Last news in Fakti

20 Август, 2012 13:47 2 677 2

Свръхпрецизна механична ръка (видео)

  • sandia national laboratories-
  • darpa

 

Компанията Darpa, в сътрудничество със Sandia National Laboratories , работи над проект за свръхпрецизна механична ръка. Това, което отличава Sandia от аналогичните разработки е нейната изключителна точност на движение. Това важи и за малките манипулации, като например повдигане на секретен ключ от равна плоскост или смяна на AAA батерия на компактно фенерче.
 
Механичната ръка има модулна конструкция, като пръстите лесно могат да бъдат заменяни със специализирани инструменти. Управлението става с помощта на специален джойстик, контролиращ Sandia от разстояние. Идеята на тази механична ръка е да служи основно за обезвреждане на взривни устройства. Визуална представа за прецизната механична ръка можете да добиете от видеото.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Да, добър манипулатор, но..... колко е далече от възможностите на биологичната ръка...! По ловкост , сръчност и чувствителност -на десетилетия разработки. Само по издържане на монотонна работа има предимство.
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    какво нещо е човека. не да я създадат за хора без ръце. да улеснят ежедневието им. а за бомби я създали, не че там няма да е полезна. ама повече хуманност, по - малко взривове.