Last news in Fakti

15 Април, 2020 15:28 6 815 8

Продава се експериментален турбомотор Ferrari от 80-те

  • ferrari-
  • двигател-
  • f121a-
  • обява-
  • продажба

В Швейцария се продава опитен осемцилиндров двигател Ferrari с два турбокомпресора, разработен през 80-те години на миналия век. От уникалния агрегат са сглобени само няколко бройки. Според наличната информация до днес е оцелял само още един такъв мотор, който се съхранява в музея на марката в Маранело.

Продава се експериментален турбомотор Ferrari от 80-те

Осмакът с ъгъл между цилиндрите 90 градуса и обем 2.0 литра носи индекс F121A и пореден номер 00002. През 80-те Ferrari монтира подобни турбодвигатели на 208 GTB Turbo и 208 GTS Turbo (F106D без и F106N с междинен охладител), но те са доста различни в технически план.

Продава се експериментален турбомотор Ferrari от 80-те

Макар да имат сходна кубатура, геометрията на цилиндрите на F121A няма нищо общо. Експерименталният V8 е късоходов (диаметър на цилиндъра 77 мм и ход на буталото 53.6 мм), докато серийните турбодвигатели са дългоходови (81 на 66.8 мм).

Продава се експериментален турбомотор Ferrari от 80-те

F121A има глави с по четири клапана на цилиндър. Ferrari започва да оборудва с такива 3.0-литровите си атмосферни мотори F105AB в моделите 308 GTB Quattrovalvole, 308 GTS Quattrovalvole и Mondial Quattrovalvole през 1982 г., докато 2.0-литровите агрегати с принудително пълнене си остават с по два клапана на цилиндър до самия край на производството.

Продава се експериментален турбомотор Ferrari от 80-те

Сред останалите особености на експерименталния V8 са двата японски турбокомпресора IHI (серийните мотори имат по един нагнетател на немския производител KKK) и системата за впръскване на горивото Weber IAW вместо използвания по онова време от Ferrari механичен инжекцион K-Jetronic.

Продава се експериментален турбомотор Ferrari от 80-те

Опитният агрегат е създаден в средата на 80-те под ръководството на Никола Матераци най-вероятно в хода на разработката на 2.9-литровия битурбомотор на 288 GTO и F40. По официални данни мощността е около 400 к.с. при 7 500 об/мин.

Продава се експериментален турбомотор Ferrari от 80-те

Преди пет години същият двигател бе продаден на търг на аукционната къща RM Sotheby's в Париж за €38 025. Купувачът смятал да го използва за пистов автомобил, но плановете му явно са се променили. Сега този къс от историята на Ferrari се предлага за €40 000.

Продава се експериментален турбомотор Ferrari от 80-те


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тролик

    11 2 Отговор
    Чудя се, на ЗАЗ-ката ли да го монтирам или на Москвича

    Коментиран от #8

  • 2 onq s konq

    13 3 Отговор
    Е това е двигател 2000 сс 8 цилиндъра, а не като сегашните 1000 сс 3 цилиндъра!
  • 3 daneben

    1 11 Отговор
    8 цилиндъра, ама цилиндърът е концепиран като на мотоциклет. И като гледам, не са постигнали нужните обороти. И въртящият момент ще е нисък с този ход. Немците казват ''Schuss im Ofen''.

    Коментиран от #5

  • 4 Гост

    5 0 Отговор
    То пък щото на F1 са дългоходни.......... Имаше един тъпан от квалитетен сервиз в Зарата който ми разправяше че въртящия момент бил право пропорционален на мощността....... И тогава го попитах дали формулите са по 1200нм спрямо мощността.......

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Генчи

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Може да се каже че е право пропорционален ако се разглежда само товара(положението на газта) в фиксирани обороти (константа) но ако го е казал за целия работен обхват нз :D
  • 7 Старата школа

    0 2 Отговор
    ВЪРТЯЩИЯТ МОМЕНТ ЗНАЧИ СИЛА,А СИЛАТА ИДВА ОТ ОБЕМА НА ДВГ,А НЕ ТОЛКОВА ОТ МОЩНОСТТА.ГОЛЯМ ОБЕМ-ГОЛЯМ ВЪРТЯЩ МОМЕНТ.
  • 8 незнайко

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "тролик":

    Най добре на детското си колело !