Last news in Fakti

10 Декември, 2021 17:14 7 899 10

Швейцария създаде компактен дрон-бръмбар с уникални летателни характеристики (ВИДЕО)

  • дрон-
  • бръмбар

Предимството на дроновете-бръмбари е доказано в поредица от тестове

Швейцария създаде компактен дрон-бръмбар с уникални летателни характеристики (ВИДЕО) - 1

Когато разработват нови устройства, учените и инженерите често използват идеи, които вече са реализирани от природата. При проектирането на летящи роботи швейцарските инженери от Федералното политехническо училище в Лозана се обръщат към опита на бръмбарите и създават компактно устройство с уникални летателни характеристики и висока конструктивна надеждност. Предимството на дроновете-бръмбари е доказано в поредица от тестове.

Създаденият дрон прилича на бръмбарите колеоптери. Дизайнът на крилата също е „заимстван“ от обикновени бръмбари, като майския бръмбар, който освен основните крила има твърди външни елитри. В хода на изучаването на аеродинамичните параметри на бръмбарите инженерите установяват, че в допълнение към защитната функция, твърдите елитри осигуряват на насекомите допълнителна повдигаща сила, а също така увеличават допустимия ъгъл на атака (от 14 до 20 градуса), което гарантира оптимален полет на бръмбара.

Дизайнът на крилата на швейцарския летящ робот бръмбар се състои от двойка основни крила и твърди крила, които осигуряват защитна функция, както и подобряват аеродинамиката на устройството. Системата на крилата се разгъва за по-малко от секунда с помощта на компактни серводвигатели. За хоризонтално движение и маневриране, дронът има две избутващи витла, разположени в задната част на конструкцията.

Полетът на бръмбара-дрон се управлява дистанционно с помощта на специално дистанционно управление. Принципът на допълнителните защитни капаци на крилата може да се използва при създаването на безпилотни летателни апарати, работещи в екстремни условия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чук Ундуров

    13 2 Отговор
    И кво атакува майския бръмбар? Питам, че имам дипломна работа на тази тема?

    Коментиран от #2

  • 2 Bumble bee

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Чук Ундуров":

    Очевидно не е военен, засега.
  • 3 Чук Ундуров

    11 2 Отговор
    Гледах видеото, куца !
    Едвам зацепва!
  • 4 Бръм

    14 0 Отговор
    Бръм бръм после дзак в спалнята и в шкафа

    Коментиран от #5

  • 5 Може

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бръм":

    Ама трябва да е бръмбар рогач.
  • 6 мдаааа

    1 1 Отговор
    Тоя дрон може да пусне над Кремля само пучи въжки ..
  • 7 mi6osp

    1 0 Отговор
    Междувременно Китай построи и приема на въоръжение още по-уникалните хиперзвуковите дронове WZ-8, които са безпилотни самолети 6-то поколение , по-бързи от ракетите въздух-въздух на противника..
  • 8 Колорадски бръмбар

    2 0 Отговор
    Някои държави развиват технологии за изкуствен интелект, други произвеждат бръмбари. И гей паради.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.