Last news in Fakti

17 Декември, 2021 11:06 3 222 0

Нов боен всъдеход-робот (ВИДЕО)

  • военен всъдеход-
  • робот

Батериите ROOK гарантират до 8 часа работа на високопроходимия автомобил

Нов боен всъдеход-робот (ВИДЕО) - 1

В съвременните военни конфликти армейските специалисти все повече използват високотехнологични устройства, които гарантират запазването на живота и здравето на личния състав и повишават ефективността при изпълнение на бойните задачи. Базираната в Израел Elbit Systems и американската компания Roboteam създадоха нов робот за всички терени, който се нарича ROOK UGV. Идеята е чрез иновацията да осигурят висока ефективност на съвременния наземен бой и да намалят рисковете за военния персонал.

Нов боен всъдеход-робот (ВИДЕО)

Шестколесният безпилотен ROOK UGV е способен да се движи извън пътя благодарение на специалните гуми и просвета си от 240 мм. Всъдеходното превозно средство тежи 1200 кг, а максималната му скорост е 30 км/ч. Системата за управление ROOK използва сензори и комуникационната система Elbit Torch-X RAS. Офроуд-роботът е в състояние да следва военнослужещите, да образува колона от подобни устройства и да се движи между контролните точки, зададени от оператора. За дистанционно управление на ROOK UGV (безпилотно наземно превозно средство) операторът използва специален таблет със 7-инчов екран, чийто корпус е защитен от механични повреди и отговаря на военните стандарти за защита от прах и влага.

Нов боен всъдеход-робот (ВИДЕО)

Батериите ROOK гарантират до 8 часа работа на високопроходимия автомобил. В същото време роботът може да носи генератор, който осигурява както презареждане на собствената му батерия, така и се превръща в източник на енергия за електрическото оборудване на военния персонал. Предвижда се роботи от клас ROOK UGV да могат да осигурят навременната и безопасна доставка на военна техника, боеприпаси и храна на място. Специална платформа ще позволи евакуацията на ранените. Полезната маса е 1200 кг.

Роботът ROOK също е предназначен за разузнаване с помощта на специални устройства за наблюдение или използване на разгъващ се мултикоптер. На платформата могат да се инсталират и автоматични оръжия. Модулният дизайн на универсалния ROOK UGV позволява бърз ремонт и смяна на повредените модули и максимално бързо връщане на устройството в експлоатация.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА