Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 12:10 8 271 111

Вижте как работи гигапресата на Tesla (ВИДЕО)

  • tesla-
  • giga press-
  • преса-
  • завод-
  • електромобили

От компанията показаха видеозапис на работата на Giga Press при производството на част от каросерията на електромобилите Tesla

Вижте как работи гигапресата на Tesla (ВИДЕО) - 1

Намаляването на разходите за сглобяване е основна грижа за всички производители, като това датира от ранните поточни линии на Ford. Фабриките на Tesla използват най-модерната технология за намаляване на броя на детайлите в сглобяването на каросерията, като това става с помощта на Giga Press.

Забележително е, че намаляването на разходите при използването на този метод същевременно има положителен ефект върху здравината на каросерията и следователно повишава безопасността при шофиране на американските електрически превозни средства Tesla.

Основното предизвикателство пред инженерите на Tesla е да намалят цената на електрическо превозно средство до 25 000 долара. Един от етапите на този глобален проект е щамповането на възможно най-голяма част от каросерията от един лист метал.

В момента производствената технология с Giga Press включва изработка на задната и долната задна част на каросерията от едно парче. В резултат на това един детайл замества 70 части, използвани в стандартен монтаж.

Освен това броят на операциите по сглобяване е намален с 300 единици, което ще намали и фактора на възникване на случаен дефект по време на сглобяването, а намаляването на броя на точките за свързване значително ще увеличи здравината на превозното средство.

Tesla поръча първата Giga Press от италианската компания Idra Group. Още през 2020 г. пресата започна да работи в завода на марката в Калифорния. Пресата развива сила от 55 000 до 61 000 kN. През септември 2020 г. на същия завод беше доставена още една Giga Press, а гигантските ѝ размери изискваха изграждането на специален навес. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не е ли рано

    21 15 Отговор
    за пресата? Тия тесли,не бяха ли нови? Иначе пресите на Надин са по-ефикасни.
  • 2 Поредното доказателство

    41 7 Отговор
    Радо затова толкова мрази Тесла, защото дори не може да разбере и осмисли какво точно са постигнали.

    "Един от етапите на този глобален проект е щамповането на възможно най-голяма част от каросерията от един лист метал."


    Не, Радо. Това което виждаш на клипа Не е щамповано от един лист метал, а е отлято от алуминий. Тази гига преса всъщност не пресова, а отлива.

    Пресите са необходими, защото всичкия този разтопен метал трябва да влезе в металната форма за отливане за по-малко от секунда под високо налягане, за да се получи качествена отливка без шупли. Доскоро се считаше за невъзможно отливането на толкова огромен детайл и Тесла буквално пише история в момента.

    Да не си посмял да ми изтриеш коментара, защото съм направил скрийншот, а също така съм го копирал и ще го поствам докато не остане.

    По-добрият вариант е да си редактираш статията така че да отговаря на действителността. Благодаря предварително!

    Коментиран от #6, #44

  • 3 гост

    9 23 Отговор
    Всъщност това е само началото ! Скоро цялата каросерия ще се отлива от 1-2 части максимум , а отвън ще се добавят само вратите и преден , заден капак , обединени с калниците ! Всъщност при електромобила нищо не пречи челното стъкло и капак да се обединят във врата , индентична на петата при хечбека и предния багажник да стане същия като задния !! Просто трябва най-после да отпаднат тъпите волан и педали , отдавна изживели времето си !!

    Коментиран от #5

  • 4 Има още

    15 7 Отговор
    "Tesla поръча първата Giga Press от италианската компания Idra Group. Още през 2020 г. пресата започна да работи в завода на марката в Калифорния. Пресата развива сила от 55 000 до 61 000 kN. През септември 2020 г. на същия завод беше доставена още една Giga Press, а гигантските ѝ размери изискваха изграждането на специален навес"


    И това не е вярно. Такива преси вече има във всички заводи на Tesla. Както в Китай, вече работеща, така и в Берлин и Тексас, защото не могат да ги вкарат във вече построена сграда, а трябва да строят сградата след доставката на пресата.

    Очевидно са чели постовете на инженер Радев, който обясняваше че някакви други преси, които той смяташе за огромни но са като детски играчки пред тази, изисквали няколко месеца само за отливане на фундамента и било невъзможно построяването на работещ завод за по-малко от две години.

    Ето че седем месеца след закупуване на земята и по-малко от пет месеца след първа копка от заравняване на терена, преси те вече са в Тексас. Нека пак да обяснява как Тесла не може да построи толкова бързо производствени мощности, за да продава милиони електромобили годишно.

    Коментиран от #16

  • 5 Това няма как да стане

    6 12 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Предното стъкло е част от конструкцията на купето и и дава допълнителна здравина, както и стъкления покрив. Точно заради тях, Тесла има толкова добър рейтинг за безопасност.

    Коментиран от #7

  • 6 Антиелектрика

    26 11 Отговор

    До коментар #2 от "Поредното доказателство":

    Не бъди много сигурен дали Тесла пише история. Може и това да се окаже "грешка на растежа". Времето и практиката ще покаже. Съмнявам се защото никой друг автопроизводител, даже тези с над 100 годишна история не прилагат този метод. Както и не прилагат метода за закрепване на детайли в двигателния отсег с парче пластмасов перваз и скоби. Но може би и това е за теб "писане на история", но за мен е как НЕ трябва да се произвежда автомобил.

    Коментиран от #11

  • 7 гост

    5 19 Отговор

    До коментар #5 от "Това няма как да стане":

    Предното стъкло е част от конструкцията при умрелите пушилници , щото двигателя отпред разказва играта на цялата предница !! При Тесла с новата батерия със структура на пчелна пита и новите предна и задна част можеш ако искаш да отрежеш целия покрив и колата няма да мръдне , даже ще стане по-стабилна , щото центъра на тежестта ще стане още по-нисък , а твърдостта на усукване се осигурява от шасито и батерията , а не от покрива и "челно стъкло" !!! Така че в горната част може да правиш каквото си решиш !!

    Коментиран от #8, #18

  • 8 Антиелектрика

    12 7 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Като ти чете човек коментарите да се чуди да се смеели или да плаче. Първо се ограмоти после пиши, като обърнеш внимание на вибрации по време на движение и ...

