Last news in Fakti

27 Юли, 2021 11:07 7 286 29

Усъвършенстваният автопилот на Tesla "видя" Луната като жълт светофар

  • tesla-
  • автопилот

През януари тази година Мъск заяви, че е "повече от уверен във появата до края на годината на система, която ще може да управлява автомобил, по-надеждно от човек"

Усъвършенстваният автопилот на Tesla "видя" Луната като жълт светофар - 1

Полуавтоматичната система за управление на Tesla обърка луната в небето с жълт светофар. Това изявление направи потребител в Twitter с прякор Джордан Нелсън, който засне видеоклипа и го препрати на ръководителя на американския автомобилен производител Илон Мъск.

Autoweek уточнява, че автомобилът, който е объркал луната със светофар, е оборудван с усъвършенстваната система за пълно самоуправление (FSD), чиято функционалност включва технология за разпознаване на пътни знаци и светофари.

Видеото обаче показва, че електрониката погрешно реагира на Луната, предавайки подходящи сигнали на шофьора за забавяне през информационно-развлекателния комплекс. „Хей, Илон Мъск, вие и вашият екип трябва да видите как Луната подвежда системата за автопилот. Колата смята, че е жълт светофар.“, написа собственикът на колата в Twitter.

По-рано стана известно, че инженерите на Tesla се съмняват в думите на ръководителя си Илон Мъск, че компанията ще пусне кола с напълно автоматичен контрол до края на 2021 година. През януари тази година Мъск заяви, че е "повече от уверен във появата до края на годината на система, която ще може да управлява автомобил, по-надеждно от човек".

Според експертите думите на Мъск не отговарят на реалността, а функцията, наречена "Пълно самоуправление" досега, съответства само на автопилот от второ ниво. Това означава, че водачът винаги трябва да държи ръцете си на волана и да е готов да поеме контрола на колата по всяко време.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мирослав

    32 5 Отговор
    За да управлява тостера автономно, пътищата трябва да се оборудват с предаватели, датчици и тн. С нашите ръждясали пътни знаци, сложени кой как му дойде, с пътища без мантинели и маркировки, това е безумие

    Коментиран от #3

  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    37 1 Отговор
    Тук пък много водачи възприемат жълтия цвят на светофара , като продължение на зеленото !
  • 3 Какво?

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Мирослав":

    Не трябват датчици и сензори по пътя! Трябват двете ленти на платното и това е!
  • 4 Българина

    18 6 Отговор
    точно като собственика си и колите му живеят в паралелен свят различен от реалността. американците винаги са били добри в маркетинга сиреч лъжите. не е важно какво правиш, а как го презентираш.... много са добри в това, вече 70 г убеждават света ще локалните войни са за негово добро...

    Коментиран от #14

  • 5 DrivingPleasure

    12 4 Отговор
    Браво! да продължават с усъвършенстването... в лъжите друсания имат нужда от още полиране ;)
  • 6 В цикъл

    9 2 Отговор
    А мен ще ме види,като червен сфетофар:)
  • 7 123

    7 3 Отговор
    А стопа на колата отпред ще я види като червен светофар.
  • 8 гост

    7 19 Отговор
    Защо не пишете за огромните печалби на Тесла през последното тримесечие? Петролопитеците ще вият до утре сутринта като прочетат новините, хахахаха

    Коментиран от #15, #20

  • 9 Turbo

    13 4 Отговор
    Къде е теслю да обясни твърденията си,че автономната система е по добра от човека при шофиране хахахаха

    Коментиран от #11

  • 10 Буха ха

    11 6 Отговор
    По какво си приличат Илон Мъск и Бойко Методиев? И двамата никога ме лъжат.
  • 11 Хихи

    5 19 Отговор

    До коментар #9 от "Turbo":

    Ами той какво да ти обяснява бе пич! От вчера до днес 9 загинали в България по пътищата от автопилота на Тесла, нула! Статистиката е ясна! Само ти не си го разбрал! А между другото, Тесла Модел С Плейд е на Ринга! Очаквайте продължение!

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Turbo

    15 6 Отговор

    До коментар #11 от "Хихи":

    Как няма да са нула катастрофите с Тесла,като стоят спрели на жълт светофар хахахаха
  • 13 Има обяснение

    6 6 Отговор

    До коментар #11 от "Хихи":

    Според антиелектриците, в България автомобилите се палят около 100-200 пъти по-често отколкото Тесла, защото ние сме карали по-евтини и по-стари автомобили. Вероятно и с катастрофите е така според тях. Те винаги имат много просто обяснение на всичко, като обяснението в повечето случаи е грешно, но те дружно вярват в него.

