Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 11:15 2 983 2

Спор за името на круиз контрола

  • круиз контрол-
  • gm-
  • ford

GM обвинява Ford заради автопилота BlueCruise

Спор за името на круиз контрола - 1

В средата на лятото стана известно, че General Motors и нейната дъщерна компания Cruise, занимаващи се със самоуправляващи се автомобили, са имали претенции срещу Ford заради предполагаемото незаконно използване на името BlueCruise, с което е наречен автопилотът на Ford.

Страните не можаха да се разберат и делото отиде в съда. GM обвини Ford в нарушаване на търговската марка Cruise. Според Ройтерс, в началото на октомври компаниите са се съгласили да сключат мир и да уредят всички взаимни претенции, а Ford ще запази правото на името BlueCruise.

BlueCruise, за чието име е възникнал спорът, е магистрален автопилот, който съответства на второто ниво на автономия (според класификацията на SAE Society of Automotive Engineers). Системата работи съвместно с комплекса Ford Co-Pilot360 и изисква адаптивен круиз контрол, поддържане на лентата и разпознаване на пътни знаци.

Функцията на BlueCruise е, че позволява на водача да свали ръцете си от волана, но само на определени участъци от пътя, така наречените сини зони със свободни ръце. Така е избрано името на системата. Ford вече инсталира BlueCruise на моделите F-150, Mustang Mach-E и Expedition и няма да преименува системата.

Компанията отбеляза, че се подготвя приятелско споразумение с General Motors: федералният съд в Калифорния даде на компаниите 60 дни за уреждане на исковете. GM потвърди, че въпросът наистина ще бъде решен мирно.

Съкращението „круиз“, около което възникна спорът, се използва от почти всички автомобилни производители, които имат подобна система в своя арсенал. Например, автомобилите BMW са оборудвани с Active Cruise Control, докато при Hyundai има Smart Cruise Control.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    3 2 Отговор
    🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔Съкращението „круиз“🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 2 Сливата

    6 0 Отговор
    Какви безмислени спорове. Сега сума ти паразитиращи адвокати и техните фирми ще се налапат като пеликани. Чунким, толкова пък не могат да си кръстят техният cruise "dark blue cruise".