Last news in Fakti

20 Декември, 2023 13:34 2 506 1

Рекорд за издръжливост сред хибридните самолети (ВИДЕО)

  • самолет-
  • хибрид-
  • рекорд

Постижението е дело на Electric Eel

Рекорд за издръжливост сред хибридните самолети (ВИДЕО) - 1

Самолетът Electric Eel от Ampaire прекара рекордно много време в небето. Интелигентното хибридно задвижване от първо поколение намали разхода на гориво със 70%, позволявайки на самолета да лети на безпрецедентни разстояния.

По време на тестовия си полет Electric Eel измина 2 213 километра, докато кръжеше над летище Камарило в Калифорния. Той беше във въздуха точно 12 часа. Самолетът има тласкащо витло, както и традиционен ротор с двойна опашка на Cessna 337 Skymaster. Двата енергоблока са напълно отделни и работят паралелно.

В бъдеще Ampaire планира да използва паралелно оформление, при което комбинирана хибридна двигателна система ще задвижва задния ротор и също така ще предава мощност към електрическия мотор на носовия ротор. Това ще позволи използването на регенеративно въздушно спиране и ще даде възможност на бензиновия двигател да зарежда батерията по време на полет.

Сегашното поколение Electric Eel, въпреки рекордната си издръжливост, трябва да се зарежда в хангар между полетите, но следващото поколение модел ще осигури по-голяма гъвкавост с възможността да работи с гориво само когато зареждането не е възможно.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянина с колелото

    1 1 Отговор
    Чудя се как може въобще да е ефективно нещо което носи два двигателя а в един и същи момент използва само единия. Смешно е разстояние от 2200 км да се нарична рекорд когато се говори за самолет. Да не говорим че полезния товар рязко намалява. "Хибрида" във всяка форма е един голям компромис. Няма ли вече нормално мислещи инженери - въпреки рекордната си издръжливост, трябва да се зарежда в хангар между полетите, но следващото поколение модел ще осигури по-голяма гъвкавост с възможността да работи с гориво само когато зареждането не е възможно.