    Коментиран от #9, #10, #12

  • 9 гост

    6 16 Отговор

    До коментар #8 от "Антиелектрика":

    О , нима ??? Хахаххаха !! Вибрации по време на движение от какво ??? От любимото ти кюмбе ?? Или от електромоторите ??? Хахахахха !! Щото иначе другите са същите , като при задната врата на любимото ти кюмбе , даже по-малки , щото отпред въздуха ПРИТИСКА навътре , а отзад я дърпа навън заради завихрянето , ама тот това са твърде сложни работи за теб !!!

    Коментиран от #19

  • 10 гост

    5 12 Отговор

    До коментар #8 от "Антиелектрика":

    Да ти покажа ли барем 4-5 "прототипчета" на това , което ти описвам или няма да можеш да ги понесеш ?? Хахах !!

    Коментиран от #13, #15, #20

  • 11 Кое от всичко не разбра

    10 13 Отговор

    До коментар #6 от "Антиелектрика":

    Това че досега не е имало машина която да отлее толкова голяма отливка, или че досега не е имало материал, от който да се отлее носещата конструкция на автомобил, а Тесла е проектирала този материал специално за това приложение?

    С други думи, останалите и да искат, няма да могат да ползват тази технология поне още няколко години.

    Досега само руснаците можеха да произвеждат ракетни двигатели именно заради материалознанието. Само те можеха да произвеждат сплавта която да издържа температурите и натоварването на соплото. Към момента Илон Мъск ги води в това отношение. В момента използва тези знания за производството на автомобили.

    Ако това не ти изглежда иновация, Какво ще кажеш за екзоскелета на cybertruck?

    Коментиран от #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Motorhead

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Има още":

    Да беше послушал инженера,вярно ти е казал.Ти като не си виждал по-голяма преса,това не означава,че няма.Виждал ли си преса на живо или гледаш само клипчета в туба?Защото това е леярска машина за кокилно леене под налягане.Пак си превеждал с гугъл.
    Относно срока за построяване до тук е година и един месец.Работата по разчистване започна януари 2020 г и още са далече от завършване.Да не се окажат двете години недостатъчни до пускането на поточната линия?

    Коментиран от #23, #80, #81

  • 17 домакин

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Аз съм съвсем друг човек "умници. Лъжеш като дърт циганин,какъвто може би си! Понеже много ти знае устенцето,за въпросните "прототипи",реших да направя справка. Ей "експерте"стига си писал лъжи и това и онова,което си чул от тоя и оня,които били на запад,а върви и виж и се убеди сам,че всичко написано от теб е лъжа. Пак като лъжеш,лъжи качествени поне,хахаха

    Коментиран от #22

  • 18 Гост

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Разбрахме, че хич не си наясно с конструкциите. Хайде спри да глочиш вече.
  • 19 Гост

    12 5 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Вибрациите по време на движение СА ОТ САМОТО ДВИЖЕНИЕ а не от мотора бе, уяк. Май не си карал по боковите пътища скоро.

    Коментиран от #26, #33

  • 20 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Стига, пощади ни. Толкова смешки наведнъж не мога да понеса.
  • 21 Гост

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "Кое от всичко не разбра":

    Пълни глупости. Виждал съм корабен винт, който е отлят едно цяло и е голям колкото няколко коли. Виж и котвите на големите кораби.

    Коментиран от #25, #28

  • 22 Русенец

    11 6 Отговор

    До коментар #17 от "домакин":

    Той гост от лъжи живее. Култът към личноста на Мъск му е синдром и няма лекуване от него.

    Коментиран от #32

  • 23 Тя вашата математика е ясна

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "Motorhead":

    Ето ти го на видео, как на 183-ия ден от първа копка за заравняване на терена което не е първа копка за строеж на фабриката, доставят и монтират гига пресата във фабриката.

    Щом за вас 183 дни са година и един месец, няма да споря. Очевидно е безсмислено.

  • 24 Русенец

    11 3 Отговор
    Обикновена кокилна машина. Какво толкова? В старите соц заводи имаше и по-големи, които лееха по-големи детайли.

    Коментиран от #29, #30

  • 25 Русенец

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    И аз това казвам.
  • 26 Русенец

    12 3 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Момчето не прави разлика между вибрации от движение, и вибрации от мотора. За него всичко що се друса са вибрации от мотора. Да погледне във ви6раtopa на ***ка си, дали и там няма едно ДВГ.

    Коментиран от #27

  • 27 Гост

    11 3 Отговор

    До коментар #26 от "Русенец":

    Хахахахаха много добре казано колега хахахаха
  • 28 Говорим за кокилно леене

    7 9 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Ако въобще знаеш какво е това. Тук говорим за прецизност, автоматизация, високо качество и здравина и ниска себестойност.

    Детайлите за които говориш от алуминий под налягане ли са отлети, с перфектна форма без нужда от допълнителна обработка, вградени болтове и втулки с резби, със сложна форма, които изискват металната форма за отливане да се разделя на десетки части автоматично?

    Преса при която времето на цикъла е ~ 80‒90 секунди, позволява скорост на изход от 40‒45 завършени отливки на час или ~ 1000 отливки на ден?

    Покажи ми пример за подобно отливане?
  • 29 Ама верно ли

    6 10 Отговор

    До коментар #24 от "Русенец":

    То наистина в комунизма всичко беше голямо, ама защо ли това се води най-голямата машина за кокилно леене в света за 2021 година? За кой комунизъм говориш за онзи в светлото бъдеще, който ти обещава партията ли?
  • 30 Motorhead

    13 6 Отговор

    До коментар #24 от "Русенец":

    В завода за тежко машиностроене до Мартен имаше такива гигантски леярски кокилни машини още преди 1989 г.Лееха се детайли с гигантски размери.Тесла леели част от купето,скоро и целият кочак ще го отлеят барабар с електромотора, кабелите и батерията.

    Коментиран от #31, #50, #82

  • 31 Въпросът не е в размерите на детайла

    5 7 Отговор

    До коментар #30 от "Motorhead":

    Въпросът е в размерите на машината, защото детайла е изключително сложен и са необходими няколко преси работещи едновременно в синхрон, защото пълненето на горещия материал става за части от секундата, а трябва да бъдат запълнени абсолютно всички кухини и материала от всички преси вливащ се от различни отвори да бъде смесен преди да започне да се втвърдява, което отнема само секунди. След това автоматично формата да се отвори на няколко части, да се извади готовият детайл, да му се изрежат всички "мустаци", формата да се почисти, смаже и охлади, да се затвори и всичко това да се повтори в рамките на 80-90 секунди.

    Такава ли беше производителността на машината за която говориш?

