Last news in Fakti

11 Май, 2020 15:20 3 151 5

Невронната мрежа възстанови първия филм в историята на човечеството (ВИДЕО)

  • невронна мрежа-
  • видео-
  • кино-
  • филм
Невронната мрежа възстанови първия филм в историята на човечеството (ВИДЕО) - 1

Невронните мрежови технологии позволяват да бъдат обновени първите снимки, направени в зората на киното. по-рано руският ентусиаст Денис Ширяев доста успешно трансформира най-известния късометражен филм на братя Люмиер, заснет през 1896 година. Видеото бе преобразувано в 4K и озвучено. Сега блогърът се зае да възстанови най-стария известен филмов клип, заснет през 1888 година - „The Gardenhead Garden Scene“. Изкуственият интелект превжда кинохрониката в 4K формат и също така „дорисува“ първите по рода си филмови кадри.

Филмът е заснет в Англия от Луи Льо Принс, незаслужено забравен изобретател, който е няколко години пред известните братя Люмиер. Тайнственото изчезване на Льо Принс през 1890 година по пътя от Париж за Лондон, където той иска да патентова своето изобретение, пренаписа цялата история на киното. На кадрите от са заловени мистър и госпожа Уитли (свекърва на Льо Принс), синът му Адолф и госпожа Хариет Хартли.

Времето за демонстрация на видеото е само две секунди и се снима с честота 12 кадъра в секунда. На разположение на съвременниците ни са останали само 20 кадъра от първата кинохроника в историята. Работата е извършена с материали, изтеглени от ресурса на Музея на науката на Великобритания. Видеото е разделено на 20 кадъра, на които изкуственият интелект дава най-високото възможно качество, увеличавайки детайлите на лица и заобикалящата среда.

След това ръчно блогърът, като регулира яркостта, намалява ефекта на трептене и отстранява най-значимите дефекти на рамката. В тази работа са използвани няколко невронни мрежи. В резултат на това, от невронната мрежа са генерирани 250 кадъра, които заменят оригиналните 20, а видеото е представено в 4K резолюция. После се добавя цвят и звук, а самият видеоклип е цикличен. Вижте резултатите от работата на Ширяев.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво

    14 1 Отговор
    Едно голямо БРАВО.
  • 2 Зубрачи

    4 9 Отговор
    Няма ли с какво друго са занимавате освен да зяпате аниме момиченца и да хапвате читоз?

    Коментиран от #3

  • 3 доктор

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зубрачи":

    Иди са прегледай баПенди
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.