Last news in Fakti

20 Февруари, 2020 13:00 9 410 11

Американският въздушен камион "Бременната гупа"

  • самолет-
  • super guppy
Американският въздушен камион "Бременната гупа" - 1

Космическата програма Сатурн доведе не само до създаването на една от най-успешните американски ракети със същото име, но и до появата на безпрецедентен самолет - Boeing 377 Super Guppy, който е построен от американската компания Aero Spacelines.

Boeing 377 Super Guppy е проектиран да транспортира фрагменти от ракета Сатурн. Преди това части от ракетата бяха транспортирани по море от тихоокеанския бряг на САЩ до Атлантическия океан. Фрагменти от ракетата бяха доставени от специален шлеп, времето за доставка беше около четири седмици, а понякога и повече, ако метеорологичните условия бяха неблагоприятни.

Ръководството на НАСА категорично не се съгласи, нито на времето, нито с разходите за транспорт, така че се погрижи да реши този проблем. Тогава, с помощта на американската компания Aero Spacelines, се разработва "Бременната гупа". Това се случва през 1962 година.

Американският въздушен камион "Бременната гупа"

Три години след като машината доказа, че е незаменима, бяха пуснати пет самолета Super Guppy, които бяха подобрена версия на Pregnant Guppy. В основата на самолета се намира четиримоторен пътнически самолет Boeing 377 Stratocruiser, но с коренно променен фюзелаж, с модифицирани крила, опашка и инсталирани по-мощни Allison 501 D22 двигатели с мощност 4 680 к.с. всеки.

Stratocruiser Boeing 377 вече изглеждаше доста „добре охранен“, а с увеличаването на дължината и диаметъра на фюзелажа той наистина започва да прилича на бременна риба. Смешният външен вид на самолета обаче изобщо не притеснява разработчиците. Основното е, че фюзелажът е широк 7.6 метра и с товарна площ с дължина 28.8 метра, позволява транспортирането на ракетни структури Сатурн.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Шиле

    41 27 Отговор
    Антонов Ан-225 Мрия! Нещо да напишете за него? Един поглед във Википедия ще е полезен!

    Коментиран от #2, #5, #6, #11

  • 2 Бау

    15 26 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Шиле":

    Направили водколоците 1 бройка. Голямо постижение.
  • 3 KAI

    11 0 Отговор
    Вече са писали за него:

    https://fakti.bg/world/210174-gora-nai-golemiat-samolet-v-sveta-video
  • 4 Чичо Тони

    14 1 Отговор
    И какво точно е останало от модифицирания Boeing 377?
  • 5 Рубладжийче

    21 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Шиле":

    Той е украински бе шиле!

    Коментиран от #7

  • 6 Was

    22 14 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Шиле":

    Самолета за който казваш е Украински (произведен в Украйна) и има само един който е в експлоатация .Но нищо и аз като теб се радвам за украинците че имат най големия самолет в света.Слава Украини!
  • 7 Само питам

    25 10 Отговор

    До коментар #5 от "Рубладжийче":

    Към кого беше Украйна , когато го произвеждаше ?
  • 8 Гост 2

    29 17 Отговор
    Усрайна , без Русия е едно голямо НИЩО !!!

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    27 9 Отговор

    До коментар #8 от "Гост 2":

    Кажи го това на смехотвореца Зеленски. Всичко в Украйна е руско, не ги разбирам за какво се сърдят, като доскоро са били ръка за ръка. Все едно Тексас да се отдели от САЩ и след няколко години да твърдят, че не били американци.
  • 10 ЖПто

    8 0 Отговор
    Авторчето, научи се да пишеш грамотно: "Фрaгмeнти oт рaкeтaтa бяхa дocтaвeни oт cпeциaлeн шлeп, врeмeтo зa дocтaвкa бeшe oкoлo чeтири ceдмици, a пoнякoгa и пoвeчe, aкo мeтeoрoлoгичнитe уcлoвия бяхa нeблaгoприятни." Пропуснал си часовете по български език, очевидно.
  • 11 Киро казана

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Шиле":

    Пиша Украинският е произведен 1988 в един екземпляр а Американският 1962 в 5 броя