    Много е лесно да се отлее огромен детайл с проста форма, която да наливаш секунди или дори минути, а след това да оставиш да се охлажда часове.

    Коментиран от #35

  • 32 домакин

    11 5 Отговор

    До коментар #22 от "Русенец":

    И само дето още Мъск не му се е обаждал,ама и това може да каже. Абе...жалка картинка е този непрокопсаник.
  • 33 гост

    3 15 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Еми не карам по вашите пътища. Както може би знаете аз живея в Норвегия, където пътищата са хубави и няма вибрации.

    Коментиран от #34, #38

  • 34 Дизела

    11 6 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Живееш в Норвегия ама друг път!!!Караш Тесла само във мечтите си.Теслъта ти е от железарията.

    Коментиран от #39

  • 35 Motorhead

    10 5 Отговор

    До коментар #31 от "Въпросът не е в размерите на детайла":

    Виждал си процеса на леене само в клипче на компютъра,тесларче.Ако беше работил в такъв цех,нямаше да пишеш глупости по форумите.

    Коментиран от #37

  • 36 Макар че

    11 3 Отговор
    Това е шприц преса и не е нищо ново и революционно, на практика мотото е нещо по евтино.. Ако почнат да ги правят на 3D принтер - тогава съм съгласен
  • 37 Лесно е за проверка

    5 9 Отговор

    До коментар #35 от "Motorhead":

    Напиши biggest die casting machine и провери резултатите. Ако намериш по-голяма от тази в статията пиши коя е. Ако не, просто млъкни, да не се излагаш отново.

    Коментиран от #43

  • 38 домакин

    8 3 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Ще видиш тесла на картинка от кроки само.

    Коментиран от #41

  • 39 домакин

    8 2 Отговор

    До коментар #34 от "Дизела":

    Колега некадърник просто не се е справил на изпита,защото колата има три педала,а той само два крака. За това си мечтае и бленува за розови сънища,които да притежава автономна кола която да мисли вместо него,ама нанайси...

    Коментиран от #40

  • 40 Време е да се вземат мерки

    3 5 Отговор

    До коментар #39 от "домакин":

    Ad hominem (ад хоминем, от лат.: „към/срещу човека“ или „към/срещу личността“), още „argumentum ad hominem“ (аргумент към човека) или лична нападка[1] се нарича аргумент в логиката, реториката и критичното мислене, който е насочен към личността на опонента, а не към неговия аргумент.[2] Обичайно се класифицира като неформална логическа грешка[3] и по-точно – като ирелевантност, която отклонява вниманието на опонента и аудиторията от темата на диспута, и ги насочва към личните качества на атакувания.
  • 41 Време е да се вземат мерки

    4 6 Отговор

    До коментар #38 от "домакин":

    В жаргонната терминология на Интернет, тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения във Фейсбук, в онлайн дискусионни форуми, стаи за разговори (chat rooms), блогове, коментари към вестникарски статии и др.п., с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози, или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор.
  • 42 ДВГ

    9 5 Отговор
    Пак ли клипове в ютуб?Ела при мен в цеха да ти покажа на живо кое как става при леенето на кокилна машина,джендьо!Гледаш картинки на компютъра,на живо е по различно.На клиповете времето за един цикъл на леене е прекалено кратък.В действителност времето за един цикъл е повече.Тесларска реклама.
  • 43 ДВГ

    7 3 Отговор

    До коментар #37 от "Лесно е за проверка":

    Има и по-големи леярски кокилни машини,тесларче.Зависи какво ще лееш.ЛЕЯРСКА КОКИЛНА МАШИНА,не е преса!Пак си превеждал с Гугъл преводача хахахахахаха

    Коментиран от #46

  • 44 Италиянец

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Поредното доказателство":

    Пресата е Италия ска... Тесла делка стружки. Макаромите пишат автоистория. :-)
  • 45 Закос

    14 5 Отговор
    Като чете коментарите човек ще си помисли че сте на работа в тесла или имате акций там или най малко имате такава кола ... Тесла е американски вариянт на китайска стока никога няма да настигне гигантите с по 100 годишна история по продажби и най вече по качество поарди простия факт че те не са заспали зимен сън ,няма и ясна концепция какъв клас е коли прави Илон ..Само акци и спекула ,както повечето американски марки и винаги в очакване на голямото ново нещо което никога не идва ..

    Коментиран от #48

  • 46 Числа дай

    3 6 Отговор

    До коментар #43 от "ДВГ":

    Колко броя преси пълнят вашата кокилна машина? За колко секунди пълнят формата? Колко време е целия цикъл между две отливки?

    Коментиран от #53

  • 47 Pokoloko

    6 2 Отговор
    Като чета коментарите на "гости" те наистина са на гости. Има фундаментални науки като Теоретична механика, Съпротивленше на материалите, Теория на машини и механизми, Якост и вибрации... и да не изреждам които са основа на всичко изработвано от човека с настоящите технологии, не могат да се научат от гледане на клипчета в интернет а някой си мислят че много знаят. Като толкова много знаят да си подават документите ца работа в Тесла да видим
  • 48 А тебе като те четем

    4 10 Отговор

    До коментар #45 от "Закос":

    Разбираме че ти липсва информация. А тя е навсякъде, стига да я потърсиш.

    При това, признание директно от устите на шефовете на 100 годишните, как са спали зимен сън и ТЕ ще настигат Тесла, ама след 3 до 5 години и то ЕВЕНТУАЛНО. Защото и Тесла не стои на едно място, а се движи с невиждана за 100 годишните скорост.

    Ако продължава с тази скорост, ще задмине продажбите на Мерцедес и БМВ след 2 години, а след още 5 и тези на Фолксваген.

    Коментиран от #51

  • 49 Не разбрах

    5 2 Отговор
    Като изгледа клипа в мнение 23, след колко години и колко месеца са инсталирали Гига пресата в Тексас, след като земята беше закупена в края на Юли 2020, а видеото е от преди 2 седмици?

    Колко да е прав инж.Радев?
  • 50 Не разбрах

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Motorhead":

    Като изгледа клипа в мнение 23, след колко години и колко месеца са инсталирали Гига пресата в Тексас, след като земята беше закупена в края на Юли 2020, а видеото е от преди 2 седмици?

    Колко да е прав инж.Радев?

    Коментиран от #56

  • 51 домакин

    7 3 Отговор

    До коментар #48 от "А тебе като те четем":

    Ей тесларче,веднъж те предупредих вече,да не пишеш лъжи! И колегата от пост #45 е прав. Всички тия модели ще ги настигне и задмине твоята любима тесла,ама в мокрите ти сънища някога,някъде. Пак си гледал малко повече клипове в ютюба...айде спри да бълнуваш и слез на земята вече.

