Last news in Fakti

19 Февруари, 2020 11:16 2 866 10

Стара срещу нова Navara (ВИДЕО)

  • nissan-
  • navara-
  • n300-
  • краш тест

Автомобилната асоциация на Южна Африка (AASA) проведе краш тест на първото и последното засега трето поколение на Narava, като блъсна челно двата пикапа. Моделът от 1997 г. все още се произвежда в ЮАР и безопасността му неведнъж е търпяла критики.

Експертите от AASA са ударили автомобилите със скорост 56 км/ч и препокриване от 50%. "Наварата" от първото поколение е била чисто нова, а сглобеният в Испания пикап от третата генерация - втора ръка, но това изобщо не е спасило стария модел.

Макар и употребявана, актуалната версия на Navara защитава пътниците от тежки наранявания. В същото време старият пикап е почти напълно унищожен, а хората в купето му нямат особени шансове за оцеляване.

Първото поколение на модела вече се е проваляло в тестовете на друга организация за изпитания на автомобили - Global NCAP. При фронтален удар с 40-процентно препокриване и скорост 64 км/ч кабината на Navara буквално се е сгъва като хармоника, а кормилната колона влиза в гръдния кош на шофьора.

От критични наранявания на водача и спътника му не ги спасяват дори предните еърбегове, които влизат в серийното оборудване на модела. В резултат на това първата Navara получава нула звезди от пет възможни в теста на Global NCAP.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ггг

    6 8 Отговор
    Японско качество.

    Коментиран от #3

  • 2 мани мани

    6 9 Отговор
    старата ръжда vs. новата
  • 3 Бачо Киро

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ггг":

    Абе японско, но сглабянето в Африка едва ли е помогнало на каузата ...
  • 4 Гост

    6 0 Отговор
    Цената на колата в Африка и Европа сигурно се различава двойно. Честа практика е в Африканските и Южно американските държави да се сглобява продукция на старите модели, които отдавна са спрени от производство в Америка, Европа и Австралия. Та това може да си е проблем на стария модел на колата, но просто се произвежда все още в други части на света и се продава доста по-евтино, заради ниската покупателна способност на тези пазари. Отделно инструменталната екипировка за поточните линии е нещо много скъпо и ако не беше маркетинга да иска нови и нови модели, щяхме да си караме едни и същи модели поне двайсетина години. Краен пример за това са Лада и Уаз, наследниците на нискокачествен маркетинг и планова икономика. Без да обиждам руските марки. Карал съм Лада и имам Уаз.

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    По твоята логика всички любители на електромобили трябва да се задоволят с по едно мижубиши миив с 80км пробег и да сложат точка. Точно пазарите изискват от производителите да правят развойна дейност. Вземи нашата страна. Грейт Уол направиха завод и сглобяваха коли у нас, добри коли на добра цена, но липсващото търсене доведе до бърз фалит. Лично съм ползвал и карал Н6 и е найистина добра кола, без някакви сериозни недостатъци и на достъпна цена, при качество нива над дъстър например по цена са еднакви. Затова в Африка ако се търси, значи го искат. Да си го правят тогава. В Индия се продават коли без каквито и да е системи за безопасност, май само коланите слагат серийно, еърбег, абс, есп са табу, но и колите са по 5х.евро нови.
  • 6 type-R

    1 0 Отговор
    Това което се казва във видеото и го няма в статията е че "новатац Навара всъщност е втора ръка, но ЗАКУПЕНА ОТ ЕВРОПА, докато" старатац е всъщност чистак нова, но ПРОИЗВЕДЕНА ЗА АФРИКА! Само не разбирам смисъла от подобни тестове с такива смешни скорости, след като по магистралита където стават такива удари колите се движат - най - често при изпреварване - с над 160.....

    Коментиран от #8

  • 7 сейонара

    3 0 Отговор
    Пластмаса и тенеке за консервни кутии.
  • 8 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "type-R":

    сам може да си предтавиш какво ще стане при двойно по-голяма скорост. В едно предаване бяха засилили форд фокус с 200км/ч срещу бетонна стена, за да симулират удар на две коли челно със и всяка от тях се движи със 100км/ч. Ами от форда остана само задния капак и джантите, всичко друго стана на купче метал. Тези симулират удар в града и въпреки това куклата в стария модел е тежко ранена, представи си ако се движат с 80км/ч. На мен ми се е налагало да бягам.

    Коментиран от #10

  • 9 Димов

    0 0 Отговор
    Трябва й скоростна кутия, която покачва КПД.
  • 10 Димов

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Форда е бил с 200км/ч, защото при нея скорост е по-икономичен, отколкото при 80км/ч.