Last news in Fakti

7 Април, 2024 11:00 4 677 15

Идват пътнически самолети с ракетен ротационен детонационен двигател (ВИДЕО)

  • самолет-
  • ракетен ротационен детонационен двигател

Първият експеримент бе напрпавен от Venus Aerospace

Идват пътнически самолети с ракетен ротационен детонационен двигател (ВИДЕО) - 1

Venus Aerospace демонстрира първия полет на дрон, задвижван от ракетно ротационен детонационен двигател (RDRE). Тестовете се проведоха през февруари 2024 година, но чак сега бяха публично обявени. Преди това компанията демонстрира възможността за дългосрочна работа на собствения си RDRE агрегат на стенд, което е важно за създаването на хиперзвуков самолет или космическа совалка.

Безпилотно превозно средство под формата на крилата ракета с тегло 140 кг и дължина 2.4 метра беше спуснато от самолет на височина 3 700 м, задвижван от двигател с водороден прекис, дронът достигна скорост от 0.9 Маха и прелетя 16.1 км.

Съобщава се, че двигателят е работил при 80% тяга, така че целта не е била да се преодолее марката Mach 1. Ускоряването до скорости над Mach 1 ще бъде извършено при следващите изстрелвания с включването на ракетен ротационен детонационен двигател, който този път просто присъстваше на борда на дрона.

„Използването на платформа с въздушно изстрелване и конфигурация на крилати ракети ни позволява евтино и бързо да проведем минимални тестове на нашия RDRE като хиперзвуков задвижващ двигател“, каза главният технически директор и съосновател на компанията Андрю Дъгълби. „Екипът работи професионално и разполага с огромно количество данни, за да свърже и конфигурира системата за следващия полет.“

Ракетният ротационен детонационен двигател има редица предимства пред традиционните двигатели с химическо гориво. Обикновено се състои от два цилиндъра, поставени един в друг. Горивото се впръсква в стената между тях и се запалва - това може да бъде както режим на непрекъснато горене, така и импулсен.

След възпламеняване се появява „огнено торнадо” – ударен фронт на взривна вълна, който поради ограниченото пространство създава по-насочена енергия. Освен това двигателят RDRE ще бъде по-лесен за поддръжка и може да спести до 15% гориво.

В бъдеще Venus Aerospace се надява да създаде хиперзвуков космически апарат или самолет, който може да ускори до скорост от 9 Маха и да отведе пътници навсякъде по Земята само за около час. Но това определено няма да се случи утре или вдругиден. Междувременно вижте видеото на полета на дрона с този обещаващ двигател.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски съм

    19 13 Отговор
    Къде идват?
    Кога ще ударят бункера?
    Кажете на Залужни. Не, сега е Сирски.

    Коментиран от #14

  • 2 инженер

    33 7 Отговор
    Мечтите са безплатни ,но понякога се събират пари от наивници
  • 3 ГоЛяМо

    30 8 Отговор
    Голямо заглавие пък после: "Ускоряването до скорости над Mach 1 ще бъде извършено при следващите изстрелвания с включването на ракетен ротационен детонационен двигател" - ... значи излиза че са го тествали ама без двигателя му :) Аз пък вчера в мазето тествах винтоверт с ядрен двигател, но в този си тест винтоверта се дживеше само от ръката ми, другия път се очаква че ще тествам първо с ремък и колело, на 3-тия тест с ел. двигател, на 4-тия с бензинов и на 64568943769843 път се очаква и тест с ядрения двигател
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 нннн

    8 6 Отговор
    Това ми прилича на германското ФАУ. (?)

    Коментиран от #7

  • 7 Механик

    14 6 Отговор

    До коментар #6 от "нннн":

    Реално тоя двигател не е нищо ново. Това си е един ПРД (пулсо-реактивен) двигател, при който пулсациите могат да бъдат с такава висока честота, че на практика да се получи постоянна тяга.
    Да, той ще може да задвижва самолети и ракети. Да, той ще може да мине скоротта на звука, но не е там работата.
    Проблемът се крие в една от думичките, които го описват- "ДЕТОНАЦИОНЕН".
    Детонацията представлява неконтролируемо горене. Тоя двигател ще изпитва страшни удари по време на детонациите.
    Ако трябва да сравним горенето с детонацията, може да дадем пример с атомната централа и атомната бомба.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Някой си

    3 9 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Двигателите с вътрешно горене, също работят на детонационен принцип и рядко съм чувал да има гръмнал такъв!

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Опорка

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Пълни глупости
  • 11 Хмм

    5 0 Отговор
    искат икономия но нещат дирижабъл. Е що не пробват да направят ел.самолет на слънчеви панели, таман там горе над облаците ще лети вечно хе хе хе
  • 12 Гост

    3 0 Отговор
    Самолети с подобни двигатели има правени за експерименти и в миналото, но този тип двигател има недостатък, че не може да стартира сам от нулева скорост. Трябва му голям насрещен въздушен поток, за да насочи реактивната струя назад. Няма компресорни и турбинни витла, които да вършат тази работа, както е при рективните двигатели. Затова, самолетът бива първоначално задвижен от обикновен двигател и след като развие достатъчна скорост, тогава се пуска ротационно-детонационният двигател в действие. Тоест - трябва да има два вида двигатели на борда си.
  • 13 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Някой си":

    Като чуваш, слушай по-внимателно! Детонациите са пагубни за ДВГ. Затова имаш НОК сензор на блока.
  • 14 гостгост

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Зеленски съм":

    Еле пък на Герасимов и да вземе да дойде с крайцера Масква а ? Оп то и двете май ги няма вече
  • 15 Видяхме

    0 0 Отговор
    Че единствено изпуши и това беше всичко