    Коментиран от #52

  • 52 Въпрос на време е

    2 6 Отговор

    До коментар #51 от "домакин":

    Ако говорим в минало време, Tesla вече задмина по продажби някои от 100-годишните. Ако говорим за настояще, тази година задминава по продажби още някои от 100 годишните.

    А ако говорим за продажба на електромобили, Тесла е номер едно в световен мащаб. Покажи ми модел който поне да се доближава по продажби до модел 3?
  • 53 ДВГ

    8 2 Отговор

    До коментар #46 от "Числа дай":

    Купи си учебника Леене на металите от Георги Ангелов издаден 1973 г. и чети тесльо!Там всичко е написано.Почистването, загряването на кокилата, подаването на стопения алуминий и охлаждането на кокилата отнема повече време от това на клипа на Тесла.Чети бе тесльо,стига писа глупости.

    Коментиран от #54, #55

  • 54 Така е!

    5 4 Отговор

    До коментар #53 от "ДВГ":

    Машините са изработени в Италия по поръчка на Тесла. Просто Тесла са поръчали на италианците най-голямата и сложна машина за кокилно леене в света.

    Само че италианците нищо не отливат с нея, за да правят история.
  • 55 Ахааа!

    1 5 Отговор

    До коментар #53 от "ДВГ":

    Значи пак слагаме с приоритет информацията от 1973 и тя със сигурност е по-актуална от информацията от 2021 година.

    Какви роботи и микропроцесори са използвани в машината от 1973 година, та тя е по-бърза от тазгодишните?

    Коментиран от #58

  • 56 Motorhead

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Не разбрах":

    Има клипчета в любимият ти Ютуб от януари месец 2020г. на плащадката в Берлин се работи!До тук работят година и нещо,а още са много далече от завършване на сградите.Ако успеят да започнат производство юли 2021г. това са 18 месеца.Ако не успеят може и повече.В желанието си Тесла да е по по най,тесларите съкращавате голяма част от времето за строеж.Е, в това е прав инженера.

    Коментиран от #57

  • 57 Я си отвори картата

    1 3 Отговор

    До коментар #56 от "Motorhead":

    Да ми кажеш Тексас в коя част на Берлин се намира?

    Коментиран от #59

  • 58 ДВГ

    5 2 Отговор

    До коментар #55 от "Ахааа!":

    Моят учебник е от тази година.Процеса на кокилно леене не се е променил кой знае колко след 1973.Процеса се забавя от подгряването на кокилата преди леене.В противен случай алуминия ще се охлади под 660 градуса и няма да запълни формата.После следва охлаждане,за да извадиш детайла.Почистваш кокилата и пак загряваш.Времето за един цикъл зависи от подгряването и охлаждането на кокилата.Тук роботи и микропроцесори няма как да ти ускорят процеса.За колко време ще загрееш кокилата до 660 градуса и колко време ще охлаждаш до 200-300 градуса?

    Коментиран от #61, #62

  • 59 Motorhead

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Я си отвори картата":

    Това са клипчета за Гига Берлин,не е за Тексас.За гига Тексас не съм гледал.

    Коментиран от #60, #83

  • 60 А кой ти говори за Берлин?

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Motorhead":

    Там проблемът е бюрокрацията, а не строителството. Доколкото знам, все още не са издали окончателно разрешително за строеж за фабриката в Берлин.

    Но когато говорим за време за строеж, Тексас е по-добрия пример. Както виждаш точно след шест месеца от първа копка дори по вашите критерии за заравняване на терен, вече са докарали и монтирали гига пресата, а две седмици по-късно вече са докарали и стотина робота готови за монтиране на поточните линии. Да не ти копирам глупостите на Радев, колко месеца трябвало да чакаш да ти произведат роботите за поточната линия. Колко време отнемало наемането на персонал и обучението му, Как през зимата не можело да се строи и трябвало да спреш строителството за няколко месеца и други подобни глупости, като че не можеш да правиш всичките тези неща едновременно.

    И както виждаш всичко е взето предвид. Още в началото на 2020 година, Илон Мъск каза че производството в Германия ще започне в началото на юли 2021.

    Когато купи земята в Тексас през юли 2020 година, каза че тестовото производство на Tesla cyber truck ще започне през май 2021 година. Тоест 10 месеца след закупуването на земята.
  • 61 Стига празни приказки

    1 4 Отговор

    До коментар #58 от "ДВГ":

    Говори в цифри. За колко време става пълненето на формата? Какви са ограниченията за минимално и максимално тегло на отливката през 1973 година?

    Колко време стои материала във формата, за колко време се отварят тя и се маха отливката от нея, за да не предава топлината? Колко секунди след това може да се напълни отново?

    Кой взима отливката от формата, за да я потопи във вода да се охлади, кой отчупва остатъците? Колко време му отнема това? Кой пробива необходимите отвори, навива резби, фрезова повърхности за да прилепнат гарнитури и други подобни операции?

    Всичко това става в машината от статията и от разтопен метал до готов продукт цикъла отнема 80 до 90 секунди по спецификация и технически данни на конкретната машина.

    Заслуга за това има и специално проектираният материал. Това било ли е възможно през 1973 година?

    Коментиран от #63

  • 62 Като се замисля

    3 4 Отговор

    До коментар #58 от "ДВГ":

    Стогодишните разсъждават точно като тебе. Те се опитват да правят нови автомобили със стари технологии. Точно затова Тесла струва, колкото следващите осем производители взети заедно, въпреки че произвежда само една десета от тяхното производство.

    Като няма такава машина, Тесла си поръчва да и направят и не приема ограниченията на сегашната технология. Проектира нови машини и материали, за да направи по-добър продукт на по-ниска цена, въпреки по-големите първоначални капиталови разходи.

    И ако до преди години дори да са имали желание, не са имали възможност (финансова), сега нямат тези проблеми и могат да се разрастват експоненциално, като в същото време подобряват и качеството.

