Last news in Fakti

6 Декември, 2020 11:30 16 306 27

В Балтийско море откриха уникална нацистка машина

  • енигма-
  • втора световна война-
  • находка

Гмуркачи, почистващи залива Гелтинг в Балтийско море от стари рибарски мрежи, откриха запазен екземпляр от легендарната шифровъчна машина "Енигма", с която военното командване на нацистка Германия предава секретна информация. Такива устройства са изключителна рядкост, тъй като са унищожени почти напълно от немците в края на Втората световна война.

В Балтийско море откриха уникална нацистка машина

Когато водолазите забелязали "енигмата", помислили, че е най-обикновена пишеща машина. Апаратът действително прилича на такава, но работи на съвсем различен принцип. При натискане на някой от бутоните на дъската светва буква, която се различава от избраната заради въртенето на роторите.

В Балтийско море откриха уникална нацистка машина

За да разбере смисъла на посланието, дешифровчикът трябва да знае какви букви и в каква последователност са използвани за конкретната шифрограма. Това обикновено става посредством "ключове", записани в специални кодови книги, които постоянно се променят. Декодирането на "Енигма" е легендарна история и триумф на английския математик Алан Тюринг.

В Балтийско море откриха уникална нацистка машина

В Балтийско море откриха уникална нацистка машина


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кочо

    94 25 Отговор
    Нацистките технологии са били доста напреднали.
    Има нацистка база на Луната.

    Коментиран от #4, #11, #14, #22, #24, #27

  • 2 Софияец

    35 108 Отговор
    Глупости отново пишат виж как променят историята, лично Сталин я дешифрирал кода, а руския флот се е справил с немските подводници ;) а дали имаха флот ватниците ;)

    Коментиран от #3, #5, #7, #16

  • 3 Рошко

    36 12 Отговор

    До коментар #2 от "Софияец":

    Тц грешиш. Георги Димитров е бил затова запалил райхстага
  • 4 Бай КУРТИ

    44 18 Отговор

    До коментар #1 от "кочо":

    Пий си хапчетата че скоро и ти ще кацнеш на ЛУНАТА
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Трифонов

    56 9 Отговор
    Дааа, а разбиването на кодовете пък, прави обрата в развитието на войната възможен още през 1942-1943 г. Разбира се, заслугите за разбиването на Енигма и нейните шифрограми, не е заслуга единствено на Тюринг, но е безспорно, че приносът му към този процес е основен. След като войната приключва и Великобритания излиза от нея, като победител, за да се отблагодари, както следва, правителството и НВ кРАЛИЦАТА, на Тюринг, го осъжда на химическа кастрация, тъй като той е бил хомосексуалист, а по онова време, хомосексуализмът в Англия, все още е бил престъпление. По-малко от година след това, човекът се самоубива, защото се оплаква, че от химиите, които трябва да пие в изпълнение на присъдата, не може да мисли и съответно да работи. Те така... после, защо не ми били мили хората и защо подкрепям целите на конспирацията "Ковид-19"... Ами... не стига, че сте безобразно глупави, ами на всичкото отгоре, станахте и безобразно много. Ето защо, марш да се ваксинирате, че да се спасите от смъртоносния вирус!

    Коментиран от #12, #20

  • 7 Бабун

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Софияец":

    Софияец, това софийска ядрена електрическа централа ли е? Явно радиацията започва да взема жертви.
  • 8 Да питам

    28 7 Отговор
    На тая машинка ли е писан Винету?
  • 9 Мемфс

    45 12 Отговор
    Английският математик разшифровал ЕНИГМА, ама друг път!
    След като си печеливш във войната, може да се правиш на велик!
    Същото е и с ушанките и янките!
    Германците винаги са били водещи в почти всички области: техника, наука , медицина, изобретения!

    Коментиран от #10, #17

  • 10 PlimP

    23 27 Отговор

    До коментар #9 от "Мемфс":

    аре леко с великите германци, една прахусмокачка не могат да направят с акъл, миеле батко, за 380 кинта(нормална прахосмукачка), рядко тъпо замислен уред, няма такъв идиот, като немския "инженер", чудех се дали да не е бош (550 кинта перящ), гледам го тоя бош велик, адски много ми е познат и кво да видя, мъркъчът като на зелмер, оформлението като на зелмер, приставките като на зелмер, а то кво било, бош купува зелемер и ползва тяхното качество, няма такава джаджа, като зелмерчето, 16г. искара, правил съм я кво ли не и накрая й изгоря ротора

    Коментиран от #15, #18

  • 11 Паисий е жив

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "кочо":

    Има, да - между съветската и една от катастрофиралите шейни на дядо Коледа.
  • 12 ракетко

    36 2 Отговор

    До коментар #6 от "Трифонов":

    разбиването става след залавяне на подводница с енигма
  • 13 така си е

    27 7 Отговор
    нацистите са велики
  • 14 Валери

    30 7 Отговор

    До коментар #1 от "кочо":

    Има нацистка база в кенефа на баба ти, влез вътре и скочи в дупката да я потърсиш.

