Last news in Fakti

7 Февруари, 2013 14:15 9 073 9

КамАЗ подготвя камион без водач

  • камаз-
  • камион-
  • автобус

Камският автомобилен завод планира революционни изменения в продукцията си. "До 2020 г. автомобилите на КамАЗ ще се произвеждат с принципно ново оборудване", гласи съобщение, публикувано на сайта на предприятието.

Основната цел ще бъде внедряването на най-новите разработки в бранша при запазване на достъпната цена на продукцията. Програмата носи работно заглавие "Проект 20-а година". По думите на директора по развойната дейност Ирек Гумеров главните задачи пред инженерите ще бъде създаването на "енергоефективен товарен автомобил".



Като една от най-интересните бъдещи разработки на КамАЗ се очертава камион с дистанционно управление, който да оперира в опасни за човека зони. Сред приоритетите си от компанията посочват "активизиране на газовата тематика в автомобилите и автобусите". Руснаците разглеждат сериозно и възможността за създаване на градски електромобил.

Миналата година Нефтекамският автозавод, част от групата КамАЗ, сертифицира първия в Русия електрически автобус НефАЗ-52992. Той разполага с литиево-желязофосфатни акумулатори, които му осигуряват пробег от 200 км с едно зареждане.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 едно мнение

    0 1 Отговор
    Aми-руски МАН!
    Дано са копирали и нещо друго от немците,
    освен визията!
  • 2 ГОШУ☺

    1 1 Отговор
    Кабината е лиценз от MAN.Сега разработват своя кабина.
    Сейчас в НТЦ КАМАЗа ведутся работы над совершенно новой собственной кабиной. Пока она не готова, и ее никому не показывают, исключение сделали только для специалистов из ставшего дружественным Mercedes.
  • 3 Мечо Кух

    1 0 Отговор
    Къв Ман бе човек???Кабините на първата снимка са проектирани от южнокорейски дизайнери.За сега Мерцедес доставя кабини като тая бялата, двигатели и мостове,тъй като притежава акций на Камаз.Кафявата кабина все още е в изпитания.
  • 4 dragozow

    1 0 Отговор
    Ако искат да продават извън Русия и бившите републики трябва да са малко по-гъвкави. Рали Дакар със сигурност им носи добри позиции, но и обикновената продукция няма нищо общо с тази от ралито.
  • 5 Пича

    0 0 Отговор
    На този свят има само един истински камион и той се казва Волво.Който е карал камиони той ще ме разбере!
  • 6 Rogi

    0 0 Отговор
    Аман от разбирачи.
  • 7 Nikolai

    1 0 Отговор
    Съгласен съм за волвото, но не подценявайте и Сканиата и двете са Шведски.
  • 8 KOREKTOR

    1 0 Отговор
    Точния коментар е на Мечо Кух. Бялата кабина я доставя за сега Мерцедес , а кафявата е южно корейски проект. Това го писаха руснаците миналата, а може и по-рано да беше в сп. "За рулем".
  • 9 симо

    0 0 Отговор
    Който и да им доставя каквото и да е , камиона се произвежда в Русия. Да си престроят конвеера за ламарините е лесно, а и запада с удоволствие ще им ги произвеждат. Важното е че двигателите и шасито и цялото обурудване си се произвежда в Русия. Не случано камионите Камаз на всички ралита от години не изпускат първото място. Разбирам злобата на русофобите , обаче е ясно едно. Русия става все по силна и все по модерна, а спомоща на Китай и все по високотехнологична. Ужасът на запада. Сори. След 10 години Русия ще е гигант в машиностроенето, електрониката и новите технологии. В авиацията, ракетостроенето, електромоторите и системите за акумулация на енергия.Направо са тръгнали да се разпадат.