    Освен по-голямата здравина и по-ниската цена, това олекотяване на автомобила ще предложи и по-голям пробег с едно зареждане без да се увеличава капацитета на батерията, което и досега беше най-голямото предимство на Тесла, а сега вече се отдалечават още повече от конкуренцията.
  • 63 Motorhead

    7 2 Отговор

    До коментар #61 от "Стига празни приказки":

    Тесларски фантазии в действие.90 секунди няма да ти стигнат да загрееш кокилата.90 секунди няма да ти стигнат за да я охладиш.90 сек. няма да ти стигнат за почистване на кокилата.В желанието си да изкарате Тесла ВЕЛИКА компания така се изсилвате,че чак се оливате.Тесла най бързо строяла,Тесла лее за 90 сек.Ти тежести за риба от олово лял ли си някога?За колко време ще се охлади отливката във формата умнико?Дали оловото няма да се разтече,ако отвориш формата рано?Дори Мъск си призна за лошото качество на електромобилите на Тесла!!!!Само луди,слепи,глупави сектанти купуват това нещо,жалко подобие на кола!!!!!

    Коментиран от #64

  • 64 Подиграваш се че гледам клипчета

    2 3 Отговор

    До коментар #63 от "Motorhead":

    Ти вероятно дори на клип не си виждал такава машина, иначе нямаше да говориш глупости.

    Точно затова ви питам за времена, защото в учебниците и статиите пише само теория но да не се споменават конкретни цифри, а вашето подсъзнание доукрасява останалото заради незнанията ви.

    За какво ти е необходимо да загряваш формата на всеки цикъл? По-скоро трябва да я охладиш, защото течния метал я загрява. Охлаждането става с пулверизирането на смазващата течност по вътрешните повърхности на формата.

    Масата на формата е много по-голяма, отколкото отливката, а отливката не стои твърде дълго време за да си отдаде топлината. Изкарва се точно в момента в който се е втвърдила достатъчно, а пълното охлаждане става с потапяне във вода след като вече е изкарана от формата. Всичко това става автоматично в машината.

    За сетен път питам. За колко време става пълненето на формата с разтопен метал? Всички тук уж сте специалисти оператори на такива машини и по цял ден ги гледате, но не можете да ми отговорите на този елементарен въпрос.

    Коментиран от #65

  • 65 Motorhead

    4 1 Отговор

    До коментар #64 от "Подиграваш се че гледам клипчета":

    От клипчета нищо няма да научиш.Хващай учебниците и чети,стига писа глупости.Знанията ми са получени в уневерситет,не от You tube.Ако температурата на алуминия спадне под температурата на топене,каналите на кокилата ще се задръстят с втвърден метал.Температурата на кокилата се поддържа над 660 гр. до запълване на формата,след това се охлажда.Стига ти толкова безплатни лекции и без това не можеш да смелиш материята.

    Коментиран от #66, #67, #68, #69

  • 66 Дрън-дрън

    1 4 Отговор

    До коментар #65 от "Motorhead":

    Ако напълниш кокилата достатъчно бързо, под високо налягане, материала няма да има време да изстине преди да я запълни напълно. Това ще стане чак след две-три секунди, защото кокилата е сравнително студена и абсорбира топлината от разтопения метал. След още няколко секунди кокила та може да се отвори и готовият детайл да се избута от нея.

    Продължавай да учиш от учебници от 1973 година и да си мислиш, че знаеш всичко за съвременните процеси на леене.не ми отговори какво пише там за гига пресата на Тесла, произведена през 2020 година?

    Пак питам и държа на цифра като отговор. За колко време мислиш, че се пълни кокилата на тази машина?

    Аз съм дал отговора преди няколко дни в другата тема. Сега чакам вашето мнение?
  • 67 домакин

    5 1 Отговор

    До коментар #65 от "Motorhead":

    Колега спориш с умствено изостанал и деградирал индивид. Каквото и да му кажеш,все ще спори за нещо и все нещо ще те пита.
  • 68 Ееейййй

    3 4 Отговор

    До коментар #65 от "Motorhead":

    Мъжки, ако беше бавно, нямаше да го правяяяяят! С тези машини, ще правят много милиони коли, ако беше бавно, нямаше да го правят! А, ако е бавно иди им обясни на тях, направо да се отказват и да ходят да си пият бирата! Големи умници в този форум! Технологията им е такава, че ти не я знаеш, а си тръгнал да обясняваш, кое колко се загрявало и истивало! Що не отидете да се гр...
  • 69 Терминатор

    3 0 Отговор

    До коментар #65 от "Motorhead":

    Пич не се хаби. Спорил съм с такива празноглавци. Каквито и аргументи и факти да им представиш,те си знаят тяхното. Ограничени дървени философи,които и представа си нямат от това което пишат.

    Коментиран от #70

  • 70 И от 100 Ника да пишеш

    1 5 Отговор

    До коментар #69 от "Терминатор":

    Няма да промениш действителността. Тази машина си има технически параметри и те са пределно ясни и са в цифри, а не в празни приказки.

    Беше казано до стотна от секундата, точно за колко време се пълни цялата матрица, в техническите параметри пише точно за колко време трае целия процес и колко бройки е дневният капацитет. Ама тукашните умници продължават да умуват, като се осланят на учебници писани през 1973 година.

    Същите умници смятат, че Тесла ползва същите батерии и управление на електродвигателите, като първия електромобил от преди 130 години и оттогава няма никакво развитие в технологиите.

    Наистина няма полза от спор с такива индивиди, но пък е забавно да ги гърчиш да се обосноват, когато се правят на специалисти, които работят с такива машини ежедневно, но не могат да ти отговорят на елементарен технически въпрос!

    Това е като да попиташ някой за колко време се пуска съединителя при потегляне, а той да тръгне да ти разтяга локуми, че трябва да става бавно за да не угасне двигателя, но да не ти каже за колко секунди става пускането на съединителя. После да спори че понякога това отпускане продължава минута.

    Дали този човек поне се е качвал в автомобил, въпреки че твърди, че е автомобилен състезател печелил стотици първенства?
    .

    Коментиран от #71, #72, #73

  • 71 Терминатор

    4 1 Отговор

    До коментар #70 от "И от 100 Ника да пишеш":

    А ти много приказваш и все нищо ме казваш!
  • 72 Motorhead

    4 2 Отговор

    До коментар #70 от "И от 100 Ника да пишеш":

    Я пак,я пак?Питай Афрото времето за запълването на формата да не е отрицателно?
  • 73 Motorhead

    4 1 Отговор

    До коментар #70 от "И от 100 Ника да пишеш":

    Айдееее десетите от секундата станаха стотни.Следващият път ще са хилядни

    Коментиран от #74

  • 74 Десетите станали стотни?

