Last news in Fakti

7 Януари, 2021 12:13 2 640 7

В Станфорд се разработва по-проста и по-евтина ваксина срещу COVID-19

  • covid-19-
  • ваксина-
  • станфорд

Първите експерименти демонстрират ефективността на ваксината само след една доза

В Станфорд се разработва по-проста и по-евтина ваксина срещу COVID-19 - 1

Основната цел на новата ваксина е разпространението ѝ в развиващите се страни, които все още не могат да си позволят масово да купуват скъпи лекарства, които освен това изискват много специализирано транспортиране и съхранение. Първите експерименти демонстрират ефективността на ваксината само след една доза.

В САЩ и в Европа две ваксини са одобрени за употреба - Moderna и Pfizer, но и двете са доста скъпи и изискват специфични условия за съхранение на ампулите при много ниски температури. Изследователите от Станфордския университет решават да създадат еднофазна ваксина, която да може да се съхранява при стайна температура. Такива условия трябва да осигурят масово ваксиниране срещу COVID-19 в развиващите се страни, където честотата на заболяването също е много висока.

Новата ваксина се основава на наночастици от феритинов протеин. Тази схема преди е била използвана за разработване на ваксина срещу ебола. За сравнение ваксините на Moderna и Pfizer съдържат РНК на патогена, така че те се произвеждат по-бързо, но са по-скъпи и изискват две дози. При новата, по-евтина ваксина, феритиновите наночастици са свързани с модифицирани версии на протеина SARS-CoV-2.

Докато изследванията са все още в самото начало, учените разбират, че други кандидати за ваксина могат да докажат ефикасност и безопасност за клинична употреба много по-бързо. Досега те не са обявили очаквания момент на ваксиналните опити при хора. Развитието на евтините ваксините продължава с ясен фокус върху най-бедните страни.

Освен това от Станфорд заявяват, че успехът на ваксините на Moderna и Pfizer - единствените досега използвани в САЩ и Европа - е помрачен от многобройни случаи на остри тежки алергични реакции в отговор на ваксината. Експертната общност все още не е посочила причините за подобни реакции, но вероятно проблемът е в използването на полиетилен гликол.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    13 2 Отговор
    Направо ви повярвах.
  • 2 Оптимист

    15 8 Отговор
    Я някой да каже от къде имат РНК на патогена, като самия вирус не е изолиран все още, а?! 😡

    Коментиран от #6

  • 3 Пламен

    17 3 Отговор
    Колко по-евтина? Сегашната струва 5/пет/евро.Никой не казва на каква цена РБългария закупи ваксината? Цена за брой ваксини. Колко струва Една ваксина? Бойко, тебе питам???
  • 4 Аз40

    12 1 Отговор
    Фаучи и Лойд Минор (от Станфорд) поддържат тясна връзка, което само по себе си е много притеснително за разработването на ваксини. Никакви модифицирани (GMO) ваксини!
  • 5 Важни са

    2 2 Отговор
    наночастиците да ти ги сложат, а това за ваксините другото са глупости и приказки за наивници. По-евтините "ваксини" ще са предполагам с повече екстри тежки метали, които по-бързо ще намалят населението, а по-скъпоите ще са с по-забавено действие, но резултата ще е същият.
  • 6 Коментатор

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Оптимист":

    Много си изостанал. Вирусът е изолиран още през март. Дори се култивира в лаборатории с научна цел.
  • 7 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Няма вакс. За ковид,