Last news in Fakti

27 Януари, 2021 12:04 2 967 6

Новият световен рекорд за скорост на радиоуправляем планер вече е 882 км в час (ВИДЕО)

  • радиоуправляем планер-
  • рекорд

Техниката на т.нар. динамичен полет осигурява получаване на допълнителна енергия при преминаване границата на въздушни маси, движещи се с различна скорост

Новият световен рекорд за скорост на радиоуправляем планер вече е 882 км в час (ВИДЕО) - 1

Калифорнийският ентусиаст Спенсър Лисенби постави нов световен рекорд за скорост на радиоуправляем планер (RC). Това стана на 19 януари 2021 година с помощта на пориви на вятъра от 104 км/ч. Новият рекорд е 882 км/ч и е записан по склоновете на планината Паркър, Калифорния. Предишният рекорд за скорост за радиоуправляем планер бе поставен през 2018 година и бе 877 км/ч.

Техниката на т.нар. динамичен полет осигурява получаване на допълнителна енергия при преминаване границата на въздушни маси, движещи се с различна скорост. Тази техника се използва от птиците албатроси, а от 60-те години на миналия век, и от оператори на радиоуправляеми планери. Най-ефективно е да се използва динамичен полет близо до препятствия, като различни склонове, където вятърът достига най-високата си скорост. В резултат на това, когато са правилно контролирани, планерите достигат изключително високи скорости.

Попадайки в подветрената страна на хълма, планерът започва да губи скорост, попадайки в зона на турбуленция, където вятърът също се забавя. Използвайки модел на полет със затворен цикъл и преминавайки през слоевете между въздушните маси, планерът набира скорост. Допълнителна енергия идва от използването на разликата в скоростта на въздушния поток и гарантира, че планерът се издига на голяма височина.

Използвайки тази техника, албатросите летят, изразходвайки изключително малко количество енергия, използвайки разликата във скоростите на вятъра за пътуване на големи разстояния. Те обаче летят в полукръг в различни посоки и не използват циклични схеми за набиране на скорост, както правят операторите на радиоуправляеми планери, ускорявайки своите летателни апарати до рекордни скорости.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Честито

    7 0 Отговор
    Този, дето държи камерата, го заболя главата да я върти в кръг, докато следеше планера. Верно бързо лети това чудо.
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    Как без двигател изпреварва куршум?

    Коментиран от #6

  • 3 ддд

    4 0 Отговор
    само немога да си обясня как прави обратен с 800 км в час за по малко от секунда?
  • 4 ахх

    2 0 Отговор
    Зави ми се свят да го гледам
  • 5 Hoho Boho

    1 1 Отговор
    Скоростта на звука е 1300 км/ч
    Планер не може да се движи с такава скорост - близка до свръхзвукова.
    Телата при свободно падане се движат със скорост не повече от 200 км/ч заради съпротивлението на въздуха.
    Това е аеродинамичен модел...
    АМА ЧАК ПЪК ТОЛКОВА?..
  • 6 Коментара

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    физика...... най-общо е обяснено в статията.