    2 5 Отговор

    До коментар #73 от "Motorhead":

    78 часа, 38 секунди 47 стотни, повече ли е от десети от секундата или е по-малко и с каква точност е. Даже не можеш да разбереш написаното наготово, камо ли само да си намериш информацията и да я разбереш!

    Точно както диаметър на буталото 96,764 милиметра финален размер с допуск плюс минус три хилядни, при заготовка 97,25мм отливка с толеранс плюс минус 2 десети от милиметъра.

    Това е елементарно за човек който някога се е занимавал с размери, но очевидно ти дори не можеш да схванеш логиката на написаното, за да разбереш какво ти се говори.

    Коментиран от #75

  • 75 Motorhead

    7 3 Отговор

    До коментар #74 от "Десетите станали стотни?":

    Спри се стига писа глупости!Технически университет,технически университет ..... това нищо ли не ти говори?Нали кокилното леене беше супер точно тесльо?Сега се оказа май,че има финална обработка.Доста време ти отне да четеш в нета.Да ме беше попитал щеше да спестиш време.

    Коментиран от #77

  • 76 Eвала

    5 3 Отговор
    Браво, пример едно се.
    Другите спят.
    Мерцедес , БМВ , Ауди и пр. от стотици години произвеждат коли , защо те не се сетиха да ползват Гигапреса. Сънди Мънро казва че от 15 години навива големите американски компании и никой не е пожелал да ползва , питам защо.????
    Сега всички ще се захапят за краката от яд.

    Тако е , който спи , проспива .

    Има нов световен лидер в автомобилната индустрия.
    Колкото на някои и да не има се вярва. - и да реват и крещят , и да пишат глупости по форумите ...
  • 77 Не съм си променил мнението на йота

    2 3 Отговор

    До коментар #75 от "Motorhead":

    Твърдя абсолютно същото каквото съм твърдял винаги. Кокилното леене под налягане позволява точност до десета от милиметъра. Ако допуските на детайла са до десета или повече и гладкостта е достатъчна, не е необходима допълнителна обработка.
    При необходимост от по-висока точност на отворите, в отливката е възможно да се вградят стоманени втулки, които освен точност и гладкост, повишават и износоустойчивостта.

    Предполагам че си същия като в другата тема, че иначе много оператори на кокилни машини станахте, някой по дяволите ще отговори ли за колко време се пълни формата? Че ми омръзна да дъвчем едно и също, което се оповава само на вашата ВЯРА, или по-скоро липса на Вяра, че толкова бързо пълнене е възможно.

    Незнайно защо си представяте наливане на формата за десетки секунди, все едно пълните бутилка с вода с фуния наливайки от кофа.

    Коментиран от #78

  • 78 Motorhead

    5 1 Отговор

    До коментар #77 от "Не съм си променил мнението на йота":

    Буталата се отливали толкова точно и нямало нужда от допълнителна обработка хахахахаха
    да ама имат. Аз поне съм виждал такава машина, а ти си гледай туба.Мнение може да има само специалист с образование по специалноста. Ти си професор по леене от Ютубския тесларски университет на Мъск.

    Коментиран от #79, #84

  • 79 За колко време става пълненето

    2 3 Отговор

    До коментар #78 от "Motorhead":

    Чакам този отговор от няколко дни.

    Аз съм получил отговора на този въпрос от по-големи специалисти от тебе, някой от които са проектирали тази машина, а други са я закупили и я ползват. Трети са специалисти в тази област, на които всички 100-годишни плащат, за да им оптимизира проектирането на автомобили. А ти кой беше за да им противоречиш? Ти дори не им противоречиш а нямаш никакъв отговор и дори не мога да разбера за какво точно спориш! Май спориш просто за да си в опозиция, без да казваш нищо конкретно.

    Относно буталата винаги съм твърдял, че имат нужда от допълнителна обработка защото им трябва точност от стотни и дори хилядни, а отливката осигурява точност до десети и не толкова гладка повърхнина. Цитирай къде съм писал, че буталото няма нужда от обработка?

    Нищо ново под слънцето. Аз пиша едно, а вие разбирате съвсем друго, защото понятията които използвам са ви непознати.
  • 80 Първа лъжа

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Motorhead":

    "Да беше послушал инженера,вярно ти е казал.Ти като не си виждал по-голяма преса,това не означава,че няма.Виждал ли си преса на живо или гледаш само клипчета в туба?Защото това е леярска машина за кокилно леене под налягане.Пак си превеждал с гугъл."


    Дай пример дори от google, за по-голяма машина за кокилно леене под налягане. Бърза справка в google показва че това е най-голямата!
  • 81 Втора лъжа

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Motorhead":

    "Относно срока за построяване до тук е година и един месец.Работата по разчистване започна януари 2020 г и още са далече от завършване.Да не се окажат двете години недостатъчни до пускането на поточната линия?"


    Земята в Тексас беше купена и в края на юли месец 2020, като в началото на месеца дори не се знаеше къде точно ще е завода и различните щати още се конкурираха. Колко месеца минаха оттогава? Машината беше там на 183-ия ден.
  • 82 Трета лъжа

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Motorhead":

    "В завода за тежко машиностроене до Мартен имаше такива гигантски леярски кокилни машини още преди 1989 г.Лееха се детайли с гигантски размери."

    Ако през 2021-ва година това е най-голямата и засега единствена машина в света, каква точно е вероятността през 1989-а машината за която говориш да е била със същите параметри?
  • 83 Ти му говориш Тесла, то мисли за Берлин

    1 2 Отговор

    До коментар #59 от "Motorhead":

    "Това са клипчета за Гига Берлин, не е за Тексас.За гига Тексас не съм гледал."

    Ето поредното доказателство, че аз ти говоря за едно, а ти разбираш нещо съвсем друго, което не само че не е в същата държава, но също така не е и на същия континент, но за тебе е едно и също и няма значение

    Ето на какво отговаряш от пост 4: "Ето че СЕДЕМ месеца след закупуване на земята и по-малко от пет месеца след първа копка от заравняване на терена, преси те вече са в ТЕКСАС."

    Тоест на всеки от заравнените вече терени в заводите на Тесла по цял свят, само пет месеца след старта за разширение на завода, могат да монтират най-големите в света леярски преси, а за по-малко от година , цеховете да почнат работа и оттук нататък, продажбите да не зависят от капацитета на производство, както досега, а само от търсенето.
  • 84 Хайде сега и ти

    3 2 Отговор

    До коментар #78 от "Motorhead":

    Покажи мой грешни твърдения и докажи, че са грешни? Особено пък за буталата?