    В интерес на истината, каквото и да ми обясняват, самият аз не бих заложил живота си на автопилота. Поне не на този етап. Може да правя повече грешки от него, но поне ще знам, че сам съм си виновен, ако не дай Боже се случи нещо лошо.
  • 14 шумчо

    1 8 Отговор

    До коментар #4 от "Българина":

    Поминиш ли компютър Правец, краден от Апъл Макинтош?
  • 15 истински гост

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Престани да спамиш, Норвежец такъв!
  • 16 pbdan

    5 1 Отговор
    Толкова ли е трудно да се направи една програмка която да пресмята местоположението на Луната и да бъде "арбитър" в случая.
  • 17 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 2 Отговор
    А как ще управлява при едно екстремно време - силен дъжд, гъста мъгла, снежна виелица с поледица и навявания, когато нищо не се вижда и само човешката интелигентност решава дали да продължи и как да шофира? Не мога да се доверя на Мъск. Още е рано да бъде създадена система с човешката интелигентност. А Мъск се тупа в гърдите като горила и бърза да си направи реклама на всяка цена.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Радар

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Между другото Мъск премахна от новите Тесли радарите. Каза че ще разчита само на камери. Това прозвуча странно на много експерти но Мъск може да си прави каквото иска докато е на гребена на модната вълна.
  • 19 Защо въобще се чудиш

    2 8 Отговор

    До коментар #17 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Дори сега не можеш винаги и навсякъде да си включиш автопилота. По принцип той се включва в движение. Ако времето или теренът са неподходящи за автопилот, въобще няма да можеш да го включиш. Ако прецени, че не може да се справи със ситуацията, просто те приканва да поемеш контрол, ако вече си го включил. Онези които се забиха в дърветата и изгоряха, нали точно такава глупост бяха направили? Тръгнали уж да тестват автопилота в местност където въобще е невъзможно да се включи и дали газ право срещу дърветата. Ако и ти си решил да се самоубиваш по този начин, автопилота няма да ти попречи. Карай си без видимост със стотина километра в час, при положение че камерите виждат по-добре от човешкото око и си мисли, че си безсмъртен!
  • 20 Turbo

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Теслъта дали ще вие при пълнолуние хахахахаха
  • 21 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 4 Отговор
    Мразя Мъск, защото по принцип ме дразнят самохвалковците, които показват по-малко отколкото се хвалят! Ако направят специализирани пътища с някакви шлейфове, по които да се води навигацията пак не е решение. Това пък ще ограничи свободното придвижване с автомобил. След години ще бъде създаден интелект, който да управлява автомобила при всички климатични условия и по-добре от човек, но иска много да се работи, а не самохвалство!

    Коментиран от #22

  • 22 pbdan

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Ако наистина се направи такъв изкуствен интелект който да се докаже във времето, че управлява автомобила по-добре и от най-добрия шофьор ще го въведат задължително. Къде отива удоволствието от карането? Натискам копчето "Пиян съм" и ме кара в къщи. Таксиметровите шофьори какво ще работят? Ще превърнат всички водачи в пътници.

    Коментиран от #24, #27

  • 23 Студопор

    3 2 Отговор
    Става все по-зле... 😂😂😂
  • 24 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "pbdan":

    И аз се притеснявам, че ще ни отнемат удоволствието от карането. Притеснявам се и от летящите коли, които ще се блъскат в терасите.

    Коментиран от #25

  • 25 Така е!

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Страхът от неизвестното винаги е бил най-голям. Затова не е лошо да вземете да се поинформирате малко, че като гледам треперите от страх заради глупости. Никой не иска да ви отнеме удоволствието от шофирането. Поне 20 години няма да бъде въведен като задължителен, дори още утре да бъде създаден такъв автопилот, заради регулаторни причини. Дотогава ако искаш ще го ползваш, особено където няма какво да сбърка, ако искаш няма да го ползваш. То пък егати и удоволствието да караш в задръстване между светофарите изминавайки един километър за половин час, за да го пазите това удоволствие толкова ревностно и да не искате да го дадете на автопилота, докато гледате филм например или се ровите в телефона, а защо не и да четете хартиена книга.

    Коментиран от #29

  • 26 Интересно

    7 1 Отговор
    Как ли ще реагира на безумните знаци в БГ, скрити зад дървета и храсти, в комбинация с ремонтите по пътищата и дупките по пътя.
    Да не споменаваме и джигитите по пътя, които ще се опитат да объркат електронното и мозъче с невиждани предизвикателства.
    Мисля, че Луната ще е най-малкия проблем.
  • 27 жътвар

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "pbdan":

    И на мен ми отнеха удоволствието от жътвата. Закачих сърпа на един пирон на стената. Комбайните са безмилостни. Сега съм кодър.

    Коментиран от #28

  • 28 pbdan

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "жътвар":

    Има и периферни устройства за виртуален секс. За мъже или жени съответно. Така, че хващай джойстика или каквото е там и закачай на пирона до сърпа и оня.
  • 29 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Така е!":

    Рано или късно ще въведат задължително ползване само на превозни средства само с пълно авт. управление. Един ден ще забранят и убиването на животни с цел храна, не че съм против, но изкуственото месо няма да е като истинското. Само да не забранят и секса, макар, че не съм в първа младост. Успокоявам се с това, че тия неща няма да ги доживея, но ти ако си по-млад, може и да ги дочакаш. Ама ако най-голямото ти удоволствие е да си ровиш в GSM-а, какво да говорим!