Last news in Fakti

5 Ноември, 2020 14:36 3 878 11

Skoda патентова нощни предпазни колани

  • skoda-
  • предпазен колан-
  • закопчалка-
  • патент

Известните с находчивите си идеи инженери на Skoda патентоваха ново практично изобретение - светещи закопчалки на предпазните колани, съобщава Autocar. Освен че са много по-лесни за намиране в тъмната част от денонощието, новите фиксатори променят цвета си в зависимост от това дали пътникът е пристегнат.

В бутона на закопчалката, изработен от прозрачна пластмаса, са вградени RGB-светодиоди. Ако седалката е празна, те светят в бяло. Ако датчикът за тегло обаче отчете, че на седалката има човек, копчето светва в червено, за да му напомни да си сложи колана. Щом той бъде поставен, цветът се променя на зелен.

Skoda патентова нощни предпазни колани

Чехите са предвидили няколко работни режима на системата. Закопчалката може да бъде програмирана да свети постоянно или да мига. Така родителите могат да следят дали децата на задната седалка са поставили коланите дори в тъмното.

Технологията все още преминава изпитания и не се знае със сигурност дали ще бъде внедрена в серийните автомобили на Skoda. Миналата година производителят е подал 94 заявки за различни патенти - повече от която и да било друга чешка компания.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 няма смисъл

    24 6 Отговор
    На таблото на колата си показва кой не е поставил колан. Шофьорът ще управлява ли или ще зяпа по седалките?!Абсолютно безсмислено ''изобретение"
  • 2 ГруЮ

    19 0 Отговор
    Нищо ново. Volvo използват светещи закопчалки още при модела Volvo 480... през 1986. О още тогава се закопчалките са с диоди.

    Коментиран от #4

  • 3 гост

    7 1 Отговор
    Чудех се - как да позная дали съм си сложил колана, а то трябвало да гледам цвета на закопчалката...
  • 4 Volvo = надежност и сигурност

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГруЮ":

    Все пак Volvo са измислили коланите !!! Само че не са ги патентовали за да може да се ползват и от другите автомобилопроизводители.
  • 5 Истината

    10 15 Отговор
    е, че колана сам по себе си е най-лицемерното правило изобщо. колана бил задължителен с аргумент ,,спасяване на живота,, но като се има предвид, колко много други неща в живота, са пряка заплаха, както за здравето ми, така и за живота ми, то е направо смехотворно законодателя да твърди, че бил загрижен с някакъв колан, за моя живот. колана, трябва да е по желание и преценка, защото живота е само и единствено мой. колана за мен е предпоставка за инциденти, пречи ми, а този който насила ме задължава да го слагам, застрашава здравето и живота ми.

    Коментиран от #8

  • 6 прррц

    10 0 Отговор
    volvo са измислили коланите и не са ги патентовали с цел да ги използват всички. а тия сложили два диода и патент!?

    Коментиран от #9

  • 7 0000

    10 1 Отговор
    Смешни коли със смешен патент
  • 8 Умен по цялата глава

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    Да,ама си правиш Застраховка Каско или Гражданска...Защо Аз като Застраховател да нося отговорност за твоите решения,дали да си сложиш или не колан...И ако някой те нацели,без ти да си виновен,се оправяй сам,ако са жив,разбира се....

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Daра

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "прррц":

    Още като имах volvo 440, ми бяха познати тия коляни през 90-те. Тия пластмасови съндъци хабер нямат от истински автомобил!
  • 10 рттт

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Умен по цялата глава":

    гражданската е задължителна няма как да нея правиш. ако не слагаш колан по никакъв начин не застрашаваш другите участници в движението. по-опасно е да си цъкаш на телефона...
  • 11 карача

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Умен по цялата глава":

    Нали съм ти платил ,бе келеш каква точно отговорност носиш за мен.Аде да не ти давам примери.......носиш грешни пари в къщи.
    То ,ако не са задължителни тия застраховки ще копаш кокрузо,ама така е дошло.