    И понеже няма да отговориш за колко време става пълненето, ще ти отговоря че е за по-малко от секунда, а целият процес до следващо пълнене е 80 90 секунди. Тоест могат да се направят 1000 бройки на ден, като говорим за наливане на 80 кг разтопен алуминий, а скоро около 160, защото отливката ще е цяла а не от две половини.

    Дали си виждал подобна машина? Виждал си грънци.

    Коментиран от #87

  • 85 Mhm

    1 0 Отговор
    1 ца за заглавието! Какв преса какви 5лв. !? В тоя клип не се вижда абсолютно никаква преса а поточната линия! Нито една от тия машини не е истинска преса, да не говориме за гига! Лично съм виждал и съм ходил върху масата на такава гига преса в бивш вече ЗММ завод. Преса колкото 4 етажна сграда. Е тва е гига преса, стотици тонове натиск.
  • 86 емо73канар

    2 2 Отговор
    Защо надписите са на Китайски ??? Мислех, че Тесла се произвежда в сащ ??? Сега последно китайска или американска кола си купува човек ???
  • 87 Дизела

    2 1 Отговор

    До коментар #84 от "Хайде сега и ти":

    Няма желаещи да спорят с ЕДЕОТ!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Клипа

    2 1 Отговор

    До коментар #88 от "Така е":

    34мин от клипа - 46 милисекунди време за пълнене.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Искай адресите на останалите

    1 1 Отговор

    До коментар #90 от "Дизела":

    Аз съм единствения тук който няма завършено висше образование по металургия и не работи ежедневно на такава машина, за разлика от всички мои опоненти, които твърдяха че пълненето отнема от няколко десетки секунди до минути в зависимост от размера. Върни се и прочети. Аз бях единственият който казваше че това отнема само милисекунди и ми се подиграваха за това. Всичко е написано черно на бяло и нарочно ги разигравах три дни, за да няма не чул не разбрал и други оправдания или че пиша от тяхно име.

    посочи ми един единствен анти electric който да е казал че пълненето на формата става за по-малко от секунда. Един-единствен?

    Няма, нали? За сметка на това ми цитираха учебник от 1973 година, където са замръзнали знанията им.

    Коментиран от #92, #93

  • 92 Дизела

    2 0 Отговор

    До коментар #91 от "Искай адресите на останалите":

    Ясно.Знанията ти са от гледане на реклами на Тесла в тубата.Остава само димлома да ти издадат да си я закачиш на стената.щ.Ти си тесларя дето спорил с преподавателите в университета и са те изгонили още първия семестър.Сега се изявяваш по форумите.Въобразяваш си,че разбираш повече от инженерите завършили гореща обработка на металите.Ясен си ми.Спри да глочиш.

    Коментиран от #94

  • 93 Мммммм

    1 3 Отговор

    До коментар #91 от "Искай адресите на останалите":

    Всички са като Радев! Спорят, без знания! И тук тръгнали да обясняват! Тесла, няма да правят такава машина, ако е бавна! Плана им е да правят милиони бройки и няма да правят такава машина, ако тя няма капацитет!
  • 94 Така е!

    1 2 Отговор

    До коментар #92 от "Дизела":

    Не споря. Аз нямам висше по металургия, както моите опоненти в спора. Въпреки това, казвам времето за пълнене с точност до милисекунда, докато тяхната грешка е 130 000%, дори да приемем, че са казали само една минута за запълване на кокилата. Представяш ли си инженер, който прави 130 хиляди процентна грешка и се присмива на някой друг, който му казва реалните цифри!

    Бие се в гърдите и вика инженер, инженер, инженер, точно както Бай Ганьо се биел в гърдите в банята и викал гордо Булгар, Булгар, Булгар преди да скочи в басейна.

    Точно заради такива инженери, като тях, Илон Мъск не иска дипломите на кандидатите за работа, защото те за него нищо не означават. За него са важни знанията, независимо откъде са придобити и точно затова Тесла е номер едно в технологиите. Технология на една година вече е стара и няма как да си я учил в което и да е учебно заведение.

    Коментиран от #95

  • 95 Дизела

    4 1 Отговор

    До коментар #94 от "Така е!":

    Много си кох.В металургията се изучава производството на метали от руда.Леенето е гореща обработка,тесльо.И времето за запълване на кокилата изчисли,без да си учил леене на металите.Видял пак някоя реклама на Тесла.Ако детайла е 100 тона пак ли ще се запълни кокилата за по малко от секунда?

    Коментиран от #96, #97

  • 96 Тъй тъй, има няма още 1 000 000% грешка!

    1 3 Отговор

    До коментар #95 от "Дизела":

    Направо ги разби тия цифри! Този път 1 милион процента грешка!

    Я да проверим в какви граници са отливките по този метод? Четем за die casting в Уикипедия:


    Недостатъци:

    ТЕГЛОТО ЗА ЛЕЕНЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ между 30 грама (1 унция) и 10 кг (20 фунта).

    Предимства на леенето под налягане:

    Отлична точност на размерите (зависи от леярския материал, но обикновено 0,1 мм за първите 2,5 см (0,004 инча за първия инч) и 0,02 мм за всеки допълнителен сантиметър (0,002 инча за всеки допълнителен инч).
    Гладки отливки (Ra 1–2,5 микрометра или 0,04–0,10 хиляди rms ).
    По-тънки стени могат да се леят в сравнение с леене на пясък и постоянни форми (приблизително 0,75 мм или 0,030 инча).
    Вложките могат да бъдат вляти (като резбови вложки, нагревателни елементи и високоякостни носещи повърхности).
    Намалява или елиминира вторичните обработващи операции.
    Бързи темпове на производство.
    Изливане на якост на опън до 415 мегапаскала (60 ksi).
    Леене на метали с ниска течливост.

    Коментиран от #98

  • 97 Пропуснал съм един въпрос

    1 3 Отговор

    До коментар #95 от "Дизела":

    Вече отговорих преди, но пак ще го направя, защото вие трудно схващате! Максималното време за пълнене под налягане не зависи от теглото на отливката, а от нейната форма и материалът от който се излива. И точно това е проблемът на отливането на големи форми, като тази на Тесла. Колкото и да е голяма и сложна формата, отливането трябва да стане за 46 милисекунди, за да могат всички потоци от пресите да се смесят и да запълнят формата на 100% без да оставят незапълнена кухина преди да започнат да се втвърдяват, защото формата е студена. При процес траещ 80 90 секунди очевидно не използват гореща кокила. Това не го ли пишеше в учебника от 1973 година?