    Коментиран от #25

  • 15 Ариец

    32 1 Отговор

    До коментар #10 от "PlimP":

    Като не ти харесват Миле и Бош си купи прахосмукачка Ворверк.Те са фирма на над 100 години, и се правят само в Германия.Чистят уникално, но незная дали можеш да си я позволиш.

    Коментиран от #19, #21

  • 16 Доуточнение

    26 4 Отговор

    До коментар #2 от "Софияец":

    Сталин наистина е променил хода на историята , след срещата му с германските бронетанкови под Москва , и докато там населението копаеха пред Москва противотанкови траншеи с дължина колкото от Москва до Мадрид ,на минус 40 в замръзналата земя , англичанчетата вечер се разкършваха с фокстрот.
  • 17 прогрес

    28 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мемфс":

    Полски математик , участвал в предишните разработки на германските кодиращи машини , сам си предлага услугите на англичаните , германците някак си са го изтървали от отчет . Германците може да сбили тогава много технически грамотни , но и другите не са спали с ръце в гъ....те . Както казват конструктори и инженери , по време на тази война достигнахме до такова развитие на наука и техника , каквото в не-военно време биха ни трябвали десетилетия.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 М Манолкина

    14 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ариец":

    Сестрами като стана канадска гражданка по живково време си купи някакакъв железен емайлиран кютук - прахосмукачка. Като ми каза , че има доживотна гаранция не повярвах. По това време, у нас се редяхме на опашки с предварително записване за цветни телевизори Електрон 414 Д. Още работи това американско чудо. Няколко пъти са и сменяли четки на двигателя, гумени уплътнения и два пъти токовия кабел. Всяка година идват на профилактика, която сестрата плаща. Така е по договора от едно време. Така, че не се шегувайте с машините.
  • 20 pasat

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Трифонов":

    Да и пак тя НВ КРАЛИЦАТА го реабилитира посмърто преди 3 или 4 години. А относно кастрацията е имал възможност да избира между физическа и химическа касрация, но се е сринал психически.
  • 21 Така ще е

    1 15 Отговор

    До коментар #15 от "Ариец":

    Колко уникално може да чисти една прахосмукачка за домашно почистване.Колкото повече се набутваш с кеш толкова ще ти се струва че чисти по-хубаво този надценен уред.Колко по-хубаво ще ти изчисти прахосмукачка от 6 бона спрямо такава от 200лв.не говорим за пране.Моята прахосмукачка е без кабел, това за мен е най-важно и струва 170лв.всмукателна мощност 360W безчетков мотор трифазен достатъчна да засмуква по-едри като боб.Разкарайте ги тези боклуци с кабели в кой век сте.С едно зареждане чистим цял апартамент и батерията е изтощена на 50-60% от както е купих жена ми не иска да да пипне другата прахосмукачка.Като изпляскат батериите взимам нови 4бр.х 7.50лв. и пак съм в играта

    Коментиран от #26

  • 22 куку руку ку

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "кочо":

    Лично Хитлер е летял с чиния до Луната...
  • 23 Един

    7 1 Отговор
    ФАКТ: Енигма е дешифрирана от поляците още с първия й вариан от 35-39 година. Групата поляци в окупираната Франция , която е работила по дешифрирането на енигма, след разкриването и преминават в Англия и те предават на англичаните основната информация за енигма !
  • 24 пилот

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "кочо":

    С под ледовете на Антарктида
  • 25 пилот

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Валери":

    След като си неук трол не си трябва да си отваряй устата по такива теми защото започва да мирише ужасно ! Немците са извършвали опити и то много успешни с дисковидни летателни апарати снабдени с антигравитационен двигател , който както и плановете за неговата разработка хса изчезнали в края на войната. Този апарат се е издигал на височина 15000 метра за 4 минути. Има снимки и доста статйй в интернет на тази тема и също се правят догатки за база на Луната но не е доказано.
  • 26 Pokololo

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Така ще е":

    хаха имам две кучета в апартамент от 135 кв чисти, не с общите части с три ирански килима, ела да го изчистиш без кабел, до средата на дневната и ще сгъне....купих и робот, космите от куче направо я блокираxа, седи и прашасва под дивана
  • 27 иван

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "кочо":

    Евала брато, ти изби рибата!!!