум и Нокиан са несъвместими понятия. Целта на реклама е да ни убеди, че Нокиан е добра марка. Гуми от класа на Ласа, Дебика и Тигър да са премиум е направо смешно твърдение. Имам едни зимни Ноикани, ама още като ги купувах ме предупредиха, че изкарват 2-3 сезона и се кривят. На втория сезон каучука е по-твърд от на лятна гума и т.н. Няма лошо - и от такива гуми има нужда, ако не може човек да си позволи Континентал, Мишлен, Пирели и други, ама да ги навират като премиуми е прекалено.

    Коментиран от #54

  • 35 Гост

    6 6 Отговор

    До коментар #29 от "Q4 00":

    Какво общо има модела с това до коя година се произвеждат? Моите ги купих чисто нови и сега ще им е 4-та зима. Колко да ги карам повече, 10 години ли?
  • 36 Николай

    22 7 Отговор
    Голяма, тежка, мощна и скъпа кола скъпи и маркови гуми. Малка, евтина, лека кола с икономичен двигател маркови гуми от по ниския ценови клас. Не правете компромис с гумите.
  • 37 асдф

    39 4 Отговор
    С каквито и гуми да е колата, ако от шофера и чеп за каца не става все тая...

    Коментиран от #38

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 гост

    15 2 Отговор
    Айде стига с тая реклама на Нокиан . В сайтовете за гуми се водят - среден клас.
  • 40 Нокиан

    13 1 Отговор
    Аз съм карал с D3, първата зима се представиха добре, след това станаха пълен боклук.
  • 41 Супер

    13 13 Отговор
    Който няма пари за зимни гуми, не трябва да кара кола зимата! Ако все пак реши да кара дано не Убива други хора освен себе си.
  • 42 Само да са нови гумите

    10 5 Отговор
    Зимата на мерцедеса (стара баба меца) слагам Michelin Alpin 185/65/15 на железни джанти и като има багаж в багажника, и става таааааааанк. Само трябва да караш по-волгаджийската на магистралата, че не е толкова стабилна.
  • 43 Майтапчия

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "БАРС":

    Спонсори търсиш ли, че очевидно си със завидни шофьорски умения аххахахахахахахаха

    Коментиран от #97

  • 44 Пешо

    57 9 Отговор
    Големи андрешковци! Качествената гума се отплаща в онези стотни от секундата, когато се решава между живот, смърт или инвалид. Он че ми пЕсти от сигурност и чсЕ тупа коко е нАпред с пАрата, Ганьо. Вземаш 4 НОВИ маркови и забравяш 5 сезона за гуми и ядове. Чудесна гума за най-масовия размер 205/55/16 зимни Дънлоп спорт 5. По-тихи и икономични от континентал 860 и страничния борд е по-здрав. 860-ката няма да оцелее дълго с нашите кратери, иначе се водят най най. Така: 93лв. е бюджетен Дайтън, 163 е Дънлоп; разликата от 280лв общо на комплект разделено на 5 години прави по 56лв разлика на година за зимни, хайде толкова и за летни, общо само 112лв/година разлика. Ама за цигарки ще има по 2000лв на година, за кафенце още 300лв + 500лв. за търкащо талонче с всяко кафе, за салфетки и тн. Живи и здрави, но не е нормално да се пести от здраве, срамота е бре...деца возите, деца ще претрепете-да не дава Господ.

    Коментиран от #74, #86, #103

  • 45 Ха ха

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "Коментара":

    Некви индосмехурковци дето не са карали Хакапелити зимъска да не се изхождат тука моля и да си бодат с остени слоновете, мерси!

    Коментиран от #78

  • 46 Братя Мишелин

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "опааа":

    Щото колата е необходимото допълнение към гумите!))))
  • 47 123

    17 4 Отговор
    Какви 20 дена сняг, бе ? Миналата зима имаше 3 дни сняг общо!
    Ако не сте висоооко по планините - сняг няма. Точка. Една всесезонка (от топ моделите) - и си свирешете целогодишно - не се занимавайте с глупости.
  • 48 Michelin

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Plameni":

    Très, très ridicule boche))))! С две думи немчурята да си гледат машинариите, а гумите да ги оставят на можещите да правят такива, благодаря!
  • 49 Ха ха

    7 4 Отговор

    До коментар #23 от "MIB":

    Фулдата са още по убави, щот и те са "немски". Хи хи

    Коментиран от #73

  • 50 Пешко

    16 3 Отговор
    Абе пичове, като ви чета коментарите направо без гуми карайте за кво са ви....
  • 51 Барона

    10 0 Отговор
    Който има ъкъл кога и с какви гуми да кара няма да сбърка има някой и лятото със зимни да кара пак ще закъса всичко е зад кормилото и в главата
  • 52 Дядо Гочо

    3 6 Отговор
    Нокиан са супер, и аз карам с такива, но това другото е летен грайфер. Гуми с прави канали няма как да драпат в сняг, това е шарка за асфалт и завои.
  • 53 Пламен Димитров

    12 11 Отговор

    До коментар #1 от "4242":

    Чета глупостите които пишете и не се учудвам, че стават толкова катастрофи и имаме закъсали през зимата, които да реват как пътищата не са почистени. За този който нарича дебили , нас които си сменяме гумите на 15.11 искам само да добавя, че това е Закон и той следва да се спазва и на първо място го прочетете защото улиците са пълни с дебили каращи технически неизправни коли . Проблема е че няма контрол и санкция, жестока санкция .

    Коментиран от #56

  • 54 Дядо Гочо

    3 4 Отговор

    До коментар #34 от "321":

    Не са премиум Нокианите, ама не са и като Дебика. Не може да си карал с двете марки и да твърдиш подобно нещо.
    Ласа последните 5-6 години правят нещо друго, не зимни гуми.

    Коментиран от #92

  • 55 filo

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Аз съм с тях, пълен боклук. На третия сезон са целите нацепени.
  • 56 Дядо Гочо

    4 8 Отговор

    До коментар #53 от "Пламен Димитров":

    Аз съм карал една зима с летни гуми. Не защото исках, а защото не можех да си купя зимни. Оттогава вместо летни купувам всесезонни, за да не не ми се случва повече да се опитвам да се претрепя с летни на сняг и лед.
    Това което ни трябва не са санкции, а контрол на качеството. Ако спрат да внасят боклуците истинските гуми ще поевтинеят поне с 20%.

    Коментиран от #59

  • 57 Анонимен

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "4242":

    Е точно това е най големият ни проблем, цял нарид се съобразява с еднагрупичка прости и агресивни селяци, които сатолкова прости , че дори не могат да го осъзнаят.
  • 58 Неук

    4 2 Отговор
    За Kleber (дъщерна на Michelin по - нисък клас) някой има ли наблюдение и мнение?

    Коментиран от #60, #62, #93

  • 59 Като гост

    3 5 Отговор

    До коментар #56 от "Дядо Гочо":

    Дядо, що не си гледаш бабата?

    Коментиран от #102

  • 60 Чук

    1 4 Отговор

    До коментар #58 от "Неук":

    По добри от всички фрицовски
  • 61 Тони,запомни и се учи

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "тони":

    Най-добрите гуми са Мишелин,Континентал,Пирели и Гудиър-Дънлоп. Последните ги пиша с тире,защото са обединени в един концерн.

    Коментиран от #124

  • 62 Неук,да те осветля:

    1 4 Отговор

    До коментар #58 от "Неук":

    Един приятел сложи такива на джипа си - размер 235/60/18 и е доволен.
  • 63 Каруцаръ

    13 1 Отговор
    Крайно време е да направят гуми и за преходните сезони! И тъй като пролетта и есента имат нюанси, редно е да са различни и гумите. Иначе таа икономика как ще се върти!!!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Гумите казва

    7 2 Отговор
    Спирането зависи от стила на каране на шофьора.Някой модели нови коли нямат никаква стабилност на пътя, пък ти се надявай на гумата.Шофирай като "Безсмъртен столичанин" само с газ и спирачка пък после се моли катафалката ти да успява да спира след едни три години душманско каране. Ами ако този зад теб е двойно по "Безсмъртен", кошницата му вече няма здрава сглобка пък маркировката да липсва... Или така или иначе някой да е изпечен от китайския ксенон на насрешния и изнервен от безпричинния клаксон на заедрял циркаджия. Ако и в България се отнемаха точки за опасно шофиране то инструктурите нямаше да имат никакво свободно време заради ретестове.
  • 66 ;;;

    8 10 Отговор

    До коментар #3 от "и ТЕ ТАКА":

    НЯМА зимна гума която да е читава повече от 2 сезона, независимо колко грайфер има още- караш ги 2 зими, после ги оставяш отзад през лятото да ги убиеш в жегите и на 3-тата зима си купуваш нови гуми.

    Коментиран от #123

  • 67 Луд

    14 4 Отговор

    До коментар #17 от "Plameni":

    С континентал 860 ще карам 3-та година и не съжалявам ,че дадох по 110лева за бройка.Пътувам всеки ден по35 км в посока до работа в северна България и не знам на тези как им се вижда зимата в България, но мен си ме плаши.Та козата си иска пръч и зимата си иска зимна гума.

    Коментиран от #90

  • 68 Генерал Иванушка Водков

    3 15 Отговор
    Кви са тия глупости, хлъц?

    Туй зимните гуми са карани 3-4 лета летни гуми. Подир тва ги тургам на уазката и ги карам поне оште 5-6 зими.
    После на ладата нови гуми, га станат на 3-4 лета ги тургам на уазката и ги карам поне оште 5-6 зими!

    Тъй то! Айде да бегам, че друзята че излочат и последнио кашон водка!
  • 69 Генчо

    0 5 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Здравей, ти не спомена ли в една друга статия, че караш 10000-15000? Джипа 250коня бензин. Ейй това джипката много тешкарско.

    Коментиран от #81

  • 70 Генчо

    2 8 Отговор
    Аз купувам само конти. Другите гуми не ги пиглеждам
  • 71 Баш Бащицата

    6 5 Отговор
    Нокиан и Тристар?'Ами, Континентал и Тристар?
  • 72 vasik atanasova

    4 10 Отговор
    през целия ми живот съм карал само с нови летни гуми Goodyear
  • 73 hardi

    5 5 Отговор

    До коментар #49 от "Ха ха":

    така е карам си Субаруто с Фулда в 15'20сняг и не мърда от пътя
  • 74 Крали Марко

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Пешо":

    1000+ от мен!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Аз па карам с най ефтините гуми

    3 7 Отговор
    От продавалника и баланс не правя щот тва са излишни пари и кво е станало нищо😂😂😂😂
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Коментара

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "Ха ха":

    Ха-ха, хи-хи, индосмехурковците си правят гумите за европейския пазар в Холандия и Унгария. Неслучайно в тазгодишния тест на Аутобилд са на 4-5_то място (Нокиан - 13_то). Дерзай.....

    Коментиран от #131

  • 79 хазарта

    7 7 Отговор
    какви 3-4-5 сезона със скъпи гуми,въобще знаете ли какво пишете,след 2-ри сезон е капут нищо че струва 250 лв гумата.Със 3-4 годишна стара зимна гума направо си с опасен балатум по улиците,на 2 сезона се сменят,самоубиици такива

    Коментиран от #104

  • 80 хазарта

    7 4 Отговор
    все едно да се питаш има ли разлика в срока на годност между луксозния хляб и обикновения,и двата се скапват след 2 дена,разлика в съставките, а моето мнение е че зимните гуми не са особено подходящи за БГ.за разлика от северните държави,където вършат работа,а при нас не.
  • 81 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #69 от "Генчо":

    Ами не, това е друг човек пишещ със същия ник. Човека си кара 5000 км годишно, питай него какво кара.
  • 82 МВР

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "4242":

    Щеш нещеш наклон пак ще ти се дава ако спреш я някоя кола,пешеходец или друг обект. Ако искате и без гуми карайте и трепете невинните! Това яи е работата на лудите и наглите...
  • 83 м26

    0 6 Отговор
    Само аз ли не разбирам или действително се сравняват различни класове гуми - зимна нокиан с всесезонна - "бюджетна ?
  • 84 Ицака

    7 3 Отговор
    Откакто закона е за дълбочина на грайфера минимум 4мм си карам с чисто новите летни гуми и през зимата, и всичко е наред. Катаджиите мерят дълбочината на грайфера и вече никой не е длъжен да слага зимни гуми, то няма и смисъл като навън е 25 градуса :)
  • 85 Механик

    4 3 Отговор
    Има смисъл да се купуват ДОБРИ (хубави) гуми, а не скъпи. Скъпото в повечето случаи не означава по-хубаво (особено в БГ).
    Понеже не всеки разбира от гуми (аз също, макар да се занимавам професионално с автомобили/ремонт) се консултирайте с хора, които разбират или са ползвали определени марки и модели и имат впечатления. Това се отнася не само до гуми, а до всичко, което трябва изберете и не разбирате! Не налитайте на реклами, разпродажби, черни петъци и най-вече на шарени кутии!
    Безплатно е само сиренето в капана за мишки, а на шарено се радват само лудите ( и не само) :)
  • 86 Константи

    3 4 Отговор

    До коментар #44 от "Пешо":

    Абсолютно съм съгласен с теб. На моята кола със задно предаване и купих dunlop wintersport3 225/55/16.Чувството е уникално. Това ще ми е вторият сезон. И аз искам да апелирам:Хора не пестете от вашата сигурност! Не казвам да са най-скъпите гуми, но поне да не са втора ръка! Поздрави на всички и безаварийна зима.

    Коментиран от #89

  • 87 azko

    1 3 Отговор
    Така, с едната кола годишно правя 45000км и винаги е с нови гуми според сезона, с другата около 5000км и миналата година съм и сложил нови зимни с които си карам и лятото, така че всичко е относително.
  • 88 Шаран БГ

    1 5 Отговор
    Не прочетох коментарите предварително - колкото водачи , толкова и мнения . Нещо нормално.......Направеното сравнение е просто и за прости хора.Ама такива вече няма! Които бяха - бегаха надалеч...... Сравнение би трябвало да се направи между две еднакви изправни технически машини от един производител, в едно и също време, с еднакви по размери , но различни само по цена гуми - нищо по-вече. Разрешавам и една и съща машина да прави тестта , като я преобуят с другите гуми. И това е логично. А така след фалшивото сравнение ... дрън,дрън ярина. Коя по-тежка, кои гуми по-добри за сняг и дъра,дъра..........На снимката защо подвеждат със два "вагена" ?
  • 89 Plameni

    2 2 Отговор

    До коментар #86 от "Константи":

    Dunlop winter sport 3d беше най-добрата зимна гума с Goodyear Ultra Grip 7 с най-добрата теглителната сила ,карал съм и двете За мен Goodyear Ultra Grip 7 е зимната гума която ми е направила най-добро впечатление въпреки бързото износване,ама това беше преди 10 години.
  • 90 Plameni

    4 3 Отговор

    До коментар #67 от "Луд":

    Винаги съм карал с най-добрите гуми ,не само зимни.Сменям ги след три сезона ,продавам ги четири на цената на една нова и до плащам и пак нови.Просто много обичам да карам на сняг,колкото са по-лоши условията по се кефя,но винаги супер подготвен .
  • 91 шофьор

    8 5 Отговор
    Nokian WR-D4 били кофти гуми,кривяли се не държали....това за да го напишеш или си слушал бабите пред блока или пушиш кофти трева ! Две зими карам с такива,тази ще е третата и гумите са перфектни във всякакви условия. Единственият им минус е че малко по-бързо се изтърква протектора,но то не може една гума хем да има добро сцепление на сняг,хем след 40 000 да е загубила 1мм протектор като пластмасовите евтинджоси ! Хората с възможности си имат два комплекта гуми на джанти и си ги сменят когато трябва. А останалите скъсаняци вадят от девет кладенеца вода за да докажат че може да караш с каквито искаш гуми по всяко време ,но като падне снега и по пътищата се точат индиийски нишки с по 40км/ч щото тарикатите с повече не смеят !

