Last news in Fakti

3 Ноември, 2020 15:46 6 967 15

Словаци показаха първия полет на летящата си кола (ВИДЕО)

  • klein vision-
  • aircar-
  • летящ автомобил-
  • стефан клайн

Словашката компания KleinVision публикува видеозапис от първия полет на летящия автомобил. Клипът показва как AirCar преминава от сухоземен в полетен режим, излита и каца. Пилот е основателят на компанията, а името му е Стефан Клайн.

Изпитанията са проведени на летището в словашкия град Пиещяни. Преди полета задният мост на AirCar се изтегля с 60 см назад, освобождавайки място за разгъващите се крила. Процесът на трансформация трае не повече от 3 минути и е напълно автоматизиран - пилотът само натиска бутон и дори не трябва да излиза от кокпита. За излитане са необходими около 300 метра.

Отвън AirCar не прилича особено на автомобил. Колелата са скрити в аеродинамични кожуси, а в задната част има голяма двойна опашка с крило и масивен пропелер.

Летящата кола се задвижва от мотор от BMW с мощност 140 к.с. Той позволява на 1 100-килограмовия апарат да развива 200 км/ч както на земята, така и във въздуха. Стефан Клайн твърди, че обсегът с едно зареждане достига 1 000 км.

От KleinVision не съобщават цената на AirCar, но обещават да я пуснат в свободна продажба до края на годината. Това не е първата подобна разработка на Стефан Клайн. Негово дело е и шестметровият AeroMobil, който трябваше да влезе в серийно производство тази година, но по време на заключителните изпитания прототипът падна от височина 300 метра. Пилотът успя да катапултира.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димов

    25 1 Отговор
    Както казах: бъдещето е на превозни средства, които не се нуждаят от пътища. Ама това в падането нещо не ми хареса.

    Коментиран от #2, #9

  • 2 00000014

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "Димов":

    Язък за магистралите на ГЕРБ. А чехът е половин германец - браво на човека.
  • 3 така е

    18 12 Отговор
    на вулгарина от злобеенене не му остава време за иновации и производство, даже мартеничките ги правят китайците а бегото се прави на техническа нация.
  • 4 авиатор

    14 6 Отговор
    Приземяването как става ? Нещо не го дават. Амортисьорите ще издържат ли удара при приземяването ? Все пак са ограничени тези играчки - трябва им писта, равен участък. Не стават да летят от и на произволни места. Ограничението си е голямо.

    Коментиран от #7

  • 5 сектант

    1 10 Отговор
    докато тия си играят на летящи колички, вижте какво става в китай

    Коментиран от #13

  • 6 По скоро

    13 1 Отговор
    Ще се наложат тези с дизайна на дрон. Могат да излитат от място и при спиране на едната перка, ще имат още три мотора.
  • 7 Anadolu Manafesi

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "авиатор":

    Вероятно каца с доста миска скорост , но си прав , за да издържи окачването и гумите ще е доста кофти като се кара по пътя . Мен повече ме притеснява онова голямо крило отзад , имсм чувството че потокът въздух ,който го обтича , много лесно може да претърпи срив при турболенция или по-голям ъгъл на атака . Хубаво , но безсмисленно и опасно
  • 8 Само Локо

    2 1 Отговор
    Радев атакува жипката на баце,който едва успя да катапултира
  • 9 До Димов

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Димов":

    Димов, какво ще бъде, ако всичко това дето се движи по пътищата, се разхвърчи из небето???

    Коментиран от #11

  • 10 един от многото

    6 1 Отговор
    Е те с тази изгъзица ще пада голямо трепане. Докато на шосето имаш някакъв шанс , на повече от 5 метра и със скорост шансовете са никакви.
  • 11 Димов

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "До Димов":

    Ще стане страшно, но защо в небето? Има транспорт, който си върви из нивите и през горите, без да му трябва хасфалт. Хората почнаха екзоскелети да правят. Някъде гледах един как прекоси баир за секунди с нещо такова. Аз на дърво без корен не се качвам....... повече.
  • 12 Грифон

    5 0 Отговор
    Концепции за летящи коли има още от 60-те години, но винаги изглеждат като комбинация между странна кола и смотан самолет. В случая не е така, това прилича на някакъв трансформър.
  • 13 1944

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "сектант":

    да се кефят селяндурите комунисти на топлата вода. вероятно е дизел за да е пълна подигравката.
  • 14 В е л и к и я

    4 1 Отговор
    Да , може и да литне и приземи ,но при вятър 0.0 м/с....
  • 15 селтак

    2 0 Отговор
    Не става! Антигравитацията му е майката!А докато я открият,на 4 колела по магистралката!