957 3

Douglas C-47: Транспортната сила на съюзниците

C-47 е приет е на въоръжение в Кралските военновъздушни сили под името Dakota

Douglas C-47: Транспортната сила на съюзниците
Денис Джамбазов

Douglas C-47 „Скайтрейн“ е основният транспортен самолет, използван от съюзническите военновъздушни сили по време на Втората световна война.

Екземпляр на самолета бе показан в Гуейлин, намиращ се в южната част на Китай.

C-47 е приет е на въоръжение в Кралските военновъздушни сили под името Dakota. Извършва първия си полет на 23 декември 1941 г., като са произведени около 10 000 екземпляра. След края на войната дълго време остава на въоръжение в много страни. Отделни екземпляри продължават да се експлоатират и в началото на този век.

Високите му експлоатационни и полетни качества налагат тази машина във въздушния транспорт и нуждата от военно-транспортен самолет по време на Втората световна война са причина за преоборудването му, както и някои несъществени промени във фюзелажа за по-лесно натоварване и транспортиране на товари.

За високата ефективност на тази машина е показателен случаят с използването му по време на Берлинската блокада – една от първите сериозни кризи на Студената война. По нареждане на Сталин се блокират водните, ж.п. и шосейни пътища към Западен Берлин, с което се обрича населението на този град. Западните съюзници – САЩ, Франция и Великобритания, от 28 юни 1948 до 11 май 1949 г. създават т. нар. „въздушен мост“, по който с товарни самолети Douglas C-47 и Douglas С-54 извършват 278 228 полета и доставят 2 326 406 тона товари за жителите на Западен Берлин. Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Mercedes-Benz
  Отговор
  1 11:48  21.11.16
  Сигурно не са много хората, които го знаят, но един от конструкторите на този самолет е българина Асен Йорданов.
 • Колю
  Отговор
  2 12:42  21.11.16
  На баба ти хвърчилото. Йорданов участва в DS 3

  Коментиран от #3

 • Mercedes-Benz
  Отговор
  3 19:25  21.11.16

  До коментар #2 от "Колю":

  Селчо, DC- 3 e гражданската версия, а DC- 47 е военната, разликата е че едното е без седалки, за да може да носи товар. И такова нещо като "DS 3" няма! "Базовият модел за създаването на С-47 е DC-3. За превръщането му във военно-транспортен самолет са внесени промени във фюзелажа (конструирана е по-голяма врата) за по-бързото натоварване на голямогабаритни товари, военно оборудване и войници. Салонът е пригоден за транспорт на парашутисти и десантчици. Увеличен е обемът на резервоарите за гориво."

Напиши коментар:


Публикувай