    Коментиран от #94

  • 92 321

    2 3 Отговор

    До коментар #54 от "Дядо Гочо":

    Много отдавна съм карал с Дебика и не мога да сравня поведението, защото не си спомням, но Нокиан са напълно сравними с Корморан и Барум - вторите марки на Мишелен и Континетнал.
  • 93 TIE X1 Advanced

    2 2 Отговор

    До коментар #58 от "Неук":

    Карал съм 1 зима с такива и нямам забележки (гумите бяха вече на три години, но на малко км, просто бяха на колата когато я купих). Ако си ги купиш чисто нови, пазиш ги при каране и ги съхраняваш добре, мисля че няма да имаш проблеми.
  • 94 Plameni

    2 1 Отговор

    До коментар #91 от "шофьор":

    Nokian wr d4 единствено се представят добре на сняг лед .Средно ниво на мокро и сухо .Бързо износване и разкъсване по краищата на протектора и бързо стареене , висока цена.Не съм го чул от бабите пред блока,няма как и да знаят бабите за Нокиан. Лично съм ги карал два сезона и на третия ги изхвърлях
  • 95 шофьор

    0 3 Отговор
    Дебица Фриго 2
  • 96 лари

    3 0 Отговор
    точно такива баш майстори със супер зимни гуми правят задръстванията из градовете когато зимата за пореден път изненадва,тогава хукват да карат вместо да изчакат да почистят улиците,
  • 97 БАРС

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Майтапчия":

    А закакво ми са спонсори можеби си мислиш че лъжа а защо да лъжа нима животът ми щте стане по хубав като излъжа.Пиша истината и ти ако караж в такова време и по такъв широк утъпкан път със сняг и ти щте караш с такава скорост гарантирам ти и най важното да е над -15.Ти никога не си карал по такъв път и такава температура и затова си мислиш че лъжа а можеби си страхлив или нямаш книжка което е по вярно .А в Украина това е нормално при такова време
  • 98 Дивотия

    3 0 Отговор
    Аз колкото и да се старая 1 комплект зимни гуми рядко изкарва повече от 2-3 сезона, за летните 2 сезона максимум. Не знам как вие карате и по колко на годишна база, но аз нормално карам средно по 35к-50к километра на година.
  • 99 Next

    5 4 Отговор
    Компромис с гуми НЕ правя! Слагам само Michelín. Премиумите Nokian да слагат знаещите и можещите тарикатчета, които за кафета и цигари имат но за гуми нямат.
  • 100 гошо

    5 0 Отговор
    от 28 год. съм активен шофьор,за първи път сложих зимна гума 2000-2001,тогава дори и ми се смеяха,не бяха виждали и чували за такава,пробвал съм 5 различни марки,гудиър,ласа,мишелин,тигът и кумко,всички са добри първия сезон ,но на 2 се усеща чувствителна загуба на ефективност може би 50%,мишелина се представи малко по-добре,но като цяло и той изгуби доста от качествата си 2 -рата год.
  • 101 немец

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГОСТ":

    Ти кога ходи в германия та им видя пътищата през зимата. Аз пътувам четири пъти в месеца до Мюнхен целогодишно.
    От известно време насам и там не чистят, и там е снежно и ледено по магистралите като у нас.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Ванката

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Пешо":

    Евала, Пешо ! За съжаление гордите българи не го разбират. Важното е да имаш татуси, брада и шапка с козирка когато шофираш !
  • 104 Тошо

    1 0 Отговор

    До коментар #79 от "хазарта":

    Е, бате бате ако караш с 200, товариш много мпс-то, пръв си на светофара, въртиш по 50-60к на година или имаш проблем с окачването -> гумата можеш да я разсипеш и за 2 месеца, без значение зимни или летни...каквато и да е гумата тя си има някакъв ресурс. Провери си с какъв ресурс си обул колата и си сметни колко въртиш, всеки производител дава инфо колко км средно е вероятно да изкара продукта, добрите се въртят около 80к км. Следователно, ако си пътуващ търговец или друго и въртиш геврека по цял ден, ще сменяш често. Тук хората говорят за нормално шофиране 3-4-5 сезона...средно 15к на година макс...логично е, като си дал пари искаш да изкара възможно най-дълго и пазиш от ненужни натоварвания...Ако имаш мощна кола и караш много ще ги сменяш всеки сезон, зависи от стила ти на каране. Виждал съм по спортни хора които и едно цяло лято немогат да изкарат с един комплект гуми и то скъпи, ама нали е кеф...