    И по много нов учебник сте учили. Нямаше ли някой от бронзовата ера, когато също са отливали цветни метали?
  • 98 Teslaras dreams

    3 0 Отговор

    До коментар #96 от "Тъй тъй, има няма още 1 000 000% грешка!":

    Цялата задна част на Тесла се отлива с кокилно леене.Дали отливката е до 10 килограма, тесльо?Стига се ограмотява в интернет,там всеки прозд теслар като теб може да напише каквото му харесва.Най- големият корабен винт тежащ 110 тона е отлят с кокила.

    Коментиран от #99

  • 99 Правиш ли разлика

    0 3 Отговор

    До коментар #98 от "Teslaras dreams":

    Между кокилно леене и леене под налягане?

    Колко такива винта за кораби произвеждат на денонощие по този метод и от какво ги отливат? И той ли е дебел един-два сантиметра и метала изстива за секунди в кокилата! И при него ли е важна точността до десети от милиметъра и гладкостта?
    За колко секунди наливат тези 100 тона?

    С други думи какво общо имат двата метода? Абсолютно нищо!

    От Тесла са патентовали многопосочно леене, като 8 преси наливат формата с по 10 кг от различни места и точно затова е важен както тайминга така и скоростта на наливане, за да може метала от всички преси да се смеси и да стане еднородна отливка, като в същото време никъде не остане незапълнена формата.

    Коментиран от #100

  • 100 Teslaras dreams

    3 0 Отговор

    До коментар #99 от "Правиш ли разлика":

    Аз правя разлика,а ти?Не различаваш леене на метали от металургия хахахахахаха дали задната част на Тесла тежи само 80 килограма?Ако корабният винт се изработи неточно ще има вибрации при въртенето.След отливането винта се полира с цел намаляване на съпротивлението тесльо глопав ама ти откъде ще знаеш.Кокилното леене е леене под наляганеумнико.Чакам да ми сметнеш за колко време ще се запълни формата от 110 тона и колко преси ще трябват за подаване на метала?Дали тази преса не е по голяма от пресата на Тесла работеща с 80 кг.?Като виден професор теслар металург пишеш във факти за теб не би трябвало да е проблем.

    Коментиран от #101

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Дрън-дрън

    0 3 Отговор
    3.3. Леене в метални форми

    Леенето в метални форми (кокили) се състои в наливане на разтопения метал във форма, изработена също от метал. След втвърдяване, при което металът се намира само ПОД ДЕЙСТВИЕТО НА СОБСТВЕНОТО СИ ТЕГЛО, формата се отваря и отливката се изважда. За следващото заливане формата се подготвя и сглобява отново. Металните форми, в които разтопеният метал кристализира, без да се упражнява някакво външно въздействие, се наричат кокили, а леенето в тях - кокилно леене.

    castingarea.com/education/nt/tm04.htm


    Дали пък кокилно леене е под налягане, както твърдиш?


    По-надолу в страницата от линка има писано и за леенето под налягане.

    И точно металургията важната в случая, защото металурзите на Тесла (по-скоро тези на spacex) са създали сплав с необходимите качества за отливане на детайла.

    Коментиран от #103

  • 103 teslaras dreams

    3 0 Отговор

    До коментар #102 от "Дрън-дрън":

    Виждам можеш да четеш,но не вдяваш какво ти казват умните хора.Значи според теб вземаме канчето и започваме да наливаме в 110 тонната кокила докато се напълни?Това е кокилна леярска машина за леене под налягане, тесларче и отлива корабни винтове за големи кораби, контейнеровози,танкери и самолетоносачи.Винта е с диаметър 10 метра и е по-голям от купепето на Тесла.За по-голямата кокила трябва и по-голяма машина с по-голям капацитет за 110 тона метал,тесльо кох!
  • 104 Е щом кокилата за тебе е машина...

    0 3 Отговор
    Кокилата всъщност е само металната форма. За кокилно леене не ти трябва машина. Машина ти трябва само за леене под налягане. За корабните винтове просто изсипват разтопеният метал във формата направо с "кофата" . Нямам машина в света която да отлее 110 тона.

  • 105 Ето ти и леене под налягане

    0 3 Отговор
    Засече за колко време трае целия процес от пълнене на формата до излизане на готовия продукт. Говорим за секунди, а ти ми твърдиш че само загряването на формата и изстиването и било за минути. Не можеш да пълниш формата в продължение на минути, при положение, че тя изстива и се втвърдява за секунди, като формата е затворена само 17 секунди!

  • 106 teslaras dreams

    3 0 Отговор
    Това видял тесльо това си знае.Утре като се къпеш в банята може да откриеш топлата вода.Когато не си виждал нещо това не означава,че не съществува.За отливането на корабният винт се изисква високо качество на отливката и точно затова се използва леене под налягане.Формата за отливане се нагрява докато машината пълни многоточково с бутални машини.Отливат се по 100 винта годишно.Машината е голяма колкото жилищен блок.Само винта е 10 метра.

    Коментиран от #107

  • 107 Дай линк

    0 2 Отговор

    До коментар #106 от "teslaras dreams":

    Нали знаеш че на твоите бъртвежи не вярвам. Както виждаш съм ти дал видео точно за отливане на един от най-големите винтове в света.

    Последно чрез кокилно леене ли се произвежда или чрез отливане под налягане този винт, че уж си специалист а си противоречиш във всеки следващ пост. Кокилното леене НЕ е под налягане.

    Коментиран от #108

  • 108 teslaras dreams

    1 0 Отговор

    До коментар #107 от "Дай линк":

    Да не съм ти секретарка.Търси си сам.Видеото показва финална обработка на винта с 3D фреза, тесльо.Много си прозд.Не различаваш леене под налягане с леене в еднократна форма.

    Коментиран от #109, #110

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Пропуснах

    0 1 Отговор

    До коментар #108 от "teslaras dreams":

    Кокилата НЕ Е еднократна форма, но също така в нея леенето НЕ Е под налягане. Значи със сигурност грешиш. Няма понятие кокилно леене под налягане!

    Коментиран от #111

  • 111 на клипа

    1 0 Отговор

    До коментар #110 от "Пропуснах":

    се вижда разрушаването на фолмата за еднократно леене но ти специалисте и това не разбра.За леене под налягане се използва пресформа която по нищо не се различава от кокилата с изключение на автоматичното отваряне.Кокила или пресформа няма разлика.