Last news in Fakti

10 Март, 2020 10:29 2 135 3

$30 млрд е цената на най-успешната компания за автономни коли

  • google-
  • waymo-
  • автономни автомобили
$30 млрд е цената на най-успешната компания за автономни коли - 1

Waymo, компанията разработчик на автономните коли на Google, е оценена на повече от 30 милиарда долара, казаха запознати със ситуацията пред Financial Times. Оценката се повиши драстично, след като в началото на март компанията събра 2.25 милиарда долара от група инвеститори, сред които Silver Lake Private Equity Fund, Canada Pension Fund и Andreessen Horowitz.

Waymo за първи път се обърна към инвеститор от трета страна, преди това беше финансиран само от Alphabet. Делът на Waymo в капитализацията на Alphabet е приблизително 20 милиарда долара, изчислиха анализаторите на Morgan Stanley миналата година.

Ще припомним, че Waymo е основана през 2009 година като проект на Google за разработване на автономни коли. През декември 2016 г. тя се превърна в независима компания и сега е един от лидерите в бранша. Тя има повече от 600 автомобила за самостоятелно шофиране, които са изминали около 20 милиона мили (32 милиона км). Това съобщи Waymo в началото на януари.

Cruise, подразделение на General Motors, оценено на 19 милиарда долара, се смята за основен конкурент, но към момента изостава доста от Waymo, която първоначално имаше идея да произвежда дронове или да стане таксиметров оператор с автономни коли. Но в скорошно интервю за FT, изпълнителният директор на Waymo Джон Крафчик намекна, че компанията може да стане доставчик на технологии за автомобилни производители.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мани мани

    4 1 Отговор
    добре че са китайците да им ги правят!
  • 2 гаоост

    1 0 Отговор
    Колите са крайслери
  • 3 Абе

    1 0 Отговор
    Ами Тесла, ами Ауди , ами Мерцедес. Всички те разработват собствени системи за автономно шофиране и със сигурност няма да ползват тези на Waymo. И кой определи че те са лидери ?! На база някакъв критерий !?

    Аз не съм съгласен с твърдяното в тази статия .