    Коментиран от #105

  • 105 MIB

    1 1 Отговор

    До коментар #104 от "Тошо":

    Сигурно си от ония които началото на зимата сменят летните със зимни 3 мм .на 10+ год.

    Коментиран от #106

  • 106 Тошо

    1 1 Отговор

    До коментар #105 от "MIB":

    Не позна! От ония, които не се скъпят за гуми и не пестят от сигурност. От ония, които редовно проверяват дълбочината на грайфера, налягането и състоянието на гумите преди път. Зимните ми гуми са премиум НОВИ на един сезон в гаранция и в отлично състояние, на отделен комплект джанти, на сухо и топло в гараж. Жив и здрав

    Коментиран от #107

  • 107 MIB

    1 1 Отговор

    До коментар #106 от "Тошо":

    Съдя по коментара ти ,че гумите изкарват по 80 000 км което означава, че ги караш до нула. Гумите с най-голям пробег Michelin им дават 45 000 км,а на NOKIAN 35 000 км.Годишно казваш ,че навърташ около 15 000км.значи със зимните около 5000 и ги караш около15години ,за да им навъртиш 80 000 км.

    Коментиран от #110

  • 108 Инжинер ДВГ

    0 1 Отговор
    Най-добрия вариант е зимна гума само при сняг. Стопи ли се веднага всесезонна защото има повече естествен каучук и температурите не и влияят толкова и са отлични на киша, дъжд и сух асвалт, където зимните показват по-лоши резултати освен това се износват , захабяват ръбовете и вече не стават за нищо.

    Коментиран от #109

  • 109 Пенчо

    2 0 Отговор

    До коментар #108 от "Инжинер ДВГ":

    Още по- добре три комплекта -зимни ,всесезонни ,летни и един инжИнер да ги сменя постоянно
  • 110 Тошо

    5 0 Отговор

    До коментар #107 от "MIB":

    Точно, карам ги докато не им излезнат конците, че иначе сметката не излиза...как 15 години бре, МИН 15 години. Аз ако ги сваля на 15тата съм жив умрял, докато не застърже джантата в асвалта гумата е 6, ти пък до нула. Съдя по коментара ти сега ще ме питаш кой номер гащи нося и по важното дали изобщо ги пера веднъж на високосна. А още по важен в въпроса: Защо трябва да перем кърпите за баня при положение, че сме чисти когато сме се избърсали с тях? М?
  • 111 Баща ти

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "тони":

    Научи се да караш зимата.Аз карах с "видинки" и нямах проблеми.
    Зад воланното устройство е много важно.
  • 112 Гост 5

    1 0 Отговор
    Тате ,как постигаш къс спирачен път ако се наложи с летните гуми на сняг и как тр ъгваш по наклон където и зимните изпитват трудност.

    Коментиран от #115

  • 113 agabaga

    1 0 Отговор
    Пита се, каква е целта на тъпо и безсмислено организирания тест? Поне според текста /ако няма някаква грешка/ който прочетох.
  • 114 Кочо

    5 1 Отговор
    За да стане хубава гума, освен дизайн, инженеринг и тн, които също струват пари, има още едно условие - да има повече каучук в нея. Каучук, но естествен, защото изкуственият е твърд ксто пластмаса, а естественият е мек. Повече каучук - по-скъпа, повече естествен каучук - още по-скъпа. Оттам извод - Хубава и евтина гума няма как да стане. Има хубава и скъпа. Летни гуми Континентал, в града, скорост 40кмч, в един момент се наложи естремно спиране. Спря на една педя от предния. Ако бях с Нокиан, Дебица, Сангсонг и прочие.... щях да съм в него. Извод: Дадените 160-200лв вече са се изплатили, а съм спестил от ремонта. Колата независимо каква е и колко системи за сигурност има, се опира на асфалта на 4 места колкото педя. Вижте си педите на ръцете... Никога не бих купил евтина гума. По-добре да не карам. А горе друг обясни за кафвнца, цигарки, алкохол, но нямаме иначе 50лв годишно повече за хубави гуми делено на 365дни. Това са 18стотинки на ден. Е, ако нямате 18стотинки на ден.... първо къде сте тръгнали да карате, второ това живот ли е изобщо.....

    Коментиран от #117

  • 115 Баш Бащицата

    2 0 Отговор

    До коментар #112 от "Гост 5":

    Никак. Пробвано е и повече с летни гуми не сесъм хващам да карам, ако има шанс за сняг. По-зле е от шейна.
  • 116 ;;;

    4 1 Отговор
    Да повторя за всички нещастници тук (преди помиярчето дето трие всичко де що е вярно да се появи пак)- зимата се кара със ЗИМНИ ГУМИ. НЕ с ония боклуци "всесезонни", и в никакъв случай не се кара с летни гуми.

    Зимни гуми живеят МАКСИМУМ 2 сезона- освен ако не правите голям пробег де, тогава и за 1 сезон си умират. На 3-та години ги карате през лятото и ги ликвидирате.
    Зимата гуми с грайфер под 5мм. не се карат- законите си ги наврете отзад.
    Дали скъпи или по-евтини гуми всеки решава по джоба си, важното е да се вземат НОВИ.
    И мен не ме кефи особено, но вчера дадох 600+лв. за 4 нови Blizzak LM 005 ама това съм аз- друг може да сложи 4 Корморан-а за 380лв. и пак ще го уважавам, важното е да НЕ се купуват втора ръка гуми.

    Специално за великите разбирачи давам жокер- у великата Швабия е като у нас с 4мм. грайфер зимата, може и лятна гума да е. Но има една сериозна разлика- трябва да караш с гуми съобразени с пътната обстановка. Тоест ако темп. са отрицателни (сухо, без сняг) и случайно направиш ПТП твоите летни гуми с 5мм. грайфер се оказват неподходящи и такъв чеп ще ти наврат отзад полиция и застраховател, че с години ще го усещаш дълбоко в теб... Недай си боже да вали сняг и ти с летните гуми (онея с 5мм грайфер) сложени на някой по-големичък бус да се увъртиш и да блокираш пътя за часове- като видиш сметката вероятно ще се обесиш. Лично съм виждал такава сметка, за блокиране на второкласен път за 3 часа сумата беше 36000 €- найс, а...
  • 117 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #114 от "Кочо":

    Ти вярваш ли си? За какво мислиш има евроетикети за спирачен път? Нокиана имат и клас А и ако не спират като за клас А, ще ги съсипят от дела, защото не само тук ги продават, а на запад не си поплюват. И понеже съм карам със зимни Нокиан, Мишелин, Йокохама и Континентал, ще ти кажа, че именно Нокиана е най-меката гума и за това се износва най-бързо. Така, че или си противоречиш или просто не си карал никога с Нокиан.

    Коментиран от #126

  • 118 0972

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Гумата е перфекта за мен,2013 с нови Нокиан се качвах до пистите на Пампорово без проблем,докато някай колеги слагаха вериги.
  • 119 Аз съм

    2 1 Отговор
    Работя във вианор сервиз за гуми и въпреки че постоянно се налага да хвалиме гумите Нокиан на клиентите за мен те са пълни боклуци! Съдя от личен опит. На сух студ и утъпкан сняг са гола вода а цената им е като на истинските гуми. Дори Фулда и Клебер са класи над тях.

    Коментиран от #120

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 nokian

    0 2 Отговор
    От 2008 години карам карам кола без ABS с предно предаване и винаги слагам в гуми Nokian - 0 инциденти
  • 122 Шофьор на такси

    2 0 Отговор
    Имам възможността да сменям гумите си всеки сезон с нови и съм експериментирал и със скъпи и с евтини... И уви разликата в цената е значителна а ефекта не е кой знае какво. Карал съм с фулда, мишлен, корморан, приели, континентал, кумхо.... Само бих добавил, че евтини нови, е по добре от скъпи втора ръка..

    Коментиран от #134

  • 123 Vehrent

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от ";;;":

    Съгласен съм от части. Само с уточнението, че гумите имат живот в километри, а не сезони. ;)

    Коментиран от #133

  • 124 Бриджстун

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "Тони,запомни и се учи":

    Тъй тъй
  • 125 долен бълхар

    0 3 Отговор
    Карам само с гуми втора употреба, китайчета, корейчета, каквото дойде от западна европа, каквото докарат джамбазите и не ме е*е.
  • 126 Plameni

    1 0 Отговор

    До коментар #117 от "Гост":

    Как ще коментираш факта ,че зимните гуми на NOKIAN WR 4d с индекс А на мокро спират по- зле от Continental ts 860 с индекс B ? Как ще коментираш факта ,че NOKIAN WR d4 в един и същ размер може да има два различни индекса А и В и как ще коментираш факта ,че по -новия модел NOKIAN Snowproof не е с индекс А на мокро ,а е с В?

    Коментиран от #127

  • 127 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #126 от "Plameni":

    Коментирал съм го в коментар 20.

    Коментиран от #128

  • 128 Plameni

    1 0 Отговор

    До коментар #127 от "Гост":

    Този индекс А на мокро при NOKIAN просто е бил измама ,за която от NOKIAN се извиниха официално. Както знаеш (най вероятно) от NOKIAN за тестовете са предлагали специално изработени гуми и също бяха разобличени в шпионаж и използване на разработки на други производители.От твоя коментар 20 не виждам нищо смислено ,как единствената зимна гума с индекс "А "на мокро ще е провал .Това трябва да е голям успех ,а се указва голяма измама!

    Коментиран от #129

  • 129 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #128 от "Plameni":

    Какво не си разбрал като точно това, което си написал ти, съм го написал и аз. Пък за класа си има официални данни и ако не отговарят, ще изтеглят цялата продукция от ЕС. Все едно да кажеш, че ако си купиш телевизор 50 инча, на една марка ще е различен размера от друга. Хайде по-сериозно. Аз поне съм ти отговорил, а ти се правиш на разсеян да споделиш след какъв пробег ти се разпаднаха гумите.

    Коментиран от #130

  • 130 Plameni

    1 0 Отговор

    До коментар #129 от "Гост":

    Лично аз съм виждал на живо NOKIAN WR d4 с индекс B и А и ти можеш да видиш като в Google напише NOKIAN WR d4 и погледнеш в изображения ,ще видиш различни етикети .Различните вносители също дават различни индекси можеш да си направиш труда и да провериш. При мен автомобила е закупен чисто нов 10.2015 с монтиран втори комплект гуми NOKIAN WR d4 Made in Russia с DOT 2015 седмицата не си я спомням. Карани 3 сезонаНачалото на миналата зима 2018 -19 бяха монтирани нови Continental ts 860 .В момента на зима 2019 -20 автомобила е на 50 000 км.Зимните NOKIAN са карани максимум 15 000 км както знаеш имат маркировка за оставащия грайфер само 8 беше изтрита,а в края се разкъсваха Летните са Bridgestone Made in Turkey, а Continental ts 860 Made in Portugal Автомобила Toyota Made in Turkey
  • 131 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "Коментара":

    Знам го аз холандските Вредещайни от Турция))))Petlas им викат хи хи

    Коментиран от #132

  • 132 MIB

    0 1 Отговор

    До коментар #131 от "Ха ха":

    Какво общо имат Вредщайн с Турция и Петлас сигурно само ти знаеш,всички други знаят ,че нямат нищо общо.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 ;;;

    0 0 Отговор

    До коментар #122 от "Шофьор на такси":

    Разлики между премиум и бюджетен модел гума винаги има, но се усещат само на преки сравнения като в този тест- еднакви коли, различни гуми, еднакво трасе и сменяш колите през 10 минути...

    Но си прав де- в пъти по-добре е да купиш нов Корморан/Тигър/друг евтин модел и да го караш спокойно 2г. отколкото да купиш убит и изпечен Континентал тс850 примерно...
  • 135 Ти да видиш

    1 1 Отговор
    Грабай народе, че не останаха
  • 136 Николай

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "и ТЕ ТАКА":

    https://www.youtube.com/watch?v=FOZ24ykJE5I
    Истински тест на гуми!!! Нисък клас vs среден клас vs висок клас vs II употреба|Bri4ka.com|6plus.bg
    Тука става въпрос за шофиране през летния сезон. Теста е показателен.