Last news in Fakti

9 Март, 2020 10:03 17 064 14

Как и кога да сменим спирачните накладки

  • спирачки-
  • накладки-
  • съвети
Как и кога да сменим спирачните накладки - 1

Т.нар накладки са основна част от спирачната система и именно те трябва да се сменят най-често. Това се прави задължително, когато дебелината им стане по-малка от 3 мм. За да не мерите въпросните мм, когато нямате датчик на автомобила, показващ, че накладките са за смяна, можете да проверите дебелината им само като махнете колелото на колата.

Материалът, покриващ накладките, който разговорно се нарича феродо по името на една от известните марки за спирачни компоненти, има един характерен канал, който се вижда с просто око, когато колелото е свалено. И ако този канал не се вижда, то това означава, че смяната на накладките е наложителна.

Още нещо, което трябва да се спазва задължително е накладките да се сменят по едно и също време на двете колела от предната или задната оси. Ако спирачната система е добре херметизирана, не се налага доливане на спирачна течност. Нивото ѝ трябва да се следи, но и трябва да се знае, че с намаляването на феродото, нивото отива към минимума.

Ако не е под него, не доливайте. При монтажа на нови накладки буталото на спирачния апарат ще бъде прибрано, в резултат на което нивото на спирачната течност ще се нормализира . Не е лошо при смяна на накладки да бъдат смазани водачите на спирачните апарати и да се проверят спирачните дискове - ако имат прекалено дълбоки "ръбове" или са криви е необходимо и те да бъдат сменени или да се шлайфат на специална машина, но само ако не са прекалено износени.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майстор

    23 40 Отговор
    Накладките от 15 години имат "акустична сигнализация за износване" .малка ламаринка, която почва да "стърже" по диска когато е износена накладката. Излишна статия. ....за коли на над 20 години.......

    Коментиран от #5, #12

  • 2 Марио

    43 11 Отговор
    Излишният тук си ти. Статията е супер
  • 3 miki

    31 1 Отговор
    стотици накладки съм сменил без въпростния канал....
  • 4 бай Кольо

    38 1 Отговор
    накладки ..... се сменят когато се износят ....
  • 5 Някой

    31 3 Отговор

    До коментар #1 от "Майстор":

    Ако ти си майстор не искам да попадам при теб има и по нови коли без акустичен датчик на спирачките . Не може всеки да знае всичко има хора които днес си купуват кола за първи път.
  • 6 МАЙСТОР

    7 14 Отговор
    НЕ сменям докато не се запали диска !
  • 7 Иван

    11 0 Отговор
    Водачите - задължително е да се проверят и в 80% от случаите са проблемни.
  • 8 qwerty

    9 12 Отговор
    Докато не започне да свири като влакова композиция на жп гара, накладките не се пипат. Другото важно нещо е ръба на диска да е поне 15мм за да го смениш, но в повечето случаи самият диск се нацепва и разпада на парчета. Хахахаха почти всеки съвременен автомобил има индикатор за износени накладки
  • 9 без канал

    5 1 Отговор
    Сега проверих, моите накладки нямат канал за износването, но пък имат датчик :)
  • 10 Шофьор

    6 0 Отговор
    ламаринката е измислена много преди пластмасовите коли, медената джапанака .... кви датчици, кви 5 лева !? от такива като тези ни побеляха косите !
  • 11 Аз знам

    4 1 Отговор
    То няма хубави и лоши накладки.
  • 12 Христо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майстор":

    Не заблуждавай хората не всички имат акустичен датчик !!!
  • 13 опит

    1 1 Отговор
    аз ги сменям като почнат да стържат в дисковете...заедно със самите дискове ;) Иначе сериозно, едни дискове трудно надживяват повече от 2 комплекта накладки, освен ако не се карат със сериозни ръбове, над допустимото, но всеки сам си преценява доколко да прави компромис с това. Често съм виждал дискове, набраздени, ръждиви...абе със сигурност под 20% ефективност ама колата се кара щом минава преглед всичко е ок.....
  • 14 Петров

    1 0 Отговор
    Преди да се монтират, да се намаже феродото с безир.