Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 16:03 7 296 7

Хакване на iPhone чрез текстово съобщение

  • iphone-
  • хакери

Жертвата е Бен Хъбард, репортер на NYT

Хакване на iPhone чрез текстово съобщение - 1
Снимка: Shutterstock

Журналистът на New York Times, който разказа за хака, сравни този метод за кражба на самоличност с "призрачен грабеж". Хакерът получава достъп до поверителните данни на журналиста, като просто изпраща текстово съобщение до смартфона iPhone на жертвата в iMessage. В същото време журналистът дори не е трябвало да отваря съобщението.

Жертвата е Бен Хъбард, репортер на NYT, отразяващ събития в Близкия изток. Според журналиста хакерът е използвал Zero-Click Exploit. Проникването в смартфона се случва през 2020 и 2021 г. Нападателите просто изпращат на Хъбард съобщение в iMessage и ситемата позволява на хакерите да получат личните данни на жертвата.

След консултация с експерти по киберсигурност в Citizen Lab, Хъбард установява, че подобен хак може да бъде извършен с помощта на софтуера Pegasus, разработен от израелската компания NSO Group, която отрича участие в този клас програми.

Една от причините за хакването на смартфона журналистът вижда в критичните си статии за проблемите на Саудитска Арабия, както и романа, който е написал за престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който всъщност управлява страната и наскоро влезе в центъра на скандал с поръчковото убийство на журналиста Джамал Хашоги.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 iShit

    10 7 Отговор
    :) ко да кажа повече

    Коментиран от #5

  • 2 Винкело

    6 3 Отговор
    Ми закъсал е с продажбите на романчето и айде ся - рекламка с хакове го налазили.
  • 3 айсиктиров

    7 0 Отговор
    технологиите хакнаха и хората,те за телефони се притесняват!
  • 4 i-рян

    15 0 Отговор
    аз мога да го хакна в земята и без съобщение
  • 5 ко ко

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "iShit":

    Ко мислиш за Лили Иванова?

    Коментиран от #6

  • 6 iShit

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "ко ко":

    Остроумен си като фен на Apple т.е. балама си ;)

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.