Last news in Fakti

1 Март, 2024 18:16 3 020 13

Нов вид самолет с крила, които се въртят за излитане и кацане

  • самолет-
  • иновация

Иновацията е дело на Sikorsky

Нов вид самолет с крила, които се въртят за излитане и кацане - 1

Инженерите на Sikorsky създадоха уникален дизайн за хибриден самолет, при който крилата, а корпусите на двигателя, се завъртат за кацане и издигане. Масата на демонстратора е 4 тона. Той се задвижва от хибриден силов тракт с 1.2 MW турбина.

Обявеният автономен полет достига 575 мили (926 км). Самолетът е един от трите представителя на новото семейство хибридни самолети Sikorsky (HEX/VTOL). Първият проект е на обикновен хеликоптер. Вторият е квадрокоптер, о третият е въпросното устройство с въртящи се крила, задвижвани от два електрически мотора.

Пилотирането на всяко от трите устройства може да се извършва както ръчно от пилота, така и в автоматичен режим. Тази способност е в основата на проектите и всъщност ще бъде продължение на развитието на програмата MATRIX на Lockheed Martin, която осигурява безпилотен контрол на почти всеки самолет.

Разработчиците вярват, че напълно въртящото се крило ще осигури по-голяма надеждност, отколкото просто ротационните двигатели. И това не е спекулация. "Високата степен на аварии на конвертоплана Bell Boeing V-22 Osprey с въртящи се гондоли на двигателя, наречен зад кулисите „вдовецът“, ни кара да се отнасяме предпазливо към подобни схеми и да предложим нещо различно", казват от компанията.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичката

    5 5 Отговор
    Мара втасала , само това ѝ трябва !
  • 2 Копейкофил

    11 10 Отговор
    Този самолет е направен от Западни Сатанисти за да ни шпионира и пръска със Славяновируси!!!!!!
  • 3 денков ака

    17 6 Отговор
    Е това съществува от 1959 г. Що за "новини"? Неграмотници!

    Коментиран от #4, #5, #13

  • 4 ЕВРОНЮЗ

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "денков ака":

    😂 Я виж биографията на автора и не се чуди.
  • 5 Дедал

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "денков ака":

    Концепция за апарат с вертикално излитане е имал и Леонардо да Винчи, но не е реализирана, а този работи.
  • 6 ПОЗНАВАЧ

    7 2 Отговор
    Не е ново, казва се Osprey.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЕВРОНЮЗ

    8 19 Отговор
    За 2 години пълномащабна война русия не успя да завземе нито една цяла област в Украйна, дори тези, които е записала в собствената си щонституция като руски. Редовната руска армия беше разбита и се наложи на пусин да мобилизира цивилното население. Умря легендата за "великата" руска армия. Половината от модерното въоръжаване на русия беше унищожено. Над 400 000 са човешките загуби за русия на фронта. Милиони от най-активното руско население избягаха от страната. руски градове се превърнаха във фронтови с всекидневни обстрели, окопи и укрития. русия се оказа в пълна изолация от цивилизования свят. руската агресия възроди НАТО и удвои общата дължина на границата с Алианса. Заради руската агресия Финландия се присъедини към НАТО, а всеки момент това ще стори и Швеция. Над 300 млрд. долара руски активи бяха замразени и конфискувани. Европа прекъсна зависимостта си от руски енергийни източници. русия загуби целия си пазар на газ и нефт в Европа, който гради дълги години. пуcин превърна страната си във васал на китай, като разпродава на безценица природното си богатство. Този период на русия ще стане част от срамната история на страната.

    Коментиран от #12

  • 9 Цъцъ

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "ПОЗНАВАЧ":

    Разликата е че на единия се въртят само двигателите, като системата често аварира, а тук при новата концепция се въртят целите крила с двигателите и казват, че уж по-малко фалове, щяло да има😉

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Цъцъ":

    Разликата е , че на "авариращия" двигателите са двг , а на този са електрически !! Само това намалява вероятността за аварии в пъти , ама десетки пъти !!
  • 11 Дедо

    11 5 Отговор
    До евронюз
    За десет години САЩ и партньори завзеха Кабул и още два три града. Не им броя жертвите ама как бягаха а??? Такова чудо не бях виждал.Пичове !!!
  • 12 Ротационен принцип

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "ЕВРОНЮЗ":

    Май здраво те върти перката.
  • 13 Анатолий Барон

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "денков ака":

    Леонардо имат и предлагат абсолютно